Avocado’s zijn niet alleen erg lekker, maar ook nog eens supergezond. Ze bevatten namelijk veel gezonde vetten. Volgens wetenschappers zijn er zes bewezen gezondheidseffecten van de avocado. Als je binnenkort weer een avocado eet, bewaar dan de pit. Het is namelijk verrassend leuk om je eigen avocadoboom te laten groeien.
Hoe kweek je een eigen avocadoboom?
Stap 1: Begin met het schoonmaken van de pit
Haal de pit voorzichtig uit de avocado en verwijder al het vruchtvlees. De beste manier om dit te doen is de pit een paar minuten te laten weken in water, en daarna het vruchtvlees er af te vegen. Zorg ervoor dat je niet in de pit snijdt, of de buitenste bruine laag er afwast. Deze laag beschermt namelijk de binnenkant, en bij beschadiging kan het zijn dat de pit niet meer ontkiemt en dan kan je je eigen avocadoboom op je buik schrijven.
Stap 2: Breng tandenstokers aan
Steek ongeveer halverwege de pit drie of vier tandenstokers, prikkers of spelden een paar millimeter in de pit. Deze zijn er om de pit op een glas water te laten liggen. De pit moet namelijk voor de helft in het water liggen, maar de bovenste helft moet droog blijven om uiteindelijk tot die avocadoboom te komen.
Stap 3: Plaats de pit in een glas water
Plaats de avocado pit met prikkers op een glas water zoals je hier op de foto kan zien met de onderste helft in het water, en de bovenste helft boven water. Let goed op dat je de pit niet verkeerd om in het water legt (de meest puntige kant van de avocadopit moet omhoog). Zet het glas op een plek waar het veel zonlicht krijgt en vervang het water minimaal één keer per 5 dagen om bacteriën en schimmels geen kans te geven.
Stap 4: Wees geduldig
Het is nu wachten totdat de pit ontkiemt. Je zult hier geduld voor moeten hebben, het kan namelijk wel tot 8 weken duren totdat het zo ver is. Na een tijdje zal de bovenkant van de pit uitdrogen en gaan scheuren. De buitenste laag van de pit zal langzaam afkavelen en na een tijdje zal de pit wortel schieten. Zorg ervoor dat de onderkant van de pit nooit droog komt te staan, want de jonge avocadoplant zal dit niet overleven. Uiteindelijk zal de pit ook aan de bovenkant ontkiemen: dit is het begin van je avocadoboom.
Stap 5: Planten van de boom
Pas als de plant zo’n 15 cm hoog is, kan hij geplant worden. Hiervoor heb je een pot met een diameter van zo’n 20 tot 25 centimeter gevuld met potgrond nodig. Zorg ervoor dat de pit nog voor de helft boven de grond uitsteekt. De pit kan ondergronds gaan rotten als hij helemaal begraven wordt.
Stap 6: Groei
Zorg ervoor dat je de plant dagelijks water geeft. De avocadoboom houdt van vochtige grond, maar niet doorweekt. Als de bladeren een beetje geel beginnen te worden is er teveel water, laat de plant dan een paar dagen uitdrogen. Als de bladeren aan het einde bruin worden heeft de plant juist te weinig water gehad. Wanneer de avocado boom vrucht zal dragen is moeilijk te zeggen. Dit kan al na 3 of 4 jaar zijn, maar sommige planten doen er veel langer over, of dragen helemaal geen vrucht.
Het Nederlandse klimaat is (nog) niet helemaal geschikt voor een avocadoboom om ook echt avocado’s voort te brengen, maar denk dan maar zo: het is sowieso een hele mooie plant. En (als we heel cynisch zijn): klimaatverandering zorg voor een steeds warmer klimaat. We hebben immers ook steeds meer wijngaarden in Nederland die heerlijke wijn produceren. Dus je weet maar nooit.
Aanvullende tips
Winter
Avocado-bomen kunnen niet tegen temperaturen van lager dan 10°C. Hier in Nederland kunnen ze dus in de winter niet buiten staan, maar natuurlijk wel in een kas.
Snoeien tot een mooie brede plant
Om een mooie brede plant te krijgen, moet je wanneer hij ongeveer 30cm hoog is de nieuwste blaadjes eraf knijpen. Dit zorgt ervoor dat de plant meer zijwaarts groeit, en meer zijtakken aanmaakt. Herhaal dit daarna elke keer wanneer de plant ongeveer 15 cm gegroeid is.
Bladluis
Een avocadoboom heeft soms last van bladluis. Bladluizen kunnen niet genoeg krijgen van de heerlijke avocado bladeren. Gelukkig is er een makkelijke manier om van ze af te komen, en dat gaat als volgt: 1. Spoel de hele plant buiten met de tuinslang of in de douche af. 2. Spuit de plant in met een mix van water, een klein scheutje afwasmiddel en een theelepel neem-olie
Bron: Inhabitat
71 gedachten over “Kweek je eigen avocadoboom in 6 stappen”
I was able to find good advice from your blog posts.
Ik heb 2 avocadoplanten, eentje laten kiemen op ‘n glas, de andere kwam uit op m’n composthoop, zelfs meerdere die ik weggaf.
Dat toppen versta ik niet goed, moet je de kop van de plant eruit knijpen? Mijn zoon deed het nu(op 9 dec ), ze zijn 50cm groot +- en die ene plant heeft nu terug een top die al 5 cm groot is, de andere krijgt moeizaam nieuwe blaadjes. Moet ik die top er terug uithalen?
Mijn Avocadoboompje is nu vier jaar oud en 2.80 meter met een prachtige bladerkroon.
Maar daardoor past hij niet meer in mijn gang waar ik hem altijd laat overwinteren.
Kan ik hem toppen en die top laten wortelen en in andere aarde overzetten??
In mijn grote wilde tuin heeft hij nooit last gehad van parasieten of ziektes.
De plant is prachtig!
Reacties zijn gesloten.