Hout stoken in de herfst? Zo doe je het verantwoord

Door de hoge temperaturen raakten we dit weekend een beetje in de war, maar de herfst is wel degelijk begonnen. De bladeren vallen uit de bomen en de verwachting is dat het kwik uiteindelijk gaat dalen naar normale oktober-temperaturen. En wat is er dan lekkerder dan met een kop warme chocomelk bij een goed houtvuur in de tuin of binnen bij de houtkachel te zitten?

Toch is een goed houtvuurtje niet alleen maar gezellig en knus. Niet alleen kan de rook schadelijk zijn voor het milieu, maar het kan ook schadelijk zijn voor je gezondheid. De vrijgekomen fijnstof kan bijvoorbeeld voor ademhalingsproblemen zorgen bij mensen, die last hebben van hun luchtwegen. Mijdt het stoken van houtkachels daarom zoveel mogelijk. zegt de Amsterdamse GGD. En de GGD’s van Friesland, Groningen en Drenthe willen ernstige overlast van houtrook zelfs strafbaar stellen. Dat laatste lijkt lastig te zijn, omdat de hinder van roet, stank en walm subjectief is en bovendien lastig aan te tonen is wat de bron is.
Toch houden wij bij hetkanWel graag rekening met de medemens. Daarom wat tips om het stoken van houtvuur zo verantwoord mogelijk te doen en de schadelijke gevolgen voor milieu en gezondheid tot een minimum te beperken.
 

1. Gebruik geschikt hout

Alleen hout dat geschikt is voor de verwarming van de kachel kan worden gebruikt. Dat is gekloofd hout dat anderhalf tot twee jaar onder een afdak heeft gedroogd zonder dat het met plastic is afgedekt. Goed gedroogd hout herken je aan scheuren en los zittend schors. Bovendien maken twee gedroogde blokken hout een mooi galmend geluid als je ze tegen elkaar slaat. Nat hout klinkt dof.
Hout met resten van verf of lak eraan zijn niet te gebruiken. Er komen dan schadelijke stoffen zoals zware metalen vrij. Ook kun je spaanplaat en multiplex maar beter gewoon naar het afvalbrengstation brengen: in dit hout kunnen chloorverbindingen, PAK’s en zware metalen zitten.
Ook plastic en afval kunnen beter niet in het vlammenspel worden gegooid, want dat is niet alleen slecht voor de gezondheid, maar ook voor de schoorsteen en het rookkanaal. Krantenpapier veroorzaakt schadelijke uitstoot, omdat het drukinkt bevat. En ook het gebruik van vloeibare producten als brandspiritus is uit den boze.

2. Brandt op volle sterkte

Alleen als de kachel op vol vermogen brandt, wordt het hout volledig verbrand en is de uitstoot van schadelijke stoffen minimaal.

3. Zorg voor genoeg luchtaanvoer

Zorg ervoor dat de uitlaatklep naar de schoorsteen goed open staat en laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen door een erkende schoorsteenveger, is het advies van de GGD. Dat is belangrijk, omdat onverbrande deeltjes in het rookkanaal kunnen blijven hangen. Die deeltjes hechten zich aan de wand en kunnen zorgen voor een teerachtige laag die erg brandbaar is. Een vervuilde wand betekent niet alleen een grotere kans op schoorsteenbrand, maar ook meer vervuiling.
Ventileer je woning ook goed tijdens het stoken: zorg ervoor dat er een raam op een kier staat of dat een ventilatierooster open staat. Een open vuur verbruikt tijdens het stoken namelijk veel lucht.

4. Laat het vuur vanzelf uitbranden

Als je het vuur wilt doven door bijvoorbeeld de luchttoevoer te verminderen, komen er schadelijke stoffen vrij. Daarom is het beter om het vuur gewoon te laten uitbranden. Je moet natuurlijk wel bij het vuur blijven tot het goed gedoofd is in verband met brandgevaar.

