Laura woont in een yurt in Spanje en werkt vanuit daar aan een groenere wereld

Laura van Veller gooide het roer om. Ze liet het drukke stadsleven van Amsterdam achter zich om in Spanje de Camino de Santiago te lopen. Daar ontmoette ze haar vriend Victor en inmiddels wonen ze alweer een paar jaar in een yurt in de Prepyreneën. Samen met een vriendin startte ze de Regeneratie Coöperatie en ze heeft net een boerderij van 70 hectare gekocht. Ik was nieuwsgierig naar haar verhaal.

Een yurt in de natuur

Als we bellen, verschijnt ze in beeld met een helderblauwe lucht en ruisende bomen op de achtergrond.

Naar Spanje verhuizen was niet per se gepland. Ze ontmoette haar vriend Victor tijdens haar wandeling. Hij komt uit Andalusië, in Zuid-Spanje. “Ik voelde mij niet helemaal thuis in Zuid-Spanje en Victor voelde zich niet thuis in Nederland. Maar toen wij naar deze plek kwamen, in de Prepyreneeën, hadden we al snel het gevoel: dit is iets bijzonders.” Het was voor hun de perfecte mix tussen Noord en Zuid. De yurt was ook niet gepland. “Het was niet alsof ik dacht: we moeten in een Yurt wonen. Het kwam op ons pad en sloot goed aan bij de behoeftes die we toen hadden. Én het was de beste keuze ever! In Nederland leven we vaak met het idee: zo wil je dat het is en daar beweeg je naar toe. Maar toen ik naar Spanje kwam, heb ik me meer laten meenemen met de flow. Wat er op mijn pad kwam en goed voelde, dat pakte ik aan” legt ze uit.

Werken op afstand

“Ik reis zo nu en dan voor verschillende projecten ook nog met de trein naar Nederland, maar dat is wel steeds minder.” Ze werkt dus veelal vanuit Spanje, vanuit de Yurt. “Ik richt mijn dagen het liefst zo in dat ik een dagdeel online werk en een dagdeel buiten in de tuin. Met daartussen een uitgebreide Spaanse lunch. De hele dag online werken vind ik in ieder geval niks.” Ze vindt het wonen en werken in een Yurt fijn. “Het is natuurlijk wel heel anders dan een huis: we hebben een ecotoilet, moeten eigen hout sprokkelen en we leven met weinig binnenruimte en spullen. Maar daardoor is het ook een heel verbonden leven. Je bent langer bezig met de dagelijkse dingen, maar dit is wel het échte leven. Je bent veel meer in contact met je omgeving en de elementen. Toen het stormde moesten we ons huis daarvoor beschermen en gas, water, licht is opeens niet meer zo vanzelfsprekend.”

Wortelen in Spanje

Ondertussen is ze echt geworteld op hun plekje in Spanje. Toen ik haar vroeg of ze zichzelf ooit had zien migreren zei ze: “ik wist wel dat ik een tijdje in het buitenland zou willen wonen, maar dacht dat ik uiteindelijk terug zou gaan naar Texel waar ik getogen ben. Maar toen ik in Spanje terecht kwam, voelde dit eigenlijk al snel als thuiskomen. Mijn familie was ook altijd al een beetje Spaans: er komen veel mensen over de vloer, we zijn knuffelig en er wordt muziek gemaakt. Nederlanders zijn soms wat afstandelijker.”

“Alles voelt hier voor mij op zijn plek. Het enige wat ik mis zijn de mensen van thuis, maar die komen gelukkig regelmatig hierheen. Dan is het helemaal compleet.” Voor Laura is het wel belangrijk dat je bewust bent van je omgeving als je gaat emigreren. “Het is belangrijk dat je iets komt brengen en niet komt halen. Dat je jezelf niet een plekje toeëigent. We zijn vanaf het begin actief gaan participeren in het dorp en ik heb mij verdiept in de lokale cultuur en historie. Zo begrijp je beter waar dingen vandaan komen en word je echt onderdeel van je omgeving.”

De Regeneratie Coöperatie 

In haar huidige werk houdt ze zich ook bezig met mens, voeding en natuur. En het woord regeneratie komt vaak terug: het idee dat beschadigde delen weer volledig kunnen worden hersteld en kunnen opbloeien. Hierbij gaat het concept verder dan duurzaamheid, het laat zien dat je een positieve voetafdruk kan achterlaten op deze planeet. “Regeneratie is iets dat al veel langer bestaat in de niet-westerse wereld, bijvoorbeeld bij inheemse gemeenschappen. Die herkomst moeten we waarderen en eren. Dat is iets heel fundamenteels binnen de regeneratie.”

Ze werkt deels met de handen in de aarde en deels online aan regeneratie. Zo is ze bijvoorbeeld samen met een vriendin de Regeneratie Coöperatie gestart, waar zowel online als offline veel wordt gedaan met verschillende thema’s rondom mens en natuur. “We werkten met een groep aan een project over Tiny Forests en vonden het zo fijn om samen te werken met een groep gelijkgestemden aan een gezamenlijk doel, dat we dachten: “Dit willen we eigenlijk elke dag doen.’”

Zo gezegd zo gedaan. De Regeneratie Coöperatie heeft als doel mensen en natuur te verbinden en de regeneratiebeweging in Nederland te laten groeien en bloeien. “Veel zelfstandigen kunnen zich eenzaam voelen in hun werk. Het is fijn om een groep te hebben die met hetzelfde bezig is om elkaar te kunnen versterken.” Samen organiseren ze onder andere de Regeneratie-Top, diverse actiedagen op het land en Regeneratieve Lunch-Breaks om mensen te verbinden en te inspireren. Verder werkt Laura ook nog mee aan andere projecten die je kunt kennen, zoals het Grondverbond.

De boerderij en leven in gemeenschap

Deze maand werden Laura en Victor, met de hulp van een duurzame investeerder, ook eigenaren van de boerderij waar ze de afgelopen jaren al in hun Yurt woonden. Daarvan is zo’n 60 hectare bos en 6 hectare landbouwgrond die ze voor regeneratieve landbouw gaan gebruiken. ‘’Binnenkort zal ik dus ook druk zijn met het ontwerpen en opbouwen van de boerderij. Ik zou er graag een ecosystem restoration camp beginnen.” Ook in dit gebied hebben ze te maken met toenemende droogte en de gevolgen van intensieve landbouw. ‘’Maar de omgeving is heel activistisch en laat zien dat het anders kan. We doen veel samen en er is echt een gemeenschapsgevoel.” Laura voelt zich er helemaal thuis. “Ik had behoefte aan zo’n gemeenschap. Dit is een plek waar we elkaar echt zien en helpen. Je voelt dat je onderdeel bent van iets groters.” Ze hoopt dat meer mensen gaan zien dat ze een verschil kunnen maken. “Datgene wat je voedt groeit. Op het moment dat je aandacht geeft aan herstel, regeneratie en gemeenschap, zal dat ook groeien. En het is vaak dichterbij dan je denkt. Sluit je aan bij een buurttuin, ga meer in gemeenschap wonen of sluit je aan bij een lokale voedselcoöperatie.

Je kunt Laura volgen op instagram of zelf eens een kijkje nemen bij de Regeneratie Coöperatie.  En wellicht kunnen we in de toekomst deelnemen aan een programma over regeneratie en/of overnachten in hun Spaanse paradijs.

Lees ook hoe je kan helpen met natuurherstel in Friesland.

Over de schrijver