Investeerders kiezen vol overtuiging voor zonne-energie. Koploper in deze trend is het bedrijf Zelfstroom. Enkele maanden geleden haalden zij al één miljoen euro op in 2,5 dag en vorige week maar liefst €700.000,- binnen drie uur voor huurpanelen.
Het nieuwe project van Zelfstroom liep zo hard doordat investeerders die bij het vorige project achter het net visten, nu direct actie ondernamen om op tijd te zijn met hun investering.
Duurzaam investeren
Investeerders zijn erg happig op zonne-energie projecten, want sparen bij een bank is steeds minder aantrekkelijk. Ze kunnen kiezen voor 0,7% spaarrente of 6,5% rendement op een crowdfundingproject voor huurzonnepanelen. En zo’n investering is ook nog eens relatief risicoloos, omdat mensen de huur voor de panelen makkelijk kunnen betalen dankzij een lagere stroomrekening.
“We zijn blij dat investeerders hiermee bevestigen dat duurzame energie de toekomst heeft”, zegt Justin van der Loo, CFO bij Zelfstroom. “We hebben een relatief klein project gelanceerd, want de financieringsbehoefte die we inmiddels hebben, is veel groter. Het aantal klanten dat kiest voor het huren van zonnepanelen, neemt in snel tempo toe. Zonne-energie is nu voor een breed publiek toegankelijk. Om in de groeiende vraag te voorzien, voorziet Zelfstroom naast crowdfunding ook op andere manieren de financieringsbehoefte.”
Zelfstroom heeft in totaal voor zo’n €2.600.000,- met crowdfunding opgehaald, bestemd voor de verhuur van zonnestroomsystemen. “De ambitie is om over vier jaar voor 100 miljoen euro aan zonnepanelen op huizen van particulieren geplaatst te hebben.” Het bedrijf is van mening dat juist crowdfunding belangrijk is om de beweging naar duurzame energie vanuit een bredere groep te ondersteunen.
Op weg naar een fossielvrij Nederland
Zelfstroom wil samen met Nederlandse woningeigenaren bijdragen aan het reduceren van fossiele brandstoffen. Het bedrijf was één van de eersten die huurpanelen in Nederland aanbood. Particulieren kunnen hierdoor makkelijker gebruik maken van duurzame zelf opgewekte energie. Een woningeigenaar hoeft geen investering te doen, maar slechts een klein bedrag aan huur te betalen.
Door deze projecten mogelijk te maken via crowdfunding, profiteren volgens Zelfstroom nog meer mensen van een snelle energietransitie in Nederland. De kans dat meer mensen mee willen doen, groeit daarmee ook.