Gezond eten, dierenwelzijn verbeteren en klimaatverandering tegen gaan; dat komt allemaal samen in het dieet van de toekomst. We leggen je graag uit hoe.
Een paar jaar geleden schreef de Britse krant The Guardian een artikel over het dieet van de toekomst en het nieuws ging in sneltreinvaart de hele wereld over. Het ‘planetary health diet’ geeft richtlijnen om de snelgroeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden, ziektes en ontbossing tegen te gaan, dieren te beschermen en klimaatverandering tegen te gaan. Je kunt het ook wel het win-win dieet voor mens, dier en milieu noemen.
De belangrijkste boodschap van het dieet is dat we meer planten en minder vlees en zuivel gaan eten. Voor mensen in het westen betekent dit vooral: rood vlees – en suikerconsumptie halveren en twee keer zo veel groente, fruit, bonen en noten eten. Het voedingscentrum raadt aan om dagelijks 250 gram groente te eten, maar veel voedingsdeskundigen stellen dat het eigenlijk nog meer moet zijn. In Nederland redden we dat niet: we eten vaak niet meer dan 150 gram groente per dag, mede omdat onze maaltijden voornamelijk uit koolhydraten bestaan (brood) en we pas ’s avonds groente toevoegen. Lees hier onze tips om meer groente te eten.
Minder suiker eten, is ook nog niet zo makkelijk als het lijkt. Los van de grote hoeveelheid koolhydraten die we dagelijks naar binnen werken (even snel een bammetje achter de computer: we maken ons daar zelf ook regelmatig schuldig aan) zit tegenwoordig bijna overal suiker in. Hier is de key dus: lees de ingrediënten voordat je iets koopt. Dan kom je erachter dat aan krentenbollen bijvoorbeeld vaak melkpoeder én suiker is toegevoegd. Suiker staat er niet altijd even herkenbaar op als ‘suiker’, maar alles wat op ‘ose’ eindigt (denkt glucose, fructose, lactose) is eigenlijk suiker. Sowieso geldt: hoe meer ingrediënten er vermeld staan bij een product, hoe ongezonder het waarschijnlijk is. Kies dus zoveel mogelijk voor onbewerkte producten.
Deze visie op voeding (meer planten, minder vlees en suiker) is natuurlijk helemaal niet nieuw. Plantaardig eten heeft in de afgelopen jaren een gigantische vlucht genomen en is nu bijna ‘mainstream’ te noemen. In restaurants is groente steeds vaker de basis voor de maaltijd, maar ook thuis eten we plantaardige vleesvervangers. Het aantal vegan producten, kookboeken en blogs blijft groeien.
Toch roept deze manier van eten bij veel mensen vragen op. Het is dan ook goed om te zeggen dat meer plantaardig eten niet betekent dat je meteen volledig vegan of vegetariër moet worden. Het gaat om het nemen van een stap in de goede richting. Zo kun je er voor kiezen om minder zuivel, vlees en eieren te eten. Daar geven we je een paar tips voor.
Asceline Groot is partner bij hetkanWEL, onderzoeker, specialist op het gebied van duurzame trends en ontwikkelingen en co-auteur van het boek 'hetkanWEL. Voor een groener, eerlijker en leuker leven'. Daarnaast heeft ze een PhD aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze deed onderzoek hoe social enterprises hun ideeën ontwikkelen.