Op zoek naar een verfrissend drankje? De zomer is nog niet voorbij en de maand september kan nog voor verrassend warm weer zorgen. Maar eigenlijk is zelfgemaakte limonade lekker voor elk moment. Je hebt zelf controle over de samenstelling, hoeveelheid suikers en het is nog leuk om te doen ook!
Met een paar eenvoudige ingrediënten en een vleugje creativiteit kun je thuis je eigen smaakvolle dorstlessers maken. Hieronder vind je vijf heerlijke recepten om uit te proberen.
Tip: je kunt van icetea of limonade ook een basis van siroop maken en invriezen als ijsklontjes. Doe deze vervolgens in een fles water en je bent klaar om te gaan!
Deze frisse variatie op de klassieke citroenlimonade zorgt voor een verfrissende smaaksensatie. Combineer het sap van verse citroenen met een handvol muntblaadjes en zoet eventueel met een scheutje honing of agavesiroop. Meng de ingrediënten in een blender, voeg ijs en water toe, en mix tot het goed gemengd is. Giet het mengsel door een zeef (of koffiefilter) om eventuele pulp en muntresten te verwijderen. Maak je zelfgemaakte limonade af door er een takje munt en een schijfje citroen bij te doen. En natuurlijk helemaal lekker met ijsblokjes uit een professionele ijsblokjesmachine.
Op zoek naar een unieke twist? Deze limonade is een combinatie van verfrissende komkommer en de verwarmende smaak van gember. Schil een stukje verse gember en pers het sap eruit. Mix dit met komkommersap, vers citroensap en een zoetstof naar keuze. Voeg water toe zoveel je lekker vindt. Serveer bijvoorbeeld met plakjes komkommer en een gemberstaafje.
Bevroren icetea met aardbeien en basilicum als zomerse traktatie in een glas. Begin met het zetten van aardbeienthee en laat deze afkoelen. Voeg vervolgens verse basilicumblaadjes toe en laat het geheel een paar uur in de koelkast trekken. Mix de getrokken thee met bevroren aardbeien in een blender tot een gladde textuur is bereikt. Versier het glas met een paar verse basilicumblaadjes en een aardbei op de rand.
Deze icetea brengt de tropen rechtstreeks in je glas. Combineer perzik- en mangosap in gelijke delen en voeg gekoelde zwarte thee toe. Om de drank extra smaak te geven, kun je een vleugje vanille-extract toevoegen. Schenk het mengsel over ijs en serveer met een schijfje perzik en een stukje mango aan een cocktailprikker.
Voor een verfijnde en elegante dorstlesser is deze hibiscus-mint icetea perfect. Zet hibiscusthee en laat het afkoelen voordat je gehakte muntblaadjes toevoegt. Voeg naar smaak wat honing of agavesiroop toe. Laat het mengsel in de koelkast rusten, zodat de smaken zich vermengen. Giet de icetea over ijsblokjes en garneer met een hibiscusbloem en een takje munt.
Deze limonade en icetea recepten zijn het begin van je verfrissende, zelfgemaakte dorstlessers. Pas de verhoudingen aan en voeg ingrediënten toe of vervang om drankjes te creëren die perfect passen bij jouw persoonlijke smaak en voorkeuren. In plaats van kraanwater kun je voor limonade ook bruisend water gebruiken. Varieer met verschillende soorten fruit of andere thee als basis, zoals sinaasappel, groene thee of rooibos. Vergeet vooral niet een vleugje liefde toe te voegen, je visite zal gegarandeerd verrast zijn door deze smakelijke en verfrissende traktatie.
Ellen Oortwijn schrijft met veel plezier voor HetKanWel.nl. Als zzp’er houdt ze zich specifiek bezig met onderwerpen als voeding, gezondheid, duurzaamheid en persoonlijke ontwikkeling. Vanuit het mooie Drenthe ondersteunt ze “bewuste ondernemers met een missie” door het hele land.