Luiers, het is een onderwerp dat me bezig blijft houden. Ook al zijn mijn eigen kinderen die fase al lang gepasseerd. De cijfers maken me namelijk elke keer weer aan het schrikken. Regelmatig schreef ik al over wasbare luiers, die een stuk beter voor het milieu zijn dan wegwerpluiers. Maar een paar weken geleden ontmoette ik Elianne Leeffers van De Pot Op en zij heeft een nog veel beter en duurzamer alternatief voor al die luiers: zindelijkheidstraining.
Wegwerp – versus wasbare luiers
Voordat we ingaan op De Pot Op even wat feiten op een rij. Jaarlijks worden er zo’n 930 miljoen luiers gebruikt. Die zorgen voor zo’n 140 miljoen kilo CO2-uitstoot per jaar, aldus Milieucentraal. Deze uitstoot komt door de productie, het transport en de afvalverwerking. Een kind – of eigenlijk de ouders van het kind – dat wegwerpluiers draagt, zorgt voor ruim 1000 kilo aan afval. Wasbare luiers zijn minder belastend voor het milieu en zorgen voor 2,3 keer minder CO2-uitstoot dan wegwerpluiers. Als je ervan uitgaat dat je ze wast op 60 graden en niet in de droger gooit.
Ben je trouwens bang dat je met wasbare exemplaren poep in je wasmachine krijgt? Lees dan ook even dit blog, waarin we alle vooroordelen ontkrachten en en passant ook even uitleggen hoe dat werkt: wasbare luiers. Op die manier kan je in ieder geval een goed afgewogen keuze maken.
Het duurzaamste alternatief
Nog beter voor het milieu dan wasbare luiers zijn natuurlijk helemaal geen luiers. Dat klinkt misschien als een utopie, maar Elianne Leeffers kan daar met haar training bij helpen.
Samen met haar man en drie kinderen woont ze in Den Haag. “Na de geboorte van kind nummer drie dacht ik na over het verminderen van de milieu-impact van mijn gezin. Met een baby in huis lag het verminderen van het gebruik van luiers het meest voor de hand. Wegwerpluiers zijn niet recyclebaar en zorgen voor een enorme hoeveelheid afval. Eerst zocht ik uit of composteerbare en wasbare exemplaren een beter alternatief waren, maar uiteindelijk realiseerde ik me: het milieuvriendelijkste alternatief is helemaal geen luier!”
Het fabeltje vanuit de industrie
“Kinderen worden steeds later zindelijk. In de jaren ’40 waren de meeste kinderen rond 1 jaar al zindelijk, maar tegenwoordig ligt het gemiddelde op drie jaar. En het einde is nog niet in zicht, want inmiddels zijn er zelfs luiers maat acht op de markt. Deze stijging is enerzijds veroorzaakt door het gemak van de wegwerpluier, anderzijds omdat in de jaren ’60 de opvoedstijl is ontstaan om te wachten met die zindelijkheidstraining ‘tot je kindje er klaar voor is’. Dat is trouwens een fabeltje dat de wereld in is geholpen door de industrie.” Marketing dus, want hoe langer jij wacht, hoe meer luiers er verkocht worden.
De Pot Op methode
Op basis van haar eigen ervaringen en wetenschappelijke inzichten ontwikkelde Elianne de De Pot Op methode om kinderen zindelijk te krijgen. Met haar achtergrond in communicatie, veiligheid en milieu is ze gespecialiseerd in gedragsverandering en het ontwikkelen en geven van trainingen. Dat kwam nu van pas bij het trainen van haar eigen baby. En deze methode helpt ook andere ouders met zindelijkheidstrainingen.
De Pot Op app (Apple en Android) coacht ouders in 5 simpele stappen door het proces van zindelijk worden. “Ouders kunnen, aan de hand van een vragenlijstje, testen of hun kindje er klaar voor is en of zij er zelf klaar voor zijn. Daarnaast kunnen ze successen en ongelukjes loggen, ervaringen met andere ouders delen en vragen stellen aan zindelijkheidsexperts.”
Inmiddels is de app al ruim duizend keer gedownload en de reacties zijn positief. Vooral de tips, het delen van de ervaringen en de mogelijkheid om vragen te stellen helpen ouders niet alleen om te beginnen, maar ook vooral om door te zetten. De pot op dus, want de meeste kinderen kunnen rond 18 maanden prima zindelijk worden.
Wat zijn jouw ervaringen met de zindelijkheidstraining van jouw kinderen? Deel je ervaringen en tips door hieronder een reactie achter te laten.