Maak je huis klaar voor een duurzame winter met deze tips en gratis E-book

Het perfecte moment om je huis winterklaar te maken, is als de dagen korter worden, de zinderende zomer langzaam uit je gedachten verdwijnt en de pepernoten weer in de supermarkt liggen. Of je nou een huur- of koopwoning hebt; je wilt er in de winter comfortabel en warmpjes bijzitten, maar geen energie verspillen.
Tocht, slechte ventilatie of haperende cv-ketels zijn ongemakken die je in de winter wilt vermijden. Goed geïsoleerd, geventileerd, gasloos en zelf energie opwekken; dat is toch een veel beter vooruitzicht?
Met deze tips kun je je voorbereiden op een duurzame winter.

Deze winter de temperatuur een graadje lager

Er zijn allerlei maatregelen die je kunt nemen om in de winter zo min mogelijk energie te verspillen, maar het hangt natuurlijk allemaal samen met de keuzes die je maakt. Als je de kachel een graadje lager zet, bespaar je elk jaar veel energie. Financieel is dit natuurlijk ook interessant. Het helpt ook om je thermostaat op 15 graden te zetten als er overdag niemand thuis is en een uur voordat je gaat slapen. De kamers waar je niet bent, hoef je ook niet te verwarmen. En hoe lekker het ook is om in de winter lang en warm te douchen. Met een korte douche word je net zo schoon en ben je goed bezig voor het milieu.

Is je huis goed geïsoleerd?

Naast keuzes die je zelf elke dag kunt maken, is een goed geïsoleerd huis comfortabel warm en energiezuinig. Begin met het checken van kieren en naden bij je kozijnen en deuren. Een tochtstrip helpt tegen kieren, naden kun je opvullen. Check vervolgens hoe leidingen naar buiten lopen. Zijn de doorvoeropeningen goed afgedicht? Zo niet, doe dat dan alsnog.
Kijk ook of je dakpannen recht liggen. Daarna kun je onderzoeken of je ramen, dak en kelder goed geïsoleerd zijn, zodat er niet onnodig warmte weglekt. Als je dat zelf niet kunt, laat er dan door een professional naar kijken, want goede isolatie verdient zichzelf snel terug, zowel voor jou, als voor het milieu.

Elke dag goed ventileren

Met goed geventileerde ruimtes heb je gezonde lucht in huis. Het is aan te raden om elke dag de ramen 30 minuten tegen elkaar open te zetten, zodat het doortocht (zet wel de kachel even laag!). Dat is beter dan de hele dag op een kier laten staan. Door het doortochten wordt de lucht in huis droger en daardoor is je huis gemakkelijker te verwarmen. Ook dat scheelt weer veel energie. Controleer ook of je ventilatieroosters schoon zijn. Heb je ze nog niet? Dan is het slim om ze aan te brengen. Met ventilatieroosters wordt de lucht in huis constant ververst.

CV checken

Heb je een cv-installatie, dan is het ook goed om deze te controleren. Als er iets niet werkt, dan heb je nog genoeg tijd om je cv-ketel te laten repareren.
Om zeker te weten dat alles het doet, doorloop je vervolgens drie stappen:

  1. Draai alle radiatoren helemaal open.
  2. Zet de thermostaat op 25 graden
  3. Laat de thermostaat minstens een half uur op 25 staan.

Waar let je op? Ten eerste controleer je of de radiatoren helemaal warm worden. Is dat niet het geval, dan kun je de waterdruk in de ketel controleren. Als de waterdruk te laag is, kun je het systeem bijvullen. Als de ketel in bedrijf is en de waterdruk onder de 1,5 bar is, kan de cv het water niet goed rondpompen. Is de druk onder de 1,0 bar dan kan de pomp kapot gaan. Als de ketel tussen de 1,5 en 2,0 bar staat, zit je goed. Ruikt de ketel een beetje muffig? Dan geen paniek. Meestal gaat het snel weg. Is dat niet het geval, dan is het goed om de onderhoudsmonteur te bellen. Het is sowieso goed om de ketel elke jaar te laten nakijken door de installateur.

Verwarmingen ontluchten

Als een radiator niet helemaal warm wordt, dan kun je deze ontluchten. Vooral als je de verwarming lange tijd niet hebt gebruikt, kunnen er luchtbellen in de leidingen komen. Geen nood. Je kunt de radiatoren dan gemakkelijk zelf ontluchten met een speciaal sleuteltje. Dit sleuteltje kun je in elke kluswinkel kopen. Open voorzichtig het onluchtingskraantje. Als de lucht uit de radiator is, komt er vervolgens water uit, houdt daarvoor een doek bij de hand om dit op te vangen. Dat is het moment om het snel weer af te sluiten. Het is verstandig enige tijd voor deze handeling de thermostaat terug te draaien, zodat je je niet brandt aan het hete water.

Met het oog op de toekomst

Als je huis goed geïsoleerd en geventileerd is, kun je ook stappen nemen om verder te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen die je het hele jaar door van energie voorzien. De aanschaf verdien je in 8 jaar weer terug en de levensduur van een zonnepaneel is ongeveer 25 jaar.
Ook kun je onderzoeken of je huis geschikt is voor een warmtepomp. Een warmtepomp is een duurzaam, gasloos alternatief voor je cv-ketel. Een warmtepomp haalt warmte uit de grond, het grondwater of de lucht en maakt je huis comfortabel warm. In combinatie met zonnepanelen is dit de meest duurzame oplossing. Alle informatie over een warmtepomp en adviezen over verduurzamen vind je in het gratis E-book.

Feenstra

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Feenstra. Feenstra is een duurzaam bedrijf dat huiseigenaren helpt bij de omschakeling van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Via het Zorgeloos Wonen platform vind je uitgebreide informatie over duurzaam wonen. De specialisten van Feenstra geven je persoonlijk advies en helpen je met technische oplossingen.

Over de schrijver

1 gedachte over “Maak je huis klaar voor een duurzame winter met deze tips en gratis E-book”

  1. Misschien goed voor het ontdekken van andere mankementen, maar voor het controleren van de waterdruk hoef je echt niet alle radiatoren een half uur op 25gr. te laten verwarmen. Zonde van het energieverbruik. Eenvoudig de druk aflezen in de cv-ketel lijkt me meer voor de hand liggen.

Reacties zijn gesloten.