Middenin de winkel staar ik ontzet naar mijn eigen spiegelbeeld. Midden op mijn roze sweater prijkt een sterrenstelsel van opgespatte olie van de lunch die ik een uur eerder maakte. Dit is precies waarom ik voor sinterklaas een keukenschort vroeg, en kreeg, maar blijkbaar toch niet vaak genoeg aantrek omdat ik denk in termen als ‘even snel’. De vraag dient zich aan hoe ik ervoor kan zorgen dat mijn kleding langer meegaat en ook mooi blijft, want die sweater: die heb ik net een maand.
1. Koop minder en van goede kwaliteit
Dit is natuurlijk een enorme open deur, maar zolang je T-shirts en spijkerbroeken blijft kopen die na drie keer dragen gaan lubberen of na één keer wassen hun kleur verliezen, is er geen beginnen aan. Dan worden kleren een wegwerpproduct en dat is nou precies waar we vanaf willen, want dat maakt je kledingkast er niet overzichtelijker op en het is zeker niet goed voor het milieu. Ook niet voor je portemonnee trouwens, want als je berekent hoeveel een kledingstuk kost per keer dat je ‘m draagt, komt fast fashion niet altijd goedkoper uit de bus. Zeker, omdat je met die lage prijzen vaak dingen koopt die achterin je kast belanden omdat ze eigenlijk niet lekker zitten of niet jouw stijl zijn. Koop dus minder en van betere kwaliteit en vraag je bij elk kledingstuk af: ga ik dit 30 keer dragen? En kan ik het op minstens drie verschillende manieren combineren? Ja? Doen. Nee? Laten hangen.
2. Was minder vaak en op lage temperaturen
In Amsterdam, waar ik woon, zit knetterveel kalk in het water. Hoe vaker je je kleren wast, hoe stugger de textiel wordt en hoe minder prettig het is om te dragen. Wasverzachter wordt dan vaak aangedragen als dé oplossing, maar het maakt het probleem juist alleen maar erger. Wasverzachter legt namelijk een laagje aan op je kleding, waardoor het weliswaar lekker zacht aanvoelt, maar uiteindelijk minder ademt, sneller vaal wordt en minder lang meegaat.
Om je was toch een beetje zacht te houden twee tips: voeg een klein beetje azijn toe als wasverzachter (de goedkope bio-azijn uit de supermarkt volstaat prima) en laat je was buiten in de wind drogen (in plaats van binnen voor de verwarming). Als je de was in de zon te drogen hangt, hang het kledingstuk dan wel binnenstebuiten zodat de kleuren niet bleken in de zon. Je kleren binnenstebuiten wassen, is om diezelfde reden een goed idee.
Een andere tip: was je kleding zo weinig mogelijk (lees hier waarom). Buiten in datzelfde briesje hangen doet wonderen voor de geur. Een ander alternatief is je kleren in de badkamer hangen, terwijl je doucht. Hoe vaker je kleding door een wastrommel rond gegooid wordt, hoe sneller de textiel slijt en de kleur vervaagt. Breng je garderobe ook niet te vaak naar de stomerij, want daar worden vaak chemicaliën gebruikt (dus zoek er op z’n minst eentje die duurzame, biologische reinigingsmiddelen gebruikt). Gebruik niet te veel wasmiddel en houd de temperatuur zo laag mogelijk (30 graden is vaak prima).
3. Afwasmiddel is je beste vriend bij vetvlekken
Het is niet de eerste keer dat ik olie uit de pan op mijn kleding laat spatten. Afwasmiddel is een geniaal middel tegen vet en werkt net zo goed op kleding als op de vaat. Smeer de vlekken in met afwasmiddel, laat het intrekken en smeer het (voor de zekerheid) nog een keer in. Als ook deze tweede lading is ingetrokken, gooi je het kledingstuk in de wasmachine en laat je het aan de lijn drogen. De vlekken zijn (in mijn geval) als sneeuw voor de zon vertrokken. Belangrijk om te weten: als de vlekken er nog in zitten en je gooit je kledingstuk in de droger dan fixeer je ze en krijg je ze er nooit meer uit (heb ik me laten vertellen, want ik heb geen droger).
4. Laat het fixen
De kleermaker is je beste vriend. Zo kocht ik ooit een prachtige, nieuwe jurk op de Noordermarkt, die spotgoedkoop was omdat een naad op sommige plekken loszat. De kleermaker heeft de boel voor 12 euro weer vastgezet en sindsdien draag ik de jurk al jarenlang elke zomer met veel plezier. Maar ook kapotte ritsen, gaten en rafelende boorden heb ik bij de kleermaker laten repareren, waardoor het kledingstuk weer door kon als nieuw.
Mocht je kleding nou niet onzichtbaar gerepareerd kunnen worden, dan kan je er ook voor kiezen om expres een hele andere kleur boord te gebruiken of bloemetjes op een gat te borduren. In Groot-Brittannië wordt dit zichtbaar repareren tot een ware kunst verheven, waar hele boeken over verschijnen. Wees dus creatief en draag je reparatie met trots: het draagt immers uit hoe zuinig je op je kleding bent en hoeveel je om de planeet geeft.
5. Berg je kleding goed op
Ik ben misschien de laatste die dit advies moet geven, want mijn kleding ligt aan het einde van de week regelmatig in één grote kluwen in de hoek van de kamer. Tenzij het om een nieuw kledingstuk gaat: die hang ik altijd met zorg op een hangertje in de kast. Voordeel daarvan is dat het niet kreukt, dat het even goed kan uithangen (als je kledingkast tenminste niet een te vol propfestijn is) en dat het mooi in vorm blijft. Daarbij is het hangertje wat je gebruikt belangrijker dan je denkt. Zo zorgen dunne plastic of ijzeren hangers van de stomerij ervoor dat de vorm van de hanger in de schouders achterblijft, zeker als je blouse van dun en kwetsbaar materiaal gemaakt is. Maar ook jasjes en blazers hangen beter op een kleerhanger met brede schouders.
Een ander voordeel van een goed verzorgde kledingkast, waarin elk kledingstuk de ruimte heeft, is dat je goed overzicht hebt van wat je hebt. Je hoeft je dus nooit meer gek te zoeken naar dat ene bloesje, maar je vergeet tegelijkertijd ook niet dat je die broek nog had. Op die manier weet je zeker dat je alles minimaal 30 keer aantrekt. Wat helpt om dat overzicht te bewaren, is vier keer per jaar je kledingkast opruimen door de collectie in de kast aan te passen aan het seizoen en de rest ergens anders op te bergen. Was je kleding voordat je het in een box of koffer opbergt, zodat je zeker weet dat er geen mottenlarven inzitten bijvoorbeeld. Een stukje amberhout erbij of een zakje lavendel is ook fijn tegen een muffe geur. En zet de deuren van je kledingkast regelmatig open, zodat de boel lekker door kan luchten.
Heb jij nog tips om langer met je kleding te doen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
1 gedachte over “Hoe houd ik mijn kleding langer mooi? 5 tips voor het verzorgen van je kleren”
een goede tip is ook de pluizentondeuze van philips. Als je deze gebruikt is je pluizige kleding weer als nieuw. echt een wonder.
Reacties zijn gesloten.