Nanda Jorna schreef een kinderboek over een heremietkreeft om kinderen te leren afval niet zo maar weg te gooien

Heremietkreeften hebben een week achterlijf dat bescherming nodig heeft. De kreeften zoeken hiervoor vaak lege schelpen, maar uit onderzoek blijkt dat ze hiervoor tegenwoordig steeds vaker plastic zwerfafval gebruiken. Toen Nanda Jorna (36) daar achter kwam, wilde ze kinderen (waaronder haar zesjarige zoontje) op een creatieve manier leren om afval niet zomaar weg te gooien. Ze schreef een kinderboek over Hermie de heremietkreeft die uit zijn schelp groeit en een nieuw huisje zoekt.. “Mijn zoontje ruimt inmiddels zwerfafval uit zichzelf op. Dat kun je kinderen best leren.”

Eerst vond ze het nog een grappig gezicht, vertelt Jorna. “We waren op vakantie in Zeeland en daar zagen we allemaal kleine heremietkreeftjes in hun schelp. Samen met mijn zoon gingen we informatie opzoeken over deze beestjes en toen zagen we dat heremietkreeftjes vaak plastic afval gebruiken als huisje. Dat zag er schattig uit. Maar toen ik erover ging lezen begreep ik dat die plastic dingen vaak te scherp zijn. Of ze kruipen erin en dan kunnen ze er niet meer uit. Vaak gaan ze dood.”

Hermie de Heremietkreeft

Dat schoot Jorna in het verkeerde keelgat. “Ik wil op een niet-belerende manier kinderen leren dat ze afval niet zomaar weg moeten gooien, zodat die dieren dit niet meer kunnen doen. Zo bedacht ik dit boekje over Hermie de heremietkreeft die uit zijn schelp groeit. Samen met zijn beste vriend Krab gaan ze op zoek naar een nieuwe huisje. Ze passen allerlei dingen, van een theekopje tot een rioolpijp. Zou het Hermie lukken een passend huisje te vinden? Het verhaal gaat niet alleen over het vinden van een huisje, maar ook over groeien en naar jezelf leren luisteren.”

De keuze voor een heremietkreeft in de hoofdrol is dan ook geen toeval. “Het zijn hele bijzondere beestjes. In de natuur wisselen heremietkreeften van schelp, als ze uit hun huisje groeien. Dan staan ze allemaal op een rij en ruilen ze van huisje. Dat is een heel mooi en kwetsbaar moment om te zien, want zonder hun huisje hebben ze geen bescherming. En wij mensen groeien soms ook uit ons jasje.”

Kinderen bewust maken

Jorna probeert in haar eigen gezin milieubewust leven zo normaal mogelijk te maken. “Ik heb twee jongens en in het dagelijks leven proberen we milieubewust gedrag te stimuleren. Niks op straat gooien, maar ook weinig tot geen vlees eten, tijdens het wandelen alle dieren goed bekijken en info over opzoeken. Zo leren ze bewust na te denken over over wat er in de natuur gebeurt. Kijk goed uit, sta er niet op, doe zachtjes met ze. Kijk naar wat er in je omgeving leeft en hoe kan je daarvoor zorgen. Bij oma eten ze vaker vlees, en dat is ook prima. Dat vinden ze heel interessant en vragen ze welk dier er nu op hun bord ligt.”

De kinderen bewust meenemen in het gevoel, werkt goed volgens Jorna. “Mijn jongste is drie jaar oud en hij kan nog wel eens wat doen om te kijken wat er gebeurd. Bijvoorbeeld op een insect stampen. Ik zeg dan: ‘Breng ‘m maar terug naar de moeder.’ Dan snapt hij dat dat diertje ook gevoel heeft en een moeder die hem misschien wel mist. Het is geen ding. Als je meeneemt hoe een kind bewust kan kiezen wat hij doet en hoe zijn omgang met een huisdier effect heeft, dan heeft het effect op hoe hij de dieren behandeld in het algemeen.”

Hermie’s zoektocht

‘Hermie’s zoektocht’ komt eind juni in eigen beheer uit. “Ik laat het boek printen bij een duurzame drukker waar ze