Ikea gaat nieuwe producten maken van plastic afval

HetkanWEL houdt de ontwikkelingen in de gaten die het leven groener, eerlijker en leuker maken. Voor het geval je het gemist hebt, zetten we het nieuws van deze week nog eens op een rij in Goed Nieuws: van IKEA die nieuwe producten gaat maken van plastic afval tot de Nacht van de Nacht.

Nieuwe producten van plastic afval

IKEA gaat plastic afval als grondstof gebruiken om nieuwe producten van te maken. Daarvoor heeft het bedrijf zich aangesloten bij Nextwave Plastics, een organisatie die plastic afval als grondstof ziet. Ikea is het eerste grote retailbedrijf dat zich bij deze organisatie aansluit. Het bedrijf wil volgend jaar de eerste prototypes van producten klaar hebben. Eerder dit jaar maakte Ikea al bekend wegwerp plastic in de ban te doen. Ze wonnen dit jaar ook de Retail Sustainability Award.

Verbod op wegwerpplastic

Wegwerpplastic zoals rietjes, bestek, borden, ballonstokjes en wattenstaafjes moeten vanaf 2021 worden verboden. Dat vindt het Europees Parlement. Daarmee willen ze voorkomen dat plastic afval als zwerfvuil in de oceanen terechtkomt. 571 parlementsleden stemden voor en 53 stemden tegen de maatregel. Het besluit geldt ook voor ‘spooknetten’, visnetten die vaak in zee achterblijven en waarin vissen kunnen vast komen te zitten.

Brug over de Waal wint Dutch Design Award

De Zaligebrug over de uiterwaarden van de Waal bij Nijmegen is één van de winnaars van de Dutch Design Awards. De ontwerpers van de brug laten zien wat de gevolgen van klimaatverandering zijn; hoge waterstanden. De brug beweegt bij een te hoge waterstand mee met de natuur.  De 200 meter lange brug is een brug zonder begin en eindpunt. Doordat de brug in de uiterwaarde ligt zal deze een aantal dagen per jaar onder water staan.

1 Joost De Laat
Foto: Joost De Laat

Onderzoek wijst uit: mensen gaan bewust om met energie

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat Nederlanders energiebewuster zijn. Zo geeft 90% van de mensen die deelnemen aan het onderzoek aan dat ze bewust omgaan met energie in en om het huis.  Ze zeggen vaker de oplader uit het stopcontact te halen zodra de telefoon is opgeladen. Ook geven ze aan sneller een warme trui aan te trekken alvorens de verwarming hoger te zetten. En ze doen eerder het licht uit in ongebruikte kamers en doen de vaatwasser of wasmachine pas aan als deze vol is.

De finalisten in de ASN Bank Wereldprijs zijn bekend

Deze zes projecten gaan door naar de laatste ronde van de ASN Bank Wereldprijs. CEMBA maakt matrassen voor vluchtelingen van restafval van textiel uit Bangladesh. Proud Breast heeft de ‘Qup’ gemaakt, een borstprothese voor vrouwen met een geamputeerde borst. Fairf is een nieuw duurzaam merk op de Nederlandse markt. Het Ketchup project zet zich in voor boeren in ontwikkelingslanden en wil tegelijk voedselverspilling tegengaan. MAKUS wil met het ontwikkelen van inductiekookplaten de overgang naar elektrisch koken bevorderen. Qlayers wil met hun technologie om microstructuren te printen CO2 uitstoot verminderen van bijvoorbeeld vliegtuigen. Op 14 november vindt de finale van de Wereldprijs plaats. In elk thema is 1 winnaar, die minimaal 8.000 euro ontvangt. De winnaars van vorig jaar waren Klippa, Sundata en Somnox de slaaprobot.

Winnaars Asn Bank Wereldprijs 2017. Foto: Wim Hollemans
Winnaars Asn Bank Wereldprijs 2017. Foto: Wim Hollemans

Het licht uit tijdens Nacht van de Nacht

Nederland is één van de lichtste landen ter wereld. Ons land licht helemaal op door kunstlicht, zo is te zien vanuit de ruimte. Vanavond is Nacht van de Nacht, een campagne die aandacht vraagt voor deze lichtvervuiling en mensen en bedrijven oproept om het licht uit te doen. In het hele land vinden activiteiten plaats om hierbij stil te staan. Nacht van de nacht is een initiatief van Natuur- en Milieufederaties.

Over de schrijver