Er was een tijd dat ik fervent kauwgomkauwer was. Vooral als ik moest focussen of als mijn stressniveau hoog lag hielp het me om mijn hoofd koel en helder te houden, snel te denken en beslissingen te nemen. Maar het zorgde ook voor lucht in mijn darmen. En dus stopte ik van de ene op de andere dag met kauwen en heb ik er al die jaren nooit meer naar terugverlangd. Toch vroeg ik me laatst af, na het zien van een social post, hoe duurzaam kauwgom eigenlijk is.
Kauwen kan de concentratie verhogen en kan helpen bij het verminderen van stress. Zo blijkt uit onderzoek van Cardiff University dat mensen bij het doen van een audio-geheugentest een hogere reactietijd hadden en beter waren in het uitvoeren van hun taak als ze kauwgom kauwde. Dat ligt overigens niet aan de gom, maar aan de activiteit van het kauwen.
Maar er zijn er ook studies die totaal andere resultaten laten zien: zo kan het kauwen van kauwgom tijdens een toets bijvoorbeeld juist afleiden en helpt het mensen met ADHD niet om de concentratie en aandacht vast te houden. Ook zou het effect op het geheugen er niet zijn óf zou het kauwen van gom je kortetermijngeheugen juist negatief beïnvloeden. Kortom: hierin is zoveel onzeker, dat we kunnen concluderen dat je niet per se kauwgom hoeft te kauwen om je te helpen met focussen.
Ja, kauwgom kan winderigheid veroorzaken. Omdat je continu aan het kauwen bent, is de kans groot dat je happen lucht ‘inslikt’, maar dat is niet het grootste probleem. Kauwgom bevat vaak zoetstoffen zoals sorbitol of xylitol die moeilijk op te nemen zijn door de dunne darm waardoor ze in de dikke darm terecht komen waar ze gaan gisten. En dankzij dat gisten ontstaat er gas in je darmen, dat voor een opgeblazen gevoel kan zorgen, scheten tot gevolg kan hebben (want die lucht moet er ook weer uit) of zelfs diarree kan veroorzaken.
Ik gooi er nog even wat cijfers tegenaan. Van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar kauwt 86% op kauwgom. Terwijl gemiddeld 67% van de Nederlanders kauwgom kauwt. Wereldwijd wordt jaarlijks 560.000 ton kauwgom geproduceerd. Dat is 374 miljard stukjes.
Dan nu naar de vraag der vragen: hoe duurzaam is kauwgom eigenlijk? Het antwoord is heel simpel: niet echt. De meeste kauwgom is namelijk gemaakt van een synthetische gombasis die bestaat uit polyvinylacetaat, polyethyleen, butylrubber en andere plastics. Plastics? Ja, plastics ja. En het rare is: dit staat niet duidelijk vermeld in de ingrediëntenlijst, want daar staat vaak iets algemeens als ‘kauwgombasis’ of ‘gum’.
De meeste consumenten hebben dan ook geen idee dat ze op plastic kauwen als ze een kauwgompje in hun mond steken. En dat terwijl erbij dat kauwen in een uur tijd zo’n 250.000 microplastics vrijkomen in je speeksel. Deze deeltjes komen dus in je lichaam terecht en kunnen je darmflora verstoren of via je bloedbaan andere organen bereiken.
Goed voor onze eigen gezondheid is het dus niet. Maar voor het milieu is het ook niet bepaald een feestje, want na het kauwen blijft er volgens de Plastic Soup Foundation zo’n 35% van de ‘gombasis’ over, waarvan een fors deel als zwerfafval op straat terecht komt. Kijk maar eens naar de gemiddelde stoeptegel: al die vlekken? Precies…
Dat kan, maar dat is voor sommige liefhebbers misschien wat radicaal. Je kan er kiezen voor biologisch afbreekbare kauwgom op basis van gom (chicle). Gooi je gom na het kauwen sowieso altijd in een prullenbak en niet op de grond, in de struiken of in het water. En teken de petitie voor een verbod op plastic kauwgom (volgens de Plastic Soup Foundation wil 72% zo’n verbod, en terecht wat ons betreft).
Lees ook: Wat is duurzamer een biologische komkommer in plastic? Of een niet-biologische zonder?
Wyke Potjer is content manager van hetkanWEL. Ze heeft journalistiek gestudeerd en werkt sindsdien fulltime voor landelijke radio, televisie, print en online media. Ze is vegan, heeft geen auto, probeert plastic uit haar leven te bannen en biologisch te eten. Naast haar freelance bestaan als journalist geeft ze yogales (vinyasa en yin).