Waarom zou je een spijkerbroek kopen, als je er ook eentje kunt leasen? Drie twintigers leggen uit waarom ze gebruik maken van leasekleding, in plaats van een broek of jurk te kopen.
Een broek leasen
Leasekleding is eigenlijk een simpel concept. Je betaalt een vast bedrag per dag, maand of jaar om een (spijker)broek te huren. Is je duurzame jeans kapot binnen een bepaalde periode? Dan stuur je ‘m terug naar waar hij vandaan komt en krijg je een nieuwe. De oude broek wordt dan gerecycled.
Stijn (24) uit Rotterdam least nu sinds een half jaartje een broek via Mudjeans.
“Ik was op zoek naar duurzame kledingmerken met goede kwaliteit. Vooral broeken slijten bij mij sneller omdat ik veel op de fiets zit. Op het internet struinde ik sites af naar duurzame merken en winkels. De Bijenkorf heeft wat duurzame broeken liggen, maar dan zit je ook meteen in een andere prijscategorie. Bij Mudjeans lease je een broek voor 80 euro per jaar, ik dacht: ik probeer het eens uit.”
Bevalt het?
“Ja, tot nu toe wel. Het is een sterke en warme spijkerbroek. Na een jaar mag je de broek houden of je stuurt hem terug en krijg je 10% korting bij een nieuwe. Als hij daarvoor kapot is, krijg je een nieuwe. Maar ik ga er vanuit dat hij over een half jaar nog gewoon heel is.”
Ga je ermee door?
“Ik vind het een goed initiatief, omdat het niet zo makkelijk is om duurzame jeans te kopen. Als er over een tijdje in elke winkel een goede duurzame variant ligt, zou ik dat wel sneller doen. Voor nu is dit goed.”
Een jurk leasen
Ellen (24) uit Tilburg least kleding voor speciale gelegenheden.
“Een vriendinnetje zei een keer dat ze hier interesse in had en toen dacht ik, misschien is dit ook wel wat voor mij. Ik ging een beetje zoeken naar wat er allemaal te leasen valt naast spijkerbroeken en kwam toen uit bij 46Dresses. Daar kun je prachtige jurken een paar dagen leasen voor een laag bedrag. Na het verhuren van tien jurken, geven ze er eentje weg aan een vrouw in financiële nood.”
Kan iedereen dit doen?
“In principe wel. Ze verhuren nu nog via facebook, maar ik geloof dat ze met een webshop bezig zijn. Het enige is wel dat de maten nogal beperkt zijn, omdat het jurken zijn van de oprichtster zelf. Maar ik vind het een superleuk initiatief en ook nog eens goed op meerdere fronten. Gelegenheidskleding draag je namelijk toch niet zo vaak.”
Een nieuwe trui van oude garen
Roel (26) uit Utrecht draagt een trui gemaakt van oude truien.
“Ik heb een trui gekocht bij Loopalife. Wel gekocht dus, maar de trui is gemaakt van oude truien, dat vond ik er zo tof aan. Je betaalt misschien wel wat meer, maar het is een helemaal circulaire trui. Verder lease ik een broek, via Mud Jeans. Dat recycleproces vind ik belangrijk, want we gooien veel te veel weg tegenwoordig en dat is zonde van de grondstoffen. Als er een scheurtje in een spijkerbroek zit, is de rest van het materiaal vaak nog goed en dat kan je hergebruiken voor een andere broek.”
Is er genoeg keuze?
“Dat is bij mannenkleding nog wel eens een ding. Voor vrouwen zijn er veel meer leaseprojecten en kledingbibliotheken dan voor mannen. Maar ik ben blij met wat ik nu heb. Soms breng ik kapotte kleding naar mijn buurvrouw. Die maakt er tasjes van. Recyclen op kleine schaal is dat, haha. Laatst was ik boos op mijn huisgenoot toen bleek dat hij een broek had weggegooid, dat is toch zonde!”
Voorbeelden van andere leasekleding sites zijn
- dutchspirit.com (maat- en trouwpakken)
- hulaaloop.com/ (kinderkleding),
- lena-library.com/ (vrouwen kledingbibliotheek in Amsterdam)
Voor ieder wat wils dus!