Hoe zit het nou eigenlijk met bioplastic?

Met de plasticsoup in het vizier is de noodzaak en het nut van bioplastic duidelijk. Maar toch is op dit moment nog niet eens een half procent van de totale Nederlandse plasticproductie composteerbaar. Dat komt, omdat bioplastic een behoorlijk ingewikkelde puzzel is. Aan de ene kant moet het van duurzame materialen worden gemaakt en biologisch afbreekbaar zijn. Aan de andere kant mag het niet makkelijke scheuren of in de winkel al composteren. Daarbij komt, dat de productiekosten op dit moment nog vaak te hoog zijn om het commercieel interessant te maken. Maar er wordt hard aan gewerkt.

Bioplastic

Er zijn verschillende soorten bioplastic. De materialen met het OK Compostlogo en het kiemplantlogo zijn composteerbaar. In de praktijk betekent dit, dat dit bioplastic pas na 12 weken in een speciale composteer-machine afbreekt. Ter vergelijking: bij het ‘gewone’ gft-afval gebeurt dit al na 1 of 2 weken. Bioplastic moet dan ook bij het restafval, omdat je anders stukjes plastic overhoudt in je compost en dat willen we niet.

Biobased plastic

Er bestaat ook ‘biobased’ plastic. Ook dit plastic is gemaakt van natuurlijke materialen zoals suikers, zetmeel, cellulose of melkzuur. En hoewel dit plastic wel recyclebaar is, is het – om het ingewikkeld te maken- niet composteerbaar. De samenstelling is hetzelfde als ‘gewoon’ plastic van aardolie en het mag dan ook gewoon bij het plasticafval. Je kunt niet zien dat dit plastic ‘biobased’ is, tenzij de fabrikant er ”plantaardig’ if ‘I am green’ opzet.

Materiaal

Op dit moment is bioplastic nog vaak gemaakt van maiszetmeel. Maar er wordt hard aan de weg getimmerd om bioplastic te ontwikkelen, dat gemaakt is van andere natuurlijk materialen. We zetten er een aantal voor je op een rijtje:

De avocadopit

Mexico is hard op weg om de wereld te veroveren met plastic gemaakt van avocadopitten. Het bedrijf Biofase maakt bestek en rietjes van het volledig composteerbare plastic. De moleculen van de avocadopit lijken op die van maïs en met die wetenschap ging oprichter Scott Mungía aan de slag. Hij had twee jaar nodig voor zijn research, maar heeft inmiddels 14 mensen in dienst. Als je bedenkt dat Mexico verantwoordelijk is voor 50% van de wereldse avocadoteelt, dan ligt hem een gouden toekomst te wachten.

Bioplastic

Algen

De Chileense ontwerper Margarita Talep ontwikkelde een op algen gebaseerd alternatief voor plastic. Hiervoor gebruikt ze Agar, een gelachtige substantie dat ze uit rode algen haalt en dat in de voedingsindustrie vaak als verdikkingsmiddel wordt gebruikt. Om haar plastic te kleuren gebruikt ze natuurlijke middelen, zoals fruit.

Bioplastic

Groente en fruitafval

In Italië werkt ontwerper Emma Sicher aan natuurvriendelijke verpakking voor voeding. Ze gebruikt hiervoor groente- en fruitafval in combinatie met schimmel en bacteriën. Die zorgen ervoor dat de voedingsresten in cellulose veranderen, dat uiteindelijk plastic wordt. Haar materiaal is geschikt om droge voeding in te verpakken zoals thee of suiker. Het project heet, heel toepasselijk, From peel to peel: van schil tot schil.

Bioplastic

Schaaldieren

Ook van dierlijk afval kan bioplastic gemaakt worden, zo bewezen 4 ontwerpers uit Londen. Zij maakten vijf machines, die het afval van schaaldieren omzetten in verschillende vormen van composteerbaar plastic. Het project heet, hoe kan het ook anders, Shellworks. Het materiaal kan onder andere gebruikt worden als zakjes om voeding in te doen of als zelf bemestende plantenpotten.

Bioplastic

Wat vind jij van deze alternatieven voor plastic? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

6 gedachten over “Hoe zit het nou eigenlijk met bioplastic?”

  1. Bioplastic is in sommige gevallen een optie, verder kunnen we beter onze leefstijl aanpassen, kwestie van gewoonte en goed voorbeeld., start een campagne zou ik zeggen.

  2. Mijn sla van de bioboer komt in een zakje van bioplastic ,ik weet niet welk soort. Maar het stinkt als een franse kaas. Ik hoop,dat men bij het ontwerpen daarmee rekening houdt.

Reacties zijn gesloten.