De beste manier om gras te maaien? 5 praktische (en groene) tips

Een grasveld in je tuin is een stuk duurzamer dan verhardingen. De groene sprietjes nemen namelijk koolstofdioxide op en geven zuurstof terug. Daarbij helpt een gazon regenwater opvangen, de bodemkwaliteit verbeteren, geluidsoverlast verminderen en zelfs de temperatuur verlagen. Maar wist je dat gras maaien eigenlijk helemaal niet zo goed is voor het milieu?

Met deze praktische tips om gras te maaien belast je het milieu zo min mogelijk, stimuleer je de biodiversiteit in je tuin én blijft je grasveld in topconditie! En dat zonder dat je er extra werk voor hoeft te doen: win, win dus.

1. Maai op de juiste hoogte

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar langer gras kan juist beter zijn. Door gras te maaien met een maaihoogte van ongeveer 6 tot 8 centimeter geef je het de kans om diepe wortels te ontwikkelen. Hierdoor wordt het water niet alleen beter opgenomen, het maakt je gazon ook weerbaarder tegen droogte en onkruid. Bovendien zorgt een wat hoger maaiveld voor een natuurlijke uitstraling met veel meer levendigheid dan een strak ‘biljartlaken’. Een graadmeter of een maaistang kan handig zijn om de hoogte in de gaten te houden. 

2. Less is more

Laat je gazon zelf het werk doen door minder vaak het gras te maaien. Zo bespaar je energie en voorkom je onnodige stress voor je gazon. Maai het gras tijdens droog weer. Komt de temperatuur onder het nulpunt? Stop dan met maaien en geef je gazon gedurende de wintermaanden de nodige rust. Tropische temperaturen? Maai het grasveld dan zeker niet te vaak, want dit kan voor lelijke bruine vlekken zorgen. Het is ook niet handig om gras te maaien in de zon, dit doe je het beste in de koele avonduren.

3. Kies voor een duurzame grasmaaier

Van knipschaar tot handmaaier en van elektrische zitmaaiers tot robotgrasmaaiers: de keuze van je grasmaaier is bepalend voor een groen onderhoud. De meest milieuvriendelijke manier om gras te maaien is de klassieke duwmaaier. Maar eerlijk is eerlijk: vooral bij grote oppervlakken is dit flink aanpoten. In dat geval kun je het beste kiezen voor een elektrische maaier. Deze modellen stoten geen schadelijke gassen uit en maken bovendien minder lawaai. Prettiger voor jou, de buren én het milieu.

Zorg er in ieder geval voor dat je grasmaaier goed onderhouden wordt. Regelmatig schoonmaken en het slijpen van de messen is beter voor de levensduur en ook nog eens voor een sneller herstel van het gras.

4. Gefaseerd maaien

In plaats van in één keer fanatiek het hele gazon te maaien, kan je kiezen voor de gefaseerde maaitechniek. Dat klinkt ingewikkelder dan het is; het houdt in dat je in etappes te werk gaat en dus niet al het gras in één maaisessie op dezelfde hoogte knipt. Begin bijvoorbeeld gras te maaien bij de randen en werk geleidelijk naar het midden toe of kies voor bepaalde zones.

Waarom? Door gefaseerd maaien zorg je ervoor dat het gazon niet ineens te kort wordt en helpt het gras om zich geleidelijk aan de nieuwe snijlengte aan te passen. Met als resultaat een gelijkmatig en gezond gazon, minder kans op uitgedroogd gras of stress. Daarbij kan het best prettig zijn de klus over meerdere dagen te verdelen.

Geef ruimte aan biodiversiteit

Een ander voordeel van gefaseerd maaien is het creëren van een waardevol toevluchtsoord voor de natuur. Nuttige insecten, vlinders en kleine vogels zijn daar erg blij mee. Dit mini-ecosysteem in jouw tuin betekent meer natuurlijke balans en een levendiger tuin voor jou! Je kunt natuurlijk ook een hoekje of smal strookje kiezen waar je minder vaak maait.

5. Laat het maaisel liggen

Ecologisch maaien gaat niet alleen om de dingen die je doet, maar ook die je juist niét doet: zoals het maaisel opruimen. Het scheelt werk en het geeft waardevolle voeding aan het gras. De fijne grassprietjes doen het werk als natuurlijke ‘mulch’ en geven langzaam voedingsstoffen vrij in de bodem. Hierdoor versterk je het bodemleven en stimuleer je de aanwezigheid van wormen en andere nuttige bloemetjes en diertjes.

Let wel op dat je dit doet op droge dagen. Nat maaisel kan namelijk samenklonteren en voor vervelende schimmels zorgen. Ga lekker maaien op een zonnige ochtend waardoor je het maaisel de kans geeft om gelijkmatig te drogen. En klaar is je natuurlijke bemesting! Om deze reden kun je trouwens in de herfst ook prima wat bladeren laten liggen.

Geniet van je tuin met een groen hart en veel maaiplezier!

Over de schrijver

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *