6 tips om je hormonen in balans te brengen

Hormonen; ze spelen een belangrijke rol in hoe ons lichaam én onze geest functioneert, maar hoe ze werken is best ingewikkeld. Ze beïnvloeden onder andere ons humeur, slaap, immuunsysteem, concentratie, libido en temperatuur. Soms zijn ze niet in balans en dat merk je. HetkanWEL geeft je een aantal tips om hier verandering in te brengen.

Hoe werken hormonen

Hormonen zijn zogenaamde signaalstoffen, die worden aangemaakt op verschillende plekken in je lichaam. Ze worden afgegeven door je klieren, zoals o.a. de schildklier, de hypofyse, de alvleesklier, eierstokken of zaadballen, en komen via je bloedbaan bij je cellen of organen. Zo helpen ze de chemische niveaus in ons bloed in balans te houden. Al deze processen worden in je hersenen aangestuurd door de hypothalamus, ondersteund door de hypofyse, en hebben samen invloed op het functioneren van je lichaam.

Hormonen in balans

Als je hormonen niet in balans zijn, kun je daar behoorlijk last van hebben. Denk maar aan moodswings, een geïrriteerde huid, gewichtstoename, opvliegers, een opgeblazen gevoel, watten in je hoofd en nog veel meer. Met deze 6 tips kun je je lichaam een beetje helpen.,

1. Stimuleer je bloedcirculatie

Als je hormonen niet in balans zijn, dan helpt het om je bloedcirculatie te stimuleren met een massage. Het is het meest effectief om het te laten doen door een specialist, maar het helpt ook als je het zelf doet. Bijvoorbeeld bij een opgeblazen buik, of een migraine.

2. Eet meer proteïne en vitamine B

Ideaal is om bij elke maaltijd 20 tot 30 gram proteïne te eten. Je kunt daarbij kiezen voor plantaardige proteïne of eieren, als je die eet. Proteïne verlaagt de hoeveelheid insuline en ghrelin (het hormoon dat je een hongergevoel geeft) in je bloed en zorgt ervoor dat je minder pieken voelt.
Ook vitamine B, waaronder vitamine B12, helpt om je in balans te voelen. Je vindt dit in dierlijke producten en zeewier, of natuurlijk in supplementen.

3. Doe ademhalingsoefeningen

Je emoties en je hormonen staan met elkaar in verbinding. Door emoties, zoals angst, frustratie, boosheid of nervositeit maak je extra hormonen aan en te veel daarvan kan een negatief effect hebben op je gezondheid. Met ademhalingsoefeningen is het gemakkelijker om je emoties onder controle te houden en dat heeft een goed effect op je gezondheid.

4. Probeer biologisch te eten

In veel van onze voeding zitten stoffen, die een negatief effect hebben op onze hormoonbalans. Denk daarbij aan pesticiden, groeihormonen, of meststoffen. Van deze synthetische stoffen en hormonen, raakt je lichaam in de war. Het eten van biologische voeding helpt om je lichaam in balans te houden.

5. Detox in bad

Een bad met speciaal zout kan je helpen om je hormonen in balans te krijgen. Door dit bad stijgt de hoeveelheid magnesium in je lichaam, het verhoogt het sulfaat en verlaagt je stresshormonen. Magnesium kalmeert je zenuwen en spieren en helpt je om beter te slapen. Je hoeft er niet per se voor in bad, want het helpt ook om bladgroenten, bonen en zaden te eten.

6. Eet of drink kruiden en gebruik essentiële oliën

Er zijn verschillende kruiden die je hormonen in balans kunnen krijgen. Ook essentiële oliën kunnen helpen bij het inslapen (lavendel), bij haaruitval (thijm), of ter bevordering van je stofwisseling (venkel olie). Afhankelijk van je klachten, kun je op zoek naar de juist olie of kruiden.
Heb jij nog andere tips? Deel ze dan met ons.

Over de schrijver