Er was een tijd dat we zonder erbij na te denken een hele wolk deo onder onze oksel spoten. Maar die tijd is definitief voorbij. Sterker nog: er komen steeds meer producten op de markt, die niet eens meer lijken op de traditionele deodorant. Ze komen in tubes, potjes en blikjes, in crèmevorm of als blok zeep. Allemaal om de wereld van de deodorant zo klimaatvriendelijk, plasticvrij en biologisch mogelijk te maken. HetkanWEL testte drie verschillende merken: Lush, Happy soaps en Weleda.
Deodorant zonder aluminium
Laten we beginnen bij het begin, want er is een verschil tussen deodorant en een antiperspirant. Die eerste maskeert onaangename zweetgeurtjes, die laatste zorgt ervoor dat je minder zweet door de toevoeging van aluminium. Als dit in aanraking komt met het zout op je huid, vormt het een propje dat je zweetklieren tijdelijk blokkeert waardoor je dus niet of veel minder zweet. Een paar jaar geleden raakte die toevoeging van aluminium in opspraak: het zou je zweetklieren verstoppen, huidirritatie veroorzaken of, erger nog, bijdragen aan het ontstaan van borstkanker. Verschillende dermatologen stelden dat meer onderzoek nodig is om dit te bewijzen, maar onder het mom van ‘better safe than sorry‘ was de opmars van aluminiumvrije deodorant een feit en lijkt die niet meer te stoppen.
Deodorant zonder microplastics
Een meer recente overweging bij het kiezen voor natuurlijke deodorant zijn microplastics. Vorige week bleek uit onderzoek van de Plastic Soup Foundation dat duizenden cosmeticaproducten microplastics bevatten. Terwijl onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam eind maart voor het eerst aantoonden dat er microplastics in ons bloed zitten. En hoewel nu nog niet met zekerheid kunnen zeggen wat voor gevolgen dit heeft voor onze gezondheid of het milieu, goed is het niet. En dus zijn nu ook de plasticvrije cosmeticaproducten bezig aan een opmars.
Vandaag testen we verschillende soorten deodorant voor je. Hieronder vind je onze bevindingen.
Lush
De Aromaco deodorant van Lush is nog het beste te omschrijven als een stuk zeep, dat je gewoon zo onder je droge oksels wrijft. De producten van Lush zijn onverpakt en daarmee is deze deodorant het meest zero waste van de drie, maar het is daardoor ook wat minder makkelijk in je tas te gooien als meeneem-deo voor onderweg. Daarvoor zou je het in een bakje of vetvrij papiertje kunnen doen. Het gebruik is misschien even wennen, omdat het materiaal wat stroever is dan de vloeibare deo’s die je misschien gewend bent, maar het werkt prima. De deo bestaat uit natrium bicarbonaat en toverhazelaar (die je huid droog houden), anti-bacteriële kamille-azijn en patchouli wat voor een heerlijke, subtiele geur zorgt. Ook fijn dat het geen witte strepen achterlaat op je kleding. De deodorant is vegetarisch, met de hand en vooral met liefde gemaakt van natuurlijke ingrediënten.
- Geur: 4 van de 5 sterren
- Structuur: 3.5 van de 5 sterren
- Effectiviteit: 4.5 van de 5 sterren
Weleda
Bij Weleda lijkt de deodorant nog het meest op de traditionele deo’s. Ze hebben glazen sprayflesjes en plastic rollers die voor 70% bestaan uit gerecycled plastic en in verschillende geurtjes komen. We mochten verschillende geurtjes uitproberen. Wyke’s persoonlijke favoriet is de duindoorn roll-on met een subtiele geur van grapefruit, mandarijn en sandelhout. De granaatappel vond ze iets te sterk en zoet ruiken, maar dat is natuurlijk heel erg persoonlijk. Deze deo sluit je poriën niet af en geeft 24 uur bescherming, mede dankzij de etherische oliën die gebruikt worden. Maar mocht je er toch niet gerust op zijn en de deo voor de zekerheid willen meenemen, voor na het sporten of voor op een hete, zomerse dag, dan is dat met deze deo een makkie. Gewoon in je tas gooien. Ook deze deo laat geen witte vegen achter. Het is wel de meest natte deo van de drie. Asceline testte de citrus deodorant spray en haar man de spray met saliegeur. Ze waren allebei ontzettend enthousiast. De deo ruikt lekker, doet wat hij moet doen en geeft je een fris gevoel zonder je poriën af te sluiten.
