Is hout duurzaam? Zo herken je het milieuvriendelijkste hout: 5 aandachtspunten

Hout is natuurlijk materiaal, maar is het ook duurzaam? Want we weten allemaal dat onverantwoorde houtkap slecht is voor ons ecosysteem. Daarbij zijn bomen de belangrijkste bondgenoot in onze strijd tegen de klimaatverandering. Hoe herken je het milieuvriendelijkste hout? Wij geven je verderop vijf aandachtspunten.

Is hout duurzaam?

De zomer én het vakantiegeld komen eraan. Redenen voor mensen om een investering in de tuin te doen. Wil je bijvoorbeeld een tuinhuis of veranda kopen, dan denk je al snel aan hout. Het grootste voordeel van hout is de warme, gezellige en bovendien natuurlijke uitstraling. Het nadeel is dat het onderhoud vraagt. Hout ‘leeft’, dus heeft eens in de paar jaar een behandeling nodig. Bij ForaVida bijvoorbeeld, bieden ze daarom alleen veranda’s en overkappingen van aluminium.

Aluminium vergeleken met hout, heeft als voordeel dat het over het algemeen goedkoper is in aanschaf. Het heeft een strakkere, moderne uitstraling en gaat lang mee. Gebruik je hout voor je bouwproject deze zomer? Overweeg de onderstaande aandachtspunten in je keuze. Zo weet je zeker dat je bouwproject ‘uit het juiste hout gesneden is’. Hierop kun je letten voor het milieuvriendelijkste hout:

1. Keurmerk FSC hout

FSC staat voor Forest Stewardship Council. Het keurmerk komt van een non-profit organisatie die zich inzet voor het behoud en beheer van bossen over de hele wereld. In FSC-bossen worden alleen de oudste bomen gekapt zodat de rest meer ruimte en licht krijgt om beter te groeien. Ook wordt ervoor gezorgd dat de bossen genoeg tijd krijgen om te herstellen.

2. Keurmerk PEFC hout

PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification) gaat nog een stapje verder. Het is de hoogste standaard voor duurzaam bosbeheer. Bij dit keurmerk ligt de focus nog meer op herplanting en lokale inzet voor de bossen.  PEFC stelt daarbij ook eisen die zich richten op sociale aspecten. Dit is voornamelijk van belang voor het het behoud van tropische bossen.

3. Duurzaamheidsklassen van hout

Er zijn verschillende soorten hout onderverdeeld in zogenoemde duurzaamheidsklassen. De indeling is afhankelijk van de levensduur. Houtklasse 1 is het meest duurzaam en klasse 5 juist niet. Er wordt hierbij vooral gekeken naar de levensduur en niet naar het hout zelf.

Keurmerken en categorieën in duurzaamheid maken het makkelijker een bewuste en milieuvriendelijke keuze te maken. Wanneer je het milieuvriendelijkste hout wilt kopen, let je ook op onderstaande punten.

4. Lokaal geproduceerd hout

Veel hout dat we gebruiken wordt de halve wereld over gesleept. Je kunt je voorstellen dat dit transport voor veel CO2 uitstoot zorgt. En dat terwijl het helemaal niet nodig is. In Europa groeien namelijk ook duurzame houtsoorten. Denk bijvoorbeeld aan (Tamme) Kastanjehout, Robinia, Lariks – of Douglas hout. Deze laatste twee groeien zelfs in ons eigen land.

5. Houtbehandeling

Zelfs het duurzaamste hout is niet milieuvriendelijk wanneer het na een paar jaar verrot is. Om dit te voorkomen wordt hout voorbehandeld. Jammer genoeg is dit proces soms slechter voor het milieu dan het hout zelf. Gelukkig zijn er steeds betere alternatieven. Een voorbeeld hiervan is thermische modificatie. Dit is een behandeling waarbij hout verwarmd wordt met stoom. Hierdoor krijgen schimmels minder kans en gaat het hout dus langer mee. Omdat er geen chemische middelen nodig zijn, is dit proces veel milieuvriendelijker.

Wil je zo lang mogelijk plezier hebben van hout (en het milieu dus ook), dan is regelmatig onderhoud belangrijk. Laat je goed informeren over de meest milieuvriendelijke keuzes. Zoals ecologische houtbehandelingen en ‘groenere’ verf. En dan hebben we het niet over de kleur.

Over de schrijver