Juttersgeluk maakt circulaire zeepbakjes van plastic afval van het strand

Zeemeerminnentranen. Het klinkt prachtig, maar het zijn minuscule bolletjes plastic die je op het strand vindt en die nauwelijks op te ruimen zijn. Net als sigarettenpeuken overigens. Stichting Juttersgeluk trekt er een paar keer per week op uit om bij Zandvoort en Bloemendaal kilo’s plastic van het strand te scheppen. Als het nog bruikbaar is, maken ze er nieuwe producten van, zoals zeepbakjes. En anders brengen ze het naar de Milieustraat. HetkanWEL sprak met Lonneke van Juttersgeluk.

Juttersgeluk

“Suzanne richtte Juttersgeluk 5 jaar geleden op. Ze was regelmatig zelf aan het jutten op het strand en merkte hoe mindful het is om in de buitenlucht heel geconcentreerd bezig te zijn met iets als jutten. Ze wilde deze ervaring gebruiken om een waardevolle werkplek te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en tegelijkertijd het strand plasticvrij te maken. Door gezamenlijk te jutten, te sorteren, op te ruimen en nieuwe producten te maken, werken we aan een schonere kust. Maar ook aan verbinding en eigenwaarde, omdat je samen aan een probleem werkt en iets bijdraagt.”

Kratten, peuken, rietjes en schoenen

“We trekken er vijf keer per week op uit, meestal met een man of twaalf. Er zijn dagen, dat iedereen zijn emmer van 10 liter een paar keer moet legen omdat er zoveel plastic gevonden wordt. Maar er zijn ook dagen dat we minder vinden. Dat heeft te maken met de windrichting, stroming en storm.”

“In de winter vinden we vaak grotere objecten als netten, jerrycans, boeien of viskratten, die door de woelige zee van de bodem losgetrokken worden. In de zomer vinden we vooral rietjes, sigarettenpeuken en van die plastic verpakkingen van ligakoeken. Wat ik zelf heel grappig vind, is de grote hoeveelheid grote schoenen die we vinden, meestal maat 46. Daar hebben we er inmiddels best wat van staan in onze werkplaats in Overveen.”

Juttersgeluk

Positief en hoopvol

“Soms worden we natuurlijk wel moedeloos van de grote hoeveelheid plastic, die we elke dag opnieuw vinden. Maar er zijn ook goede berichten. Zo komt er statiegeld op kleine flesjes en vinden we steeds meer biologisch afbreekbare rietjes. Al moet je daar natuurlijk ook mee oppassen, want het is niet zo dat die net zo makkelijk verdwijnen als een klokhuis. Je kan het dus niet zomaar achterlaten op het strand.”

“Er is veel onwetendheid. Mensen spreken ons wel eens aan: wat zijn jullie aan het doen? En gaan dan spontaan meehelpen. En we merken ook, dat kinderen die bij ons een workshop volgen, hun ouders aanspreken op al dat plastic. Die willen dan ineens geen koek meer in een plastic verpakking. We blijven positief en hoopvol, ook al is de oorzaak van ons werk triest.”

Pop-up atelier

“Vorig jaar hadden we een pop-up atelier in Zandvoort om meer mensen te betrekken bij wat we doen. We wilden het duurzame gedachtegoed  breder verspreiden onder de bevolking en toeristen. Veel mensen onderschatten hoeveel plastic we langs de Nederlandse kusten vinden en hoe groot het probleem is.”

“We hadden een kleine tentoonstelling met wat feiten over de plastic soep, gaven workshops over hoe je zelf kan bijdragen aan een duurzame economie en verkochten de spullen die we maken van alles wat we op het strand vinden. Het is leuk om te laten zien hoe we dit doen, met behulp van innovatieve technieken. Dit jaar zijn we weer op zoek naar een locatie voor een pop-up atelier in Zandvoort.”

Juttersgeluk

Circulaire zeepbakjes

“Deze zomer hebben we de handen ineengeslagen met Liefs uit Zandvoort. Nu het toerisme weer voorzichtig op gang komt, willen we de gasten van B&B’s in Zandvoort een circulair zeepbakje meegeven met een duurzame boodschap. De bakjes zijn gemaakt van het plastic dat we hier op het strand gevonden hebben. Zo zijn de zeegroene zeepbakjes gemaakt van visnetten, de olijfgroene van een gevonden tuinstoel en de terracotta rode van aangespoelde viskratten. We smelten het plastic om en vormen het zeepbakje in een soort van tosti-ijzer. De handgemaakte zeep is gemaakt van een reststroom olijfolie en de papieren wikkel is gemaakt van 100% gerecycled papier met weidemixzaadjes.”

We mogen een circulair zeepbakje met zeepje weggeven van Juttersgeluk. Wil je kans maken? Laat dan in een reactie hieronder weten waarom jij dit graag wil hebben en abonneer je ook even op onze Nieuwsbrief (als je dat natuurlijk niet al gedaan hebt). 

Foto’s van Surfsick

Over de schrijver

47 gedachten over “Juttersgeluk maakt circulaire zeepbakjes van plastic afval van het strand”

  1. In de 1e plaats ben ik super enthousiast over de prachtige naam Juttersgeluk. Als Eetbaar Groen Coach werk ik nl samen met anderen aan het concept Juttetuin (zie http://www.juttetuin.nl ) om m.n. kinderen te leren hun omgeving te vergroen(t)en met Juttetuintjes. Dat zijn minituintjes in jutezakken (reststroom van een koffie- en pindabranderij krijgt zo een 2e leven), gevuld met zelf GEJUT herfstblad en snoeimateriaal, een laagje moestuingrond en gejutte zaden en planten. Zo ontdekken kinderen de voedselkringloop en hun rol daarin en tegelijk leren ze hoe ze aan plasticvrij eten en drinken kunnen komen. Dat scheelt alle plasticjutters weer een hoop werk.
    In de 2e plaats kan ik nog wel een mooi zeepbakje gebruiken voor de verschillende verpakkingsvrije zeepbars in onze badkamer.

  2. Een prachtig initiatief om zo te ontspullen en duurzaam bezig te zijn en elke stap is er één om zo naar een betere wereld/natuur te komen. Tevens hou ik erg van duurzame zeepjes in de juiste zeepbakjes. Veel succes!

  3. Ik kan er kort over zijn. Ik vind het een geweldig bakje wat past bij mijn visie. Als ik er een mag kopen vind ik dat ook prima. Betaal graag voor iets waar ik achter sta.

Reacties zijn gesloten.