50 tinten groen: levende algen, betonmos en een groene muur van plantenbakken

Recent onderzoek van de University of Plymouth toont aan dat een levende, groene muur voor 30% minder warmteverlies kan zorgen. De onderzoekers gebruikten een niet geïsoleerd pand uit de jaren ’70 en installeerde een levende muur tegen een deel van het gebouw. Die muur bestond uit vilten zakken gevuld met potgrond en verschillende groenblijvende planten.

Dat een groene muur voor verkoeling kan zorgen op een hete zomerdag was al langer bekend, maar dat het ook kan beschermen tegen de winterse kou biedt nieuw perspectief. Daarom zetten we drie voorbeelden op een rij van groene muren.

Stenen van gerecycled plastic met planten erin

We schreven al eerder over het Nederlandse bedrijf Save Lodge, dat bouwstenen ontwikkelt van gerecycled plastic die tegelijkertijd fungeren als plantenbak. Door de stenen op elkaar te stapelen en te vullen met aarde en planten, krijg je een groene muur. Het bedrijf is bezig met verschillende pilotprojecten waaronder op een bedrijventerrein in Almere waar honderden planten een thuis hebben gevonden. Uiteindelijk wil Save Lodge de optimale combinatie van grijs (afvalplastic), groen (substraat en planten) en blauw (regenwateropslag) creëeren.

Loskade Savelodge
Foto: Save Lodge

Beton waar mos uitgroeit

De Delftse startup Respyre maakt bioreceptief beton. Dat is beton dat in staat is om als substraat te dienen voor uitbundige mosgroei. Je kan het op bestaande muren smeren waarna er als vanzelf weelderig groen mos uitgroeit. Het beton kan wel vijf liter water per vierkante meter vasthouden, haalt CO2 uit de lucht en herbergt insecten. Het mosbeton heeft verder geen onderhoud nodig en heeft een lange levensduur, ook altijd fijn. Het principe doet een beetje denken aan de inmiddels populaire groene daken, maar in vergelijking met daken kunnen groene muren voor 4x zoveel groen in de stad zorgen. Win-win dus.  

Respyre
Foto: Respyre

Een groene muur van levende algen

Als je op algen zoekt, krijg je vooral oplossingen om ervan af te komen (met behulp van een hogedrukspuit of chemicaliën), maar bij het Duitse bedrijf Colt International zijn algen juist de sterspelers van de gevel. Hier bestaat de gevel uit twee delen gehard glas met daartussen een ruimte van zo’n twee centimeter, die gevuld is met algen, water, voedingsstoffen en koolstofdioxide. Onder invloed van daglicht groeien de algen tot een biologische huid, die energie produceert en als zonwering fungeert. In 2013 werd het eerste huis ter wereld met zo’n algenmuur geopend, in Hamburg: the Bio Intelligent Quotient Building, oftewel de BIQ house.

Iba Hamburg Biq 2.Nnw

Heb jij nog voorbeelden van inspirerende groene muren? Laat het ons vooral weten door hieronder een reactie te delen.

Over de schrijver

9 gedachten over “50 tinten groen: levende algen, betonmos en een groene muur van plantenbakken”

  1. Hoi, ik ben Krista Peters, ik ben een van de initiatiefnemers van Fungi to Bee. Dit is een jonge start-up die een verticaal ecosysteem aan het ontwikkelen is op basis van mycelium. We streven ernaar dat het systeem uiteindelijk mensen, dieren en planten met elkaar verbindt. Meer informatie is te vinden op onze website http://www.fungitobee.eu

  2. inderdaad een heel mooi systeem, maar
    beter zou zijn wat dieper op de bouwfysische eigenschappen in te gaan, namelijk die systemen met een luchtspouw achter de planten dragen niets bij aan de isolatie waarde !
    anders is het weer het zoveelste thema van greenwashing …

Reacties zijn gesloten.