Hoe verlaag je de milieuschade van toiletpapier?

41055718_9939F91Bb2_BNederlanders gaan drie tot vijf keer per dag naar het toilet. Verrassend genoeg blijkt dat vooral mannen de tijd nemen voor hun toiletbezoek. Waar vrouwen binnen drie minuten buiten staan, blijven mannen gerust vier tot tien minuten zitten. Gemiddeld zitten Nederlanders ongeveer vijftig minuten per week op het toilet. Dat komt neer op ongeveer een half jaar van je leven.
In die tijd produceren we heel wat troep: de totale hoeveelheid afval van een huishouden bestaat voor zo’n 90% uit afval van toiletgebruik. Kan dat ook duurzamer?

22.000 kilometer papier
De middelen om een toiletbezoek soepel en hygiënisch te laten verlopen maken het vervuilend. Denk aan:
– zo’n 36 liter water per dag;
– elektriciteit (licht, doorspoelen);
– chemische (en dus vervuilende) schoonmaakmiddelen;
– maar vooral: papier.
Met gemiddeld meer dan acht velletjes per toiletbezoek spoelen we in Nederland per dag 22.000 kilometer aan papier door het toilet. Ter vergelijking: daarmee kun je van Amsterdam tot Buenos Aires en weer terug. Daar komt het papier dat we gebruiken om onze handen af te drogen nog bij. Dit hoge papierverbruik is problematisch, want voor de grondstoffen worden bomen gekapt. Ontbossing zorgt voor een lagere opname van CO2, en een versterking van het broeikaseffect.
En we vegen blijkbaar graag met mooi wit papier. Dus gebruiken fabrikanten bleek, waarvan de chemicaliën na het doorspoelen in het water terecht komen.
Behoorlijk vervuilend dus, maar naar de wc moeten we toch. Hoe kan het duurzamer???
Water in plaats van papier
Hebben we al dat papier wel nodig? In landen als Vietnam en Thailand gebruikt men gewoon water om het lichaam te reinigen na een toiletbezoek. Naast de WC hangt een soort douchekop, ook wel een bidetdouche, die je kunt gebruiken in plaats van met papier te vegen. In Trouw betoogt hoogleraar Jules van Lier dat dit veel duurzamer is, ondanks meer waterverbruik. “Per jaar gooien we in Nederland zo’n 200.000 ton papier in het riool. Voor elke kilo opgelost toiletpapier is ongeveer één kilowattuur aan energie nodig voor afbraak. Als de helft van het toiletpapier oplost, staat dat gelijk aan de jaarlijkse energieverbruik van 25.000 huishoudens.”
Ongeveer de helft van het Europese toiletpapier is van gerecycled papier, en veelal ook chloorvrij gebleekt. Nederland scoort goed met zestig procent gerecyclede toiletrollen. Als je graag sanitair papier blijft gebruiken is eco-toiletpapier de meest duurzame keuze: zowel gerecycled als ongebleekt, of gebleekt zonder chemicaliën.
Papierfabrikant Van Houtum uit Limburg produceert 100% CO2 neutraal toiletpapier, onder de naam Satino Black. Van Houtum vond zelfs een manier om sanitair papier te maken van gebruikte drankenkartons. De duurzame mogelijkheden zijn er dus wel, en hopelijk in opkomst.
Efficiënt drogen
Ook om de handen te drogen bestaan andere mogelijkheden. Denk aan de elektrische drogers. Maar zo’n blaasapparaat kost weer energie. En onderzoek toont aan dat papieren handdoeken hygiënischer zijn. De bacteriën vliegen bij het droog blazen namelijk zó weer de ruimte in, terwijl ze aan papier juist blijven kleven. Je handen hygiënisch drogen met een minimale hoeveelheid papier vereist de juiste techniek. Dat leer je van Joe Smith in het filmpje hieronder.
4300871207_Db659Ec563_BWat kun je zelf doen?
Een toiletbezoekje kun je niet vermijden. Samengevat enkele tips die je kunt gebruiken om de milieu-impact van jouw wc-gebruik te verminderen.
– Probeer je papiergebruik te beperken. Een aantal velletjes minder per persoon scheelt op een huishouden al heel veel!
– Koop eco toiletpapier van gerecycled materiaal, evenals papieren doekjes van gerecycled materiaal.
– Stimuleer je werkgever, favoriete restaurant of waar jij nog meer regelmatig het toilet gebruikt om voor eco-toiletpapier te kiezen.
– Laat toiletpapier links liggen en installeer een bidetdouche. Het is misschien even wennen, maar zeker duurzamer en ook erg schoon.
– Kies thuis voor een stoffen, herbruikbare handdoek in plaats van papieren wegwerpdoekjes voor het drogen van de handen.
– Droog je handen hygiënisch met zo min mogelijk papier, zoals Joe Smith hieronder uitlegt.

