In de schappen van de supermarkt kan je veel verschillende soorten eieren vinden: Vrolijke Kip-eieren, Rondeel-eieren, Vrije Uitloop eieren en ga zo maar door. Binnenkort krijg je er nog een keuze bij: Kipster. Kipster is een nieuwe boerderij in Limburg waar ze het meest milieu-,mens- én diervriendelijke supermarkt-ei van Nederland willen produceren. Vanaf oktober kan je ze in de schappen van de Lidl vinden.
Kipster
Kipster is een initiatief van Styn Claessens (boer en ondernemer), Ruud Zanders (lector gezonde pluimveehouderij en duurzaam ondernemer), Maurits Groen (milieu-expert en duurzaam ondernemer) en Olivier Wegloop (communicatiestrateeg en duurzaam ondernemer). Deze heren willen eerlijk voedsel op de markt brengen zonder roofbouw te plegen op de natuur, zonder dierenleed en zonder boeren te benadelen. Daarom werkten zij de afgelopen vier jaar hard aan de perfecte kippenboerderij. Dat deden ze niet alleen maar met hulp van de Nederlandse Dierenbescherming, Milieudefensie, Urgenda en tal van andere specialisten.
Diervriendelijk
Bij Kipster zien ze de kip niet als een broedmachine die zoveel mogelijk geld moet opbrengen maar als een dier met instincten en behoeften. Daarom hebben ze een boerderij ontworpen waar er ruimte is voor de kip om gewoon kip te zijn. Zo hebben ze binnen een natuurlijke en bosrijke omgeving nagebootst met veel daglicht en verse lucht, is er een ruime binnentuin en een park vol gevarieerde beplanting waar de kip kan rondscharrelen.
Ook haar broertje komt er hier beter vanaf dan in de gemiddelde kippenstal. Kipster gaat namelijk naast eieren ook hanenvlees bij de Lidl in de schappen leggen. Dat klinkt wellicht niet erg diervriendelijk, maar normaal gesproken worden haantjes vergast of versnipperd zodra ze uit het ei komen. Op dit moment groeien de eerste haantjes op in een stal, maar Kipster wil zo snel mogelijk een boer met buitenloop vinden die de haantjes wil houden.
Milieuvriendelijk
De kippen op de boerderij krijgen voer van reststromen dat niet concurreert met voedsel dat ook geschikt zou kunnen zijn voor menselijke consumptie. Ze hanteren een extreem lage ammoniak norm (van ongeveer 0,025 kg per kip) en reduceren de fijnstofemissie tot meer dan 90%. Verder staan er op het dak van de boerderij 1.097 zonnepanelen die meer energie opleveren dan ze binnen gebruiken, maken ze uitsluitend gebruik van elektrische installaties en helemaal geen gebruik van fossiele brandstof.
Maatschappelijk verantwoord
De Kipster eieren worden verpakt op de boerderij zelf en direct geleverd om te voorkomen dat er onnodige kilometers worden gemaakt. De boer krijgt een eerlijke prijs voor het ei en de consument betaalt daarvoor een eerlijke prijs. Als de kippen met pensioen gaan worden ze hier verwerkt tot hoogwaardige vleesproducten, in plaats van dat ze worden gedumpt in Afrika om daar de markt te verstoren. Mensen die meer willen weten over Kipster kunnen langskomen in hun centrum voor voorlichting en educatie. Zo hoopt Kipster een voorbeeld te zijn voor innovatieve boeren, die gericht zijn op dierenwelzijn en de gezondheid van mens en dier.
Wil jij meer weten over Kipster? Klik dan hier voor de website. De afbeeldingen bij dit stuk zijn van Kipster en de videos van Brandpunt Plus en MaatschappijWij.
Verder lezen?
Bij Lillies of Life schoffelen oude legkippen de bloemenkas. Klik op de foto hier onder om daar meer over te lezen.
4 gedachten over “Is Kipster de stal van de toekomst?”
Pingback: Anders boeren: 3 alternatieven voor intensieve veehouderij -
Als op een ouderwets boerenerf waar de kippen gewoon kunnen scharrelen maar dan grootschalig. Lokaal en kleinschalig blijft leuker maar ik snap wel dat dat niet mogelijk is. Ben wel benieuwd hoe betaalbaar de produkten zullen zijn. Niet onbelangrijk als je wil dat dergelijke initiatieven aanslaan bij het grote publiek.
Als mijn moestuin het toelaat, laat ik er de kippen ook scharrelen om te schoffelen. Kan alleen niet als er jonge kool of slaplanten staan. Iedereen blij.
In de borders en in de bosjes kan het altijd wel.
Zo’n bedrijf is onbetaalbaar voor de gewone landbouwer.
Reacties zijn gesloten.