5. Zoek een alternatief voor hout

De fijnstof die het stoken van hout met zich met meebrengt, is zeer schadelijk. Volgens NRC is houtrook de belangrijkste bron van fijnstof nu auto’s schoner zijn geworden. Gebruik daarom briketten: die zijn, zolang ze droog bewaard worden, zeer milieuvriendelijk.
Een ander alternatief is de zogenaamde pelletkachel. Volgens verkopers is het één van de meest milieuvriendelijke, voordelige en praktische manieren om er lekker warm bij te zitten. Deze kachel werkt op pellets: kleine staafjes van samengeperste houtvezels.

Lees meer:

Eindhoven verwarmt wijk met snoeihout
Innovatieve houten batterijen vooral geschikt voor opslag schone energie
 
 
 
 

Over de schrijver

4 gedachten over “Hout stoken in de herfst? Zo doe je het verantwoord”

  1. Wat een typische Hollandse flauwekul… Goed droog hout stoken is schoner als gas.
    Misschien slecht jullie huiswerk gedaan..
    En anders is er wel weer iets nieuws om te zeuren toch; Hollandse verwende mensen ?

  2. Hout verbranden is altijd extreem schadelijk, voor iedereen – en zeker voor kinderen. Houtrook zit vol ultrafijnstof, PAK’s, dioxines, benzeen en andere kankerverwekkende stoffen. Ook als je ‘schoon’ hout stookt, ontstaan helaas deze verbindingen.
    Zelfs de nieuwste ‘eco’-modellen houtkachels stoten 28x zoveel fijnstof* uit als een 10 jaar oude vrachtwagen zonder roetfilter. Om over open haarden maar te zwijgen. Ook pelletkachels zijn allesbehalve schoon en stoten 580x zoveel fijnstof* uit als een cv-ketel. Het is niet vreemd dat Milieudefensie recent ook stelling nam tegen de pelletkachel: “Zeker in stedelijke gebieden waar mensen dicht op elkaar wonen, is houtstook ook via pelletkachels niet aan te raden.”
    De bedoeling van het artikel is goed. De aandacht voor de milieu-
    en gezondheidseffecten is belangrijk en stellen we op prijs. Maar het enige juiste advies is: stook niet. Met een houtkachel haal je letterlijk de snelweg in huis. En de hele buurt kan er van ‘meegenieten’. Wij ontvangen daarover soms de meest schrijnende verhalen, van dagenlang kuchende baby’s die naar het ziekenhuis moeten omdat de babykamer vol staat met rook aan toe.
    Als je toch niet zonder kan: er zijn tegenwoordig ook levensechte elektrische haarden te koop die waterdruppeltje verstuiven en belichten.
    Stoken is een keuze, ademen niet. Iedereen een mooie herfst gewenst.
    * https://pbs.twimg.com/media/DKQiEzkWsAAhQDX.jpg

  3. Gewoon helemaal niet doen, want de meeste overlast (stank/fijnstof ) komt bij de buren terecht, En die vinden dat helemaal niet gezellig maar moeten ramen en ventilatiesleuven dichtzetten, Koop maar een DVD of blue ray met houtvuur als het zonodig gezellig moet worden.

  4. als je echt rekening wilt houden met je medemens en met het milieu, stook je niet. maar als dat perse moet dan pas vanaf windkracht 3. Deze tip geven ook alle organisaties als GGD TNO en RIVM maar melden jullie niet???
    dat is alles behalve rekening houden met….
    en misschien moet je dat GGD rapport nog even goed bestuderen. Daar staan namelijk in dat er ook PAK’s (=kankerverwekkende stoffen) vrijkomen bij het branden van goed gedroogd hout. Alleen net ietsje minder. En enig idee hoeveel fijnstof er in de lucht mag zitten voor gezondheidsnormen? en enig idee hoeveel fijnstof er vrijkomt bij het branden van hout in een palletkachel? en dat noemt zich een site voor eerlijk en groener leven??? afgaan op het advies van een kachelverkopen?????
    met dit artikel verlies je je volledige geloofwaardigheid als site. onbegrijpelijk dit.
    lees je beter in en doe beter onderzoek naar effecten van houtrook voor je zoiets plaatst

Reacties zijn gesloten.