Achtergrond: Bas Gehlen is directeur bij Van Houtum B.V. en op 16 februari te gast bij ASN Live. Als directeur van een erkende MVO-koploper deelt hij zijn visie over de rol van het bedrijfsleven voor het klimaat. ASN Live is een talkshow over duurzame onderwerpen, georganiseerd door de ASN Bank. Meer informatie op www.morgen-vandaag.nl.

Over de schrijver

28 gedachten over “Hoe verlaag je de milieuschade van toiletpapier?”

  1. Pingback: De kookplaats poetsen | Groene Leefstijl

  2. Pingback: Je eigen toiletblok maken? Dat doe je zo! - hetkanWEL

  3. Pingback: 7 manieren om je badkamer groener te maken

  4. Als je een WC (watercloset) gebruikt dan is een bidet douche het handigst. Als je deze als bidet douche koopt zijn ze vaak duur. Ik heb er zelf een gekocht toen ik op vakantie in Thailand was. Toe deze kapot ging heb in een kappersdouche gekocht. het werk het zelfde. Goed spoelen en na drogen met wat papier of een handdoek. Een handdoek klinkt misschien raar maar als je je zelf na het douchen afdroogt, droog je die plaats toch ook met je handdoek. Toilet papier in een prullenbakje en op de compost hoop of bij het oud papier. Als je goed wast is er niet te zien op het papier.

  5. ‘de totale hoeveelheid afval van een huishouden bestaat voor zo’n 90% uit afval van toiletgebruik’.
    Dat moet een foutje zijn, dat kan echt niet en maakt het hele stuk ongeloofwaardig (geschreven door een fabrikant die zijn eigen wc-papier aanprijst …)

  6. En hoeveel van die 22.000 kilometer papier is onnodig bedrukt? Hoeveel drukinkt is dat onnodig in het riool? Laten we eens beginnen met onbedrukt wc-papier te kopen.

  7. Twee jaar geleden deed ik een rondreis van 1700 km door Griekenland en daar mocht je in geen enkele stad, in geen enkel hotel, WC-papier in het toilet gooien. Overal stonden opschriften waarop stond dat het papier in het vuilbakje moest. In Griekenland zijn de afvoerbuizen blijkbaar te smal om dat papier te kunnen verwerken. De gids (en ook hotelmedewerkers) drukten ons op het hart om niét te douchen, hoogstens ons lichaam eventjes nat te maken in de douche, kraan dicht, dan inzepen zonder stromend water en dan heel vlug de zeep eraf te spoelen. Mocht iedereen ter wereld dit doen zou dit een gigantische water- en energiebesparing betekenen. Verder wou ik opmerken dat ik uit een generatie kom waar men slechts één keer per week in bad ging (op zaterdag of zondag). Douchen werd niet gedaan. Toch wasten wij ons dagelijks, aan de wastafel, met een kleine hoeveelheid water. En dat lukte prima! Dermatologen zijn het erover eens dat één à twee keer per week douchen voldoende is. Vaker douchen is slecht voor de huid. En natuurlijk ook voor het milieu… Bezuinigingstip : laat je badwater niet weglopen of zet een teil of babybadje in je douche. Het gebruikte water kan prima dienen om je WC door te spoelen (met een emmertje van 5 l). Maar je kan dat badwater evengoed gebruiken om te dweilen of te schrobben.

Reacties zijn gesloten.