Toen ik jaren geleden bij een vriendin kwam aanzetten met een grote bos lelies, kreeg ik niet de grote glimlach die ik had verwacht. Ze keek me verschrikt aan. Wist ik niet dat lelies gekweekt zijn met enorme hoeveelheden bestrijdingsmiddelen? Nou; nee dus. Maar dat was toen wel meteen duidelijk. En hoe meer ik me verdiepte in het kweken van bloemen, hoe meer ik haar blik begreep; bloemen zijn ontzettend mooi, maar vaak ook vol giftige stoffen. En met Valentijn voor de deur, vonden we het tijd om daar eens in te duiken.
Giftige snijbloemen
In Nederland (ver)kopen we jaarlijks enorme hoeveelheden bloemen. Vorig jaar had de Bloemenveiling Royal FloraHolland een recordomzet van 5,6 miljard euro, doordat ze 12,1 miljard bloemen en planten verkochten. Maar met het mooie gebaar van een bloemetje is de kans groot dat je ook ruim 40 verschillende gifstoffen cadeau geeft. En dat is slecht voor de bodem, het water, de biodiversiteit, de mensen die er mee werken en de mensen die de bloemen ontvangen.
Alle bloemen moeten mooi zijn
Als je bij de bloemist een mooi boeket koopt, ziet elke bloem er prachtig uit. Maar wat je niet ziet, is wat daaraan vooraf gaat. Om alle bloemen – en de bladeren – mooi te kweken, worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. En als de bloemen naar het buitenland worden geëxporteerd, mag er geen enkel insect aanwezig zijn. En ook daar worden bestrijdingsmiddelen voor gebruikt.
Waar komen de bloemen vandaan
Naast dat je niet ziet of er bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt voor het kweken van een bloem, weet je vaak ook niet hoeveel en wat voor gifstoffen er zijn gebruikt. Dat hangt namelijk af van waar de bloemen vandaan komen. Zijn ze in Nederland gekweekt? Of komen ze uit het buitenland? Bij een bloemist kun je daar naar vragen, bij bloemen uit de supermarkt kun je op het etiket het land van herkomst lezen.
Strengere regels in Nederland
In Nederland zijn er regels voor het kweken van bloemen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Maar de meeste rozen komen bijvoorbeeld uit Afrika en daar mogen telers bestrijdingsmiddelen gebruiken die in Nederland verboden zijn. Volgens Milieucentraal is er weinig bekend over het gebruik van pesticiden op bloemen, bijvoorbeeld over het verschil tussen bloemensoorten.
Waar moet je dan op letten?
Als je een bos bloemen cadeau wil doen, kun je er in eerste instantie kiezen voor een bloem, die niet uit een warme kas komt. Of is overgevlogen uit Afrika. Dat is al een betere keuze voor het klimaat. Maar dat zegt nog niets over de gifstoffen die op de boemen zitten. Om daar iets aan te doen, kun je het beste kiezen voor een biologische bos. Deze zijn over het algemeen ook veilig voor bijen. Naast biologisch kun je ook kiezen voor een bos bloemen met een Fair Trade keurmerk.
Biologische bloemen
Biologische telers in Nederland gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en zij laten de bloemen op natuurlijke wijze groeien in een volle grond. In de volle grond maakt de bloem zelf afweerstoffen aan tegen plagen en ziekten en is gif niet nodig. Je herkent deze biologische bloemen aan EKO-keurmerk en ze zijn te koop vanaf het voorjaar totdat het echt koud wordt. Maar er zijn nog niet zo veel biologische telers, misschien komt dat ook omdat de vraag naar biologische bloemen nog klein is. Hoogste tijd om daar dus wat meer aandacht aan te geven. Dus koop dit jaar je bloemen bij een duurzame bloemist. Een lijst vind je hier.
2 gedachten over “Hoe giftig zijn snijbloemen?”
Aan de rand van mijn dorp worden lelies gekweekt. Jaar in jaar uit; heb dus zelf geconstateerd hoe vaak er wordt gespoten. Ook bij wind. Onvoorstelbaar. Protesten hebben tot nu toe niets uitgehaald, ondanks uitzendingen op tv ondanks bevestigingen grondmonsters. Er wordt jaarlijks een ander perceel gebruikt. Het gras dat er nu groeit, ziet er niet gezond uit. En de koeien grazen daar zodra het buitenseizoen aanbreekt. Voor mij dus ook alleen biologische melk. Kortom: koop geen lelies.
Het is zo leuk om zelf je bloemen te zaaien of vaste planten te zetten; er zijn vele soorten die èn insecten trekken en het goed doen op de vaas. Iets korter houdbaar maar zoveel leuker.
Helemaal mee eens! Biologisch, fair trade en nog een optie: droogbloemen. Die gaan een stuk langer mee.
Reacties zijn gesloten.