- Geur: 5 van de 5 sterren
- Structuur: 5 van de 5 sterren
- Effectiviteit: 4.5 van de 5 sterren
Happy soaps
Deze deodorant van Happy Soaps zit in een stijlvol plat blikje met schroefdop. In dat blikje zit een soort crème, waarvan je dagelijks een hoeveelheid zo groot als een erwt onder je oksels smeert. De deo ruikt lekker en bestaat, net als bij Lush, onder andere uit natrium bicarbonaat. We zeggen ‘soort crème’, omdat het vrij hard is, net als kokosolie (wat er samen met shea butter ook in zit). Zeker in het begin is het even zoeken hoe je de deo op je vinger krijgt, maar wellicht dat dit met warm weer wat makkelijker wordt omdat het dan iets zachter is. Je kunt ook een klein lepeltje gebruiken om de deo uit het bakje te schrapen. Als je het dan even laat smelten in je hand smeert het gemakkelijk. De producten zijn met de hand gemaakt in Nederland met natuurlijke ingrediënten. Een blikje deodorant van Happy Soaps belooft minimaal twee tot drie maanden mee te gaan, natuurlijk afhankelijk van hoe veel je ervan gebruikt. We mochten verschillende geurtjes uitproberen. De voorkeur van Wyke gaat uit naar de neutrale versie en Charlot’s favoriet was de deo met rozemarijn en pepermunt, heerlijk fris.
- Geur: 4 van de 5 sterren
- Structuur: 4.5 van de 5 sterren
- Effectiviteit: 4 van de 5 sterren
Conclusie HKW deodorant test
Het is even wennen om een andere vorm van deodorant te gebruiken dan de traditionele roller of spray. Maar als je daar eenmaal overheen gestapt bent, werkt een blok of crème net zo goed. Voordeel van deze drie merken is echt dat ze hand gemaakt zijn met natuurlijke ingrediënten, zonder aluminium en zonder microplastics. En dan is het dus gewoon een kwestie van je favoriete geur uitkiezen en gaan. Wyke’s favoriet is de roll-on van Weleda. Asceline gaat voor de Happy soaps. Voor de geur, maar ook voor de mooie vormgeving van het bakje. Charlot’s favoriet is de deo van Lush, in het begin is het even wennen qua aanbrengen maar deze werkte bij haar het meest effectief.
8 gedachten over “HKW test: natuurlijke deodorant zonder microplastics”
Na het uitproberen van verschillende soorten en merken, ben ik uitgekomen op de poeder deo van de Ohm Collection. Werkt prima. Bevat ook vooral natriumbicarbonaat en kokosolie
mooi, die vergelijking! ik gebruik sinds een jaar NUUD, waarmee je wel kunt transpireren, maar de nare geurtjes worden geëlimineerd. het heeft 10 ingrediënten, waaronder ecocert zilver, met natuurlijke antibacteriële werking. blijft tot wel 7 dagen werkzaam, makkelijk aanbrengen, uit tube, in NL geproduceerd.
Tip: maak het zelf, weet je precies wat er in zit. Vele recepten met bicarbonaat en kokosolie te vinden op internet. Doe het in kleine glazen flesjes met een grote opening. Ik breng het aan met een kwastje.
Erg interessante test!
Ik mis alleen de vergelijkbare prijs erbij.
Ga zo door!
Waar ik benieuwd naar ben is de prijs van deze producten.
WArom is er bij de deo-test niet een zoutstick meegetest? Daar doe minstens 1 jaar mee! Heel duurzaam dus!
Handige test met een aantal deo’s die ik nog niet kende. Ik mis wel de deo van Loveli in het overzicht.
Ja, Loveli had zeker wel een plaatsje verdiend in deze vergelijking.
Reacties zijn gesloten.