De komende jaren zul je verschillende beslissingen moeten nemen over het (verder) verduurzamen van je woning, maar waar begin je? Je wilt misschien zonnepanelen op je dak, maar is je dak daarvoor geschikt? En als je van het gas af gaat, kun je dan je cv-ketel vervangen door een warmtepomp? En hoe houd je alle warmte binnen, terwijl je wel gezonde lucht inademt?
Het verduurzamen van een woning gaat in fasen: isoleren, ventileren en zelf duurzame energie opwekken? De specialisten van Feenstra geven we je tips voor alle drie de stappen. En wil je iets in detail weten? Bezoek dan ook het van het Zorgeloos Wonen platform.
De warmte blijft binnen met goede isolatie
Je kunt het je nu nog niet voorstellen, maar over een paar maanden gaat de verwarming in huis weer aan. Om zo min mogelijk energie te verbruiken en de warmte in je huis zo goed mogelijk vast te houden, is isolatie heel belangrijk. Je wilt namelijk niet dat alle warmte weglekt. Maar hoe weet je zeker of je huis goed geïsoleerd is?
Nieuwbouwhuizen worden opgeleverd zonder gasaansluiting en zijn van boven tot onder goed geïsoleerd. Ook huizen die na 1992 zijn opgeleverd, hebben (nog redelijk) goede isolatie. Voor oudere huizen is dat niet altijd vanzelfsprekend. Bij koopwoningen biedt de aankoopinformatie of een bouwkundig rapport uitkomst, maar hier staat lang niet altijd alles in wat je zoekt. Er zijn dan vier plekken, die je moet checken: dit zijn de spouwmuur, het dak, de vloer en de ramen.
Ventileren is geen luxe
Nadat je je huis volledig hebt geïsoleerd, weet je zeker dat er zo min mogelijk warmte je huis zal verlaten. Alle naden en kieren zijn dicht. De warmte kan nergens heen, maar de lucht ook niet. Dan is stap twee van groot belang: ventileren. Elke dag adem je 10.000 liter lucht in, waarvan gemiddeld 80 procent binnen. Een goede ventilatie in je huis is geen luxe, maar heel belangrijk voor je gezondheid. Het voorkomt mijt, schimmel en stof en houdt fijnstof buiten de deur.
Een open raam of mechanische ventilatie
De gemakkelijkste manier om je huis te ventileren is om altijd een raam of deur open te laten staan, maar in de praktijk is dat geen optie. Het maakt je huis gevoelig voor inbraak én in de winter vliegt de warmte naar buiten. Speciale ventilatieroosters zijn dan een oplossing. Heb je een nieuwbouwhuis? Dan heb je waarschijnlijk een goed mechanisch ventilatiesysteem. Als je dit altijd aan en open houdt, zit je goed. Om ventilatiesystemen goed te laten werken, is het aan te raden om ze elke twee jaar te laten schoonmaken en onderhouden.
Doe de check
Heb je een goed geïsoleerd, maar oud huis? Dan is het verstandig om de check te doen of je huis wel voldoende geventileerd is. Alleen ventileren via roosters is niet voldoende voor een gezond binnenklimaat. Als je elke dag, ook bij regen en kou, al je ramen minimaal een half uur per dagen open zet, krijg je voldoende frisse lucht binnen. Om zo min mogelijk vocht in huis te krijgen, kun je tijdens het koken en douchen extra ventileren.
Zelf energie opwekken en je huis verwarmen
Als je een goed geïsoleerd en geventileerd huis hebt, is de stap naar zelf energie opwekken sneller gemaakt.
Zonnepanelen
Met een eigen dak, kun je er voor kiezen om te investeren in zonnepanelen. Je kunt deze investering in 8 jaar terugverdienen en de levensduur van een zonnepaneel is ongeveer 25 jaar. Goed voor het milieu en eigenlijk ook voor je portemonnee. Je kunt online een check laten doen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen en wat de opbrengst kan zijn.
Zonneboiler
Een zonneboiler op je dak bespaart ook veel energie. De zonneboiler verwarmt water door zonne-energie. Het apparaat bestaat uit een collector en een voorraadvat. De collector komt op je dak en het voorraadvat bij de combiketel. Via de cv-ketel stroomt het warme water naar de kraan. Bij weinig zon, verwarmt de cv-ketel het water verder op. Met een zonneboiler bespaar je veel geld op je gasrekening.
Warmtepomp
Sinds we weten dat we op termijn allemaal van het gas af gaan, is de zoektocht voor een alternatief voor de cv-ketel begonnen. De warmtepomp lijkt daarbij de oplossing. Een warmtepomp haalt warmte uit de grond, het grondwater of de lucht. Met die warmte kun je je huis verwarmen. In combinatie met zonnepanelen is dit de meest duurzame oplossing voor je huis. Om warm water uit de kraan te tappen, heb je ook nog een boiler nodig.
Sommige warmtepompen werken samen met een cv-ketel voor de verwarming van het huis. Warmtepompen zijn geschikt voor bijna alle huizen die na 2000 zijn gebouwd. Voor oudere huizen zijn er soms te veel hindernissen voor het plaatsen van een warmtepomp. Hiervoor is het aan te raden om een specialist om advies te vragen.
Feenstra
Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Feenstra. Feenstra is een duurzaam bedrijf dat huiseigenaren helpt bij de omschakeling van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Via het Zorgeloos Wonen platform vind je uitgebreide informatie over duurzaam wonen. De specialisten van Feenstra geven je persoonlijk advies en helpen je met technische oplossingen.
3 gedachten over “In drie stappen je huis verduurzamen. Dat doe je zo.”
Goed en duidelijk artikel! Isoleren is inderdaad een goede eerste stap, en met zonnepanelen, warmtepomp, etc. kun je klimaatneutraal gaan wonen. Een goede tip die hier niet bij staat is het aanschaffen van een waterbesparende douchekop.
Het is een van de goedkoopste oplossingen om energie te besparen en scheelt per jaar tienduizenden liters water en al snel een paar honderd kubieke meter gas. Op climatekey.nl staat een overzicht van meer van dit soort oplossingen en kun je bijvoorbeeld berekenen hoe snel je je investering (bijvoorbeeld zonnepanelen) hebt terugverdiend.
Onwijs handig stukje zeg! Een blog met informatie waar je voor de verandering iets aan heb 😉
Pingback: Onderzoek in 5 stappen: Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp?
Reacties zijn gesloten.