Hoe energiezuinig zijn jouw tv en computer?

Bij energie slurpende apparaten denken we vaak aan koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines. En met de hitte van de afgelopen zomer misschien ook aan de net aangeschafte airconditioning. Maar de meest gebruikte apparaten in huis zijn toch nog altijd de televisie en de computer. Het is dus zeker zinvol om het energieverbruik van deze apparaten eens onder de loep te nemen, want zonder dat je het weet kan je zomaar een stille energieslurper in huis hebben…

De televisie

We zitten bijna een kwart van ons wakkere leven achter de televisie. Uit jaarcijfers van de Stichting Kijkonderzoek blijkt dat we in 2017 per dag nog steeds bijna drie uur televisiekijken, terwijl we gemiddeld 11 minuten naar Netflix kijken.
We kijken overigens wel steeds minder live televisie ten gunste van content kanalen als YouTube, netflix en videoland. Daarnaast neemt ook het zogenaamde ‘uitgesteld kijken’ elk jaar weer toe. Zo keek vorig jaar 8,6% van de Nederlanders binnen zes dagen een programma terug via bijvoorbeeld NPO Start of NLZiet. Dat is een toename van maar liefst 24% in vergelijking met 2016.
Het energieverbruik van een tv verschilt nogal per toestel. Over het algemeen geldt: hoe groter en geavanceerder, hoe hoger de energiekosten. Zo slurpt een plasma tv aanzienlijk meer energie dan een LCD Led-tv en is een 26 inch toestel zuiniger in het verbruik dan bijvoorbeeld een 42 inch.
Het is ook slim om bij de aanschaf van een nieuwe tv naar het energielabel te kijken. Een A+ tv is aanzienlijk zuiniger dan een tv met energielabel B. Bij een scherm van 42 inch kan het verschil oplopen tot de helft: 75 kWh versus 140 kWh, oftewel 15 euro per jaar versus 30 euro per jaar. Het meest zuinige energielabel voor een tv is A++.

De tv-decoder

Niet alleen je tv, maar ook je decoder verbruikt energie en die kosten kunnen behoorlijk oplopen. Sommige oudere decoders verbruiken meer energie per jaar dan je wasmachine!  Afhankelijk van het model, verbruikt een tv-ontvanger volgens Milieu Centraal zo’n 50 tot 250 kWh per jaar. De kosten kunnen daarmee oplopen tot 50 euro per jaar. Het kan dus zijn dat je decoder ongemerkt meer energie slurpt dan je tv!
Providers zoals KPN zetten zich in voor duurzaamheid. Wist je bijvoorbeeld dat je veel energie kan besparen met een zuinige decoder? Voor alle nieuwere decoders zijn er gelukkig strenge regels: ze mogen niet te veel energie gebruiken in de stand-by modus.
Verder is het handig om je decoder helemaal uit te zetten als je ‘m niet gebruikt. Via een stekkerdoos met een aan/uit schakelaar kan je zowel je tv als je decoder in één klap uitzetten als je naar bed gaat of bijvoorbeeld op vakantie gaat. Een tijdschakelaar is ook een optie.

Computer

De gemiddelde Nederlander brengt heel wat uurtjes per dag achter z’n computer door. Zo is de laptop nog steeds het meest gebruikte apparaat op het internet te surfen, op de hielen gevolgd door de smartphone overigens. Driekwart van de Nederlandse huishoudens heeft een laptop. Dat is goed nieuws, want de laptop is een betere keuze dan een desktop als het gaat om het energiegebruik, maar ook als het gaat om de benodigde grondstoffen, die schadelijk zijn voor het milieu.
Voor het maken van een laptop zijn 75% minder materialen en grondstoffen nodig dan voor een desktop, stelt Milieu Centraal op hun website. Bovendien is een laptop 70% zuiniger in het energieverbruik. Zo kost een laptop je gemiddeld per jaar 10 euro (55 kWh), terwijl een nieuwe desktop met lcd-monitor gemiddeld toch 40 euro per jaar kost (200 kWh).
Om minder energie te verbruiken met je computer, is het advies vooral om hem uit te zetten als je even een pauze neemt of klaar bent. Bedenk ook dat het stroomverbruik behoorlijk kan oplopen door het instellen van een screensaver. Een screensaver was ooit bedoeld om de oude monitoren te beschermen tegen inbranden, maar met de moderne schermen is dat niet meer nodig.
Het is ook slim om de wifi en bluetooth uit te zetten als je er geen gebruik van maakt, zodat je computer niet de hele tijd op zoek gaat naar deze draadloze verbinding. Verder is het verstandig om je accu op tijd op te laden, voordat ie helemaal leeg is.
Met een kleine tv, een zuinige decoder en een laptop in plaats van een desktop kan je dus een aanzienlijk verschil maken in je jaarlijkse energiekosten. En daarmee ben je dan weer heel groen bezig.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met KPN.

Over de schrijver

1 gedachte over “Hoe energiezuinig zijn jouw tv en computer?”

Reacties zijn gesloten.