Meubels, huizen en wegen van plastic afval; de Nigeriaanse start-up Brickify maakt het. Het bedrijf van Oluwamayowa Salu ontwikkelt bouwstenen, die lijken op Lego blokken en 50 tot 70 procent goedkoper zijn dan gewone bakstenen. Zo maakt het bedrijf het ook voor de allerarmsten mogelijk om een huis te bouwen.
Geen baan en huis
Ondanks een Universitaire opleiding had de Nigeriaanse Oluwamayowa Salu geen werk en geen huis. Een jaar lang woonde hij in het kantoor van de pastoor van zijn kerk. En hij wist dat hij niet de enige was. Ruim 16 miljoen mensen in Nigeria hebben geen huis. Wat hij ook zag, was dat plastic afval een heel groot probleem vormde. In Nigeria gooien mensen 3 miljoen plastic flessen per dag in de vuilnisbak. Een en een is twee dacht hij en kwam op het idee van Brickify.
Bouwen met Lego blokken
Brickify haalt overal plastic afval op en verwerkt het tot grote bakstenen, die een beetje op Lego blokken lijken. Ze kunnen goed tegen water, maar houden ook de hitte buiten. Daarnaast is het met de blokken heel gemakkelijk om snel en goedkoop een huis te bouwen. Daarnaast kunnen er ook meubels en wegen van gemaakt worden.
Bewustwording
Het bedrijf van Salu is volop in ontwikkeling. Hij heeft niet alleen plannen om zelf het plastic op te halen, maar ook samen te werken met gezinnen, die in ruil voor hun plastic afval producten ontvangen. Denk hierbij aan zeep, geld voor de school van hun kinderen, of vouchers voor het openbaar vervoer.
In Nederland bouwen we ook huizen van afval, zogenaamde Earthship. In 1972 ontwikkelde architect Michael Reynolds het eerste huis van lege bierblikjes met leem, dat over de hele wereld navolging kreeg.
De website van Brickify is nog volop in ontwikkeling, maar binnenkort volgt meer informatie.