Minimalisme: 7 tips om keuzestress te verminderen en lichter te leven

Elke dag maak je bijna 30.000 keuzes. Dat lijkt bijna onmogelijk en is op zijn minst overweldigend. Gelukkig maak je de meeste keuzes helemaal niet bewust. Denk aan met welk been je uit bed stapt, of hoe vaak je op je telefoon kijkt. De keuzes die je wel bewust maakt, kunnen keuzestress opleveren. Vooral als je heel veel opties tegen elkaar moet afwegen. Hoe minder keuzes je hoeft te maken, hoe lichter en minimalistischer je kunt leven, maar hoe doe je dat?

In onze westerse wereld draait het leven van veel mensen nog steeds om overvloed. Dat is niet zo gek, want we worden voortdurend blootgesteld aan een eindeloze stroom van mogelijkheden. Variërend van wat we kunnen eten tot hoe we onze vrije tijd kunnen besteden. Toch suggereert groeiend onderzoek dat minder keuzes en een minimalistische(re) levensstijl ons daadwerkelijk meer geluk kunnen brengen.

Keuzestress

Lang hebben we ook gedacht dat meer keuzemogelijkheden ons gelukkiger zouden maken, maar in werkelijkheid is het tegenovergestelde waar. Te veel keuzes leidt zelfs tot keuzestress. Keuzestress is een term om het gevoel van angst en onzekerheid te beschrijven, dat ontstaat wanneer je een overvloed aan keuzes te verwerken hebt.

Ontevredenheid en twijfel

Uit onderzoek blijkt ook dat we bij te veel opties sneller ontevredenheid zijn en gaan twijfelen. We vergelijken de verschillende mogelijkheden, stellen onrealistisch hoge verwachtingen en kunnen ons uiteindelijk teleurgesteld voelen over de keuze die we hebben gemaakt. Minder keuzes kan daarentegen een gevoel van bevrijding en voldoening geven.

Geen last van het ‘wat als’ syndroom

Door je te concentreren op minder opties, kun je je aandacht en energie richten op het nemen van weloverwogen beslissingen, zonder dat je volledig overweldigd raakt door alle alternatieven. Nog mooier is, dat we met minder keuzes ons meer betrokken en tevreden voelen over de keuze die we maken. Je voelt minder vaak spijt. De kans op het ‘wat als’-syndroom wordt ook minder.

Minder keuzes, meer plezier

Beperkte keuzes helpen ook om je aandacht beter te richten op wat echt belangrijk is, waardoor je meer geniet van de ervaring. Als je te veel keuzes hebt, raakt je aandacht versnipperd en dat is vermoeiend. Hierdoor geniet je niet echt van je keuzes en voel je minder plezier.

Keuzestress verminderen hoe doe je dat?

1. Wat is echt belangrijk?

Neem de tijd om te bepalen wat echt belangrijk voor je is in het leven. Door je te concentreren op wat echt belangrijk voor je is, kun je keuzes maken die beter aansluiten bij je waarden en doelen, waardoor je keuzestress vermindert. Wil je consuminderen? Dan laat je je minder verleiden tot het kopen van onnodige spullen.

2. Stel prioriteiten

Maak een lijst van de dingen die je wilt bereiken of doen en rangschik ze op basis van hun belangrijkheid. Hierdoor kun je je richten op de belangrijkste doelen en beslissingen, terwijl je minder belangrijke zaken kunt laten vallen.

3. Beperk je opties

In plaats van jezelf bloot te stellen aan een overweldigend aantal keuzes, kun je proberen je opties te beperken. Kies bijvoorbeeld een paar restaurants waar je graag naartoe gaat in plaats van eindeloos te zoeken naar nieuwe eetgelegenheden. Door je keuzes te beperken, kun je jezelf bevrijden van keuzestress en gemakkelijker beslissingen nemen.

4. Maak gebruik van routines

Routines kunnen een geweldige manier zijn om besluitvorming te minimaliseren. Door bepaalde aspecten van je leven routinematig te maken, zoals je ochtendroutine of je kledingkeuze, hoef je er minder bewuste beslissingen over te nemen. Dit helpt je mentale energie te behouden voor belangrijkere keuzes.

5. Vertrouw op tips van anderen

Als je merkt dat je overweldigd wordt door een overvloed aan keuzes, kun je vertrouwen op het advies van experts of mensen met ervaring. Vraag bijvoorbeeld vrienden om aanbevelingen voor een boek of film in plaats van urenlang online recensies te lezen. Dit kan je helpen om sneller een beslissing te nemen.

6. Wees tevreden met “goed genoeg”.

Streven naar perfectie kan leiden tot eindeloze vergelijkingen en besluiteloosheid. Leer tevreden te zijn met “goed genoeg”. Het hoeft niet altijd de perfecte keuze te zijn, zolang het voldoet aan je behoeften en redelijke verwachtingen.

7. Beperk jezelf en oefen dat

Wees selectief in waar je je tijd, energie en middelen aan besteedt. Door bewust te kiezen waar je wel en niet je aandacht op richt, kun je overweldiging voorkomen en je concentreren op wat echt belangrijk voor je is.

Het verminderen van keuzes vergt oefening en bewustzijn. Wees niet te streng voor jezelf en maak van elke dag een nieuwe kans.

Over de schrijver