Je huis gasloos verwarmen: wat zijn de mogelijkheden?

We kunnen er tegenwoordig niet meer om heen: groene en duurzame energie. Wie er nu nog niet mee bezig is, moet er in de toekomst wel aan geloven. Dit is noodzakelijk, want onze fossiele brandstoffen, zoals aardgas, raken op. In het Energieakkoord staat dat de regering er naar streeft om in 2050 bijna alle energie volledig duurzaam op te wekken. Dit betekent dat er ongeveer 7 miljoen woningen gasvrij gemaakt moeten worden. Er zijn al verschillende organisaties die de standaard cv-ketel, die werkt op gas, willen verbieden vanaf 2021. Een energie vergelijker kan je helpen bij het maken van een bewuste en voordelige groene keuze.

Doel van het Energieakkoord in stapjes

Om het doel van het Energieakkoord in 2050 te halen, moeten we stappen nemen. Het doel is onderverdeeld in subdoelen, zodat het uiteindelijke doel verspreid is over een langere periode. Dit maakt de haalbaarheid van het doel aanzienlijk groter. In 2013 zijn deze doelen gepubliceerd en de stappen zijn als volgt:

● 2020: 14 procent van de energie is duurzaam
● 2023: 16 procent van de energie is duurzaam
● 2050: bijna alle energie is duurzaam. De CO₂-uitstoot is 80 tot 95 procent minder dan in 1990

Alternatieven voor aardgas

Nieuwbouw woningen zijn energiezuinig hebben vaak geen gasaansluiting. Een woning die alle energie zelf opwekt, wordt een nul-op-de-meterwoning genoemd. Zelf energie opwekken kan met behulp van zonnepanelen of een windmolen. Andere manieren om je huishouden alleen op stroom te laten draaien, is met behulp van de installatie van een warmtepomp. Je verbruikt minder door goed te isoleren. Een ander alternatief voor aardgas is warmte-koudeopslag, ook wel WKO genoemd. In de zomer wordt er warm water opgeslagen in buizen onder de grond, dit warme water kan bij kou gebruikt worden om het pand te verwarmen. En tijdens koude periodes wordt koud water opgeslagen, zodat het in tijdens warme dagen voor verkoeling kan zorgen.

Geen cv-ketels meer vanaf 2021

Er bestaat een grote kans dat je vanaf 2021 geen nieuwe cv-ketel meer mag laten plaatsen. Als je cv-ketel tegen die tijd aan vervanging toe is, moet je deze vervangen door een warmtepomp, stadsverwarming of een hybride pomp (half warmtepomp en half cv-ketel). Echter de alternatieven voor een cv-ketel zijn een stuk duurder. Waar een cv-ketel ongeveer 2.000 euro kost, kost een warmtepomp al snel 9.000 euro. Maar de overheid probeert de huiseigenaar hier wel in tegemoet te komen. Zo kun je een lening afsluiten, die gebonden is aan de woning en als je de woning verkoopt, neemt de nieuwe eigenaar de lening over.

Wat kun jij doen?

Om bij te dragen aan een duurzamere wereld ligt de eerste stap om te beginnen bij jezelf. Als iedereen dat doet, dan wordt de wereld elke dag een beetje groener. Begin er vandaag al mee. Ontdek dat groene stroom helemaal niet duurder hoeft te zijn dan grijze stroom. Dat doe je door online energie te vergelijken.

Over de schrijver

6 gedachten over “Je huis gasloos verwarmen: wat zijn de mogelijkheden?”

  1. Als je nieuwe huis niet meer op het gasnet mag neem je toch gewoon een propaantank… Er is nog voor ruim 200 jaar gas op voorraad wereldwijd dus lekker opmaken die handel. En zo vervuilend is gas niet. Gasverbranding is een van de schoonste verbrandingen die er is. Veel schoner dan die gezellige open haard.

  2. Wij hebben 16 zonnepanelen en airco’s met warmtepompinverter van Daikin. Resultaat : warm huis zonder gas, airco in de zomer en een energierekening van 47 euro per maand. We sparen zo,n 1500 euro per jaar uit.

  3. Als je gedwongen wordt om enorme geldbedragen aan de volledig doorgeslagen Linkse Dictatuur te MOETEN voldoen…

    – Doe een bivakmuts op en leg je Gemeente in de as…
    – Alle buren die totaal heen zijn, Prius in de as en de huiskat doodslaan tegen de voordeur…
    – Zonnepanelen besmeuren met knalgele verf….
    – enz. enz..

    Als de Linkse dictatuur maar blijft etteren en klieren, moet je dit volk pakken daar waar ze bang worden! PRIVE!

    Stelletje achterlijke zieke linkse debiele knuppels…

    Een plant heeft CO2 nodig! Zie je die C in CO2? C = koolstof.
    Een plantje of boom groeit de hoogte in…
    Dat doet ie met de bouwstof Lignine. Dit is een Koolstofelement.
    Minder C02 is kleinere planten, minder vruchten, kleiner blad, lagere oogsten.

    Hoe kunnen jullie zo dom zijn om de CO2 lulkoek totaal om te draaien?

    Planten hebben CO2 nodig, en 10x zoveel CO2 als nu betekend MEER groen.

    Ach ja, het domme Massa Volk met het IQ van een stoeptegel en zijn Slavendrang is de standaard.

    1. Verwarming zonder gas is geen enkel problem.op verwarmde-wanden.nl staat een volwaardige elektrische verwarming,op 24Volt.
      Voor vloeren en wanden.
      In verband met zonnepanelen is dat echt Een heel zuinig manier van verwarmen!
      Benieuwd?neem een kijk,het is de moeite zeker waard!

Reacties zijn gesloten.