Het is normaal om elke dag zo’n 50 tot 120 haren te verliezen, maar soms zijn het er veel meer. Haaruitval kan gewoon weer overgaan, maar als het langer aanhoudt, is het goed om naar de oorzaak en de mogelijke oplossing te zoeken. We zetten er een aantal voor je op een rij.
Je volle haardos verdwijnt
Haaruitval is ontzettend vervelend, want we willen allemaal een mooie volle haardos. Er zijn perioden in het jaar, bijvoorbeeld in de herst, dat je standaard wat meer haar verliest. Dat is vervelend, maar niets om je zorgen over te maken. Alleen als het langer aanhoudt dan normaal, is het verstandig om op onderzoek uit te gaan. We hebben het dan niet over erfelijke kaalheid, of extreme kaalheid, maar over (voor jou) abnormaal haarverlies. Contact opnemen met je huisarts is in elk geval altijd een verstandige stap.
Haaruitval kan allerlei oorzaken hebben; hormoonschommelingen, ziekten, medicijnen, ijzertekort, slechte bloedcirculatie, een erfelijke aandoening, of stress.
Stress heeft invloed op je hele lichaam
Een lange periode van stress heeft impact op je hele lichaam en dus ook op je haar. Door stress stoppen de haarwortels tijdelijk met groeien en komen ze in de rustfase van de haargroeicyclus terecht. Dit kan een aantal maanden, tot een aantal jaren duren, afhankelijk van de hoeveelheid en duur van de stress.
Geleidelijke hormoonschommelingen
Haaruitval kan ook geleidelijk gaan door hormoonschommelingen. Als je schildklier niet goed werkt, wordt je stofwisseling trager en kan je haar uitvallen. Als je ook andere symptomen hebt, kun je in overleg met de huisarts je bloed laten onderzoeken. Dan weet je zeker waar het aan ligt.
Gezonde voeding
Ook door een gebrek aan vitaminen, mineralen kun je haar verliezen. Het is een inkopper, maar een gezond eetpatroon is natuurlijk de basis. Eet voldoende eiwitten, vitamines, zink en omega-3 vetzuren. Dat betekent veel groente, fruit, vezels en vis. Eet je plantaardig, dan kun je je voeding aanvullen met extra vitaminen- en mineralenpreparaten. Of je tekorten hebt, kun je met een bloedonderzoek achterhalen.
Verschillende middelen te koop
Er zijn veel verschillende middelen tegen haaruitval te koop. Het is altijd aan te raden om deze in overleg met je huisarts of dermatoloog te gebruiken. Zo weet je zeker dat je de juiste producten gebruikt.
Natuurlijke producten
Bij haaruitval kun je het beste een natuurlijke shampoo en crèmespoeling gebruiken, zonder chemische toevoegingen. Was je haar ook niet dagelijks, maar twee of drie keer per week. Dat is echt ruim voldoende. Föhnen, een stijl-, of krultang zijn niet goed voor je haar. Hier wordt je haar poreus van en breekt sneller af. Om je hoofdhuid gezond te houden, zijn er allerlei natuurlijke maskers, die je zelf kunt maken. Je denkt misschien ook dat je haaruitval erger wordt, als je het borstelt, maar dat is niet zo. Met borstelen kun je je bloedcirculatie stimuleren, waardoor je haarvaatjes voedingsstoffen en zuurstof krijgen. Ook een hoofdmassage kan goed helpen om de doorbloeding te verbeteren.
Ouderdom
Helaas wordt je haar met het verstrijken van de jaren ook wat dunner. Dat is nou eenmaal een feit en vaak genetisch bepaald. Bij mannen en bij vrouwen gebeurt dit en daar kun je weinig aan doen, maar ook hier geldt; gezonde voeding helpt wel.
Heb je tips of aanvullingen, laat het ons alsjeblieft weten.
4 gedachten over “Zeg nee tegen haaruitval: dit zijn mogelijke oorzaken en oplossingen”
Sinds 5 maanden was ik mijn haar niet meer met de reguliere shampoo, maar heb ik besloten om mijn haar te behandelen via de methode No Poo. Sindsdien heb ik veel minder haaruitval en mijn haar lijkt ook veel voller, echt fantastisch. Ik heb me er eerst heel goed in verdiept, en in het begin vergt het iets meer aandacht, omdat ik niet met vet haar rond wil lopen. Ik kan het iedereen aanraden. Nu heb ik echt geen omkijken meer naar mijn haar en ben heel tevreden!
Dank voor deze reactie, ik ga het proberen, het valt al zeker 10 jaar uit en is nu zoooo dun.
Groetjes. Marjan
Je haar met een milde shampoo (geen SLS etc.) wassen is altijd goed, en ook is het belangrijk om de juiste vitamines en mineralen binnen te krijgen om je haar gezond te houden. Maar dit gaat je niet helpen om je haargroei te stimuleren of haaruitval tegen te gaan wanneer dit te maken heeft met hormonen of erfelijke factoren (alopecia androgentica). Er zijn veel ingredienten waar uitvoerig wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan (denk aan Saw Palmetto, Ecklonia Cava, Cafeine) die bewezen effectief zijn (in de goede dosering en toepassing, daar schort het vaak aan). Bij erfelijk haarverlies is het bijvoorbeeld zaak om DHT te remmen, DHT zorgt (bij mensen die daar gevoelig voor zijn) namelijk voor het verschrompelen van de haarzakjes. En DHT kun je remmen. De dokter heeft daar alleen Finasteride voor, een medicijn tegen prostaatvergroting dat haargroei als bijwerking heeft (en nog veel meer bijwerkingen). Maar heel veel natuurlijke ingredienten, zoals zaagbladpalm (saw palmetto) hebben ook dit effect (zonder de bijwerkingen). Er is natuurlijk een hoop rommel te koop, dus het is lastig om door de bomen het bos te zien, maar er zijn genoeg producten te koop met ingredienten op basis van uitgebreide wetenschappelijke en klinische studies. Zie bijvoorbeeld dit artikel: https://www.haargroeispecialist.nl/alles-over-haaruitval/dht-hoe-veroorzaakt-dit-erfelijk-haarverlies
Ik (man 60+) had vrij normale haaruitval, gewoon wat korte haartjes op het doucheputje na douchen/haarwassen. Dat is gereduceerd tot nul sinds ik medicijnen gebruik tegen botontkalking. Het ene is calcium met vitamine D3. Erg onschuldig spul. Of het daar in zit of in de Alondroninezuur (die je alleen op doktersrecept kan krijgen) weet ik niet. Toch is het de moeite waard om eens na te gaan wat zomaar bij mij hielp als positief bijeffect.
Reacties zijn gesloten.