Ken jij de KarTent al? Dat is een gezellig, koel en waterdicht tentje van karton. Met een beetje geluk staat deze mini-accommodatie al voor je klaar op jouw favoriete festival. Wout Kommer en Jan Portheine veroveren de harten van festivalgangers met deze slimme vondst. We vroegen Jan naar hun motieven, crowdfundings-actie en toekomstplannen.
Wat is jullie achtergrond?
Wout Kommer is Master student Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en erg goed in dingen visualiseren. Een mooi voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld onze huisstijl. Zelf ben ik afgestudeerd van de TU Delft als architect.
Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor KarTent?
We zijn elkaar tegengekomen op de Cleantech Challenge, een vak aan de TU Delft. Ik had een strandhuis van karton ontwikkeld voor Rijkswaterstaat. Samen met Bas, een eerstejaarsstudent en mede-oprichter, zijn we aan het brainstormen gegaan. Het idee kwam als vanzelf bovendrijven toen we een foto tegenkwamen van het Glastonbury Festival nadat het was afgelopen.
Misschien heb je zelf wel eens de enorme troep gezien die achterblijft op festivals. Wist je dat 1 op de 4 Nederlandse festivalbezoekers hun tentje achterlaat op de festivalcamping? Ze zijn moe en brak en hebben geen zin om hun tent op te breken en mee te slepen. Dit levert een enorme berg afval op: maar liefst 25.000 tenten per jaar. Daar wilden we iets aan doen met de KarTent.
Kan je de KarTent beschrijven?
De KarTent is een tweepersoons wegwerp-festivaltent volledig gemaakt van karton. We gebruiken een hoogwaardige kartonsoort die weinig water opneemt. De tent is zo ontworpen dat vocht geen probleem is. De tent houdt het gemakkelijke 4 dagen uit: precies de duur van een festival. Verder blijft te KarTent lekker koel en donker in de ochtend, zodat je ’s ochtends lekker je kater kan uitslapen zonder ‘gestoord’ te worden door het ochtendlicht.
Na het festival kan de tent gelijk met het oud papier mee, zodat het materiaal opnieuw kan worden gebruikt om schoenendozen, schoolboeken, toiletpapier of andere dingen van te maken! Tot slot kan de tent makkelijk worden bedrukt waardoor festivalorganisaties en sponsoren hun boodschap op te tent kunnen drukken. Zo’n gesponsorde tent is zo slecht nog niet, want het slapen wordt er voor de festivalganger veel goedkoper van!
Dat klinkt als een mooi antwoord op de ‘wegwerpcultuur’ van veel festivals. Wat denk je dat de organisaties van festivals nog meer zou kunnen doen om het weggooien van tenten te voorkomen?
De KarTent verplichten natuurlijk! Sommige festivals vragen borg voor het meenemen van een tent, die krijg je dan terug als je aantoont dat je je eigen tent weer mee hebt genomen. Helaas blijkt dan alsnog dat veel mensen de tent verderop weer weggooien.
Kan ik zo’n gezellig tentje ook voor mezelf bestellen en zelf meenemen naar de (festival)camping?
Dat ligt eraan. Eigenlijk leveren we geen KarTentjes bij particulieren thuis! De KarTent is namelijk erg groot en daardoor lastig te vervoeren. Zelfs opgevouwen zijn de tentjes vrij groot: 2,40m bij 1,60m. Hierdoor zijn ze ideaal voor op festivals maar minder geschikt om in je auto mee te nemen. Vind je de KarTentjes nou echt heel gaaf voor thuis en heb je een hele grote bus? Dan kunnen we natuurlijk altijd even kijken naar de mogelijkheden. Maar wees gewaarschuwd: de transportkosten kunnen nogal hoog uitvallen! Je kunt binnenkort wel altijd een KarTentje bij ons komen oppikken bij ons kantoor in Amsterdam.
Jullie hebben nét een hele succesvolle crowdfundingsactie achter de rug waar jullie maar liefst 200% van het streefbedrag hebben gehaald. Hoe verklaren jullie dit succes?
Tactiek. Wij hebben op onze eigen mediakanalen niks over de actie gemeld tot we de 100% hadden. Op dat moment durft iedereen wel in te stappen want: ‘als zoveel mensen het geloven klopt het vast wel’. De eerste 100% hebben we behaald met een direct e-mailing naar bekenden en promotie vanuit de ASN Bank en VDWVM.
Wat gaan jullie doen met dit mooie bedrag?
Wij gaan voornamelijk de productie in verschillende landen voorfinancieren. Ook gaan wij onderzoek doen naar de hergebruik van de tenten in plaats van deze bij het oud-papier te gooien.
Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
Wij verwachten dat KarTent als product wereldwijd beschikbaar is op evenementen. Hij zal er zeker weer anders en beter uitzien dan nu. Ook zal KarTent als product onder een groter geheel vallen van duurzame camping oplossingen voor evenementen maar ook als onderdeel van een aantal nieuwe kartonproducten die we gaan lanceren.
Wat vergat ik te vragen, maar wil je wel graag vertellen?
Ik heb nog nooit zoiets leuks gedaan! Verder zijn Wout en ik zijn voor de KarTent nog nooit op een festival geweest…
Meer weten over KarTent? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina, of bekijk het filmpje hieronder. In juni volgt een ervaringsverslag van 3 nachtjes in de KarTent op het Best Kept Secret Festival. Wij zijn benieuwd!
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van KarTent
KarTent – Festivalkamperen in karton
Over de schrijver
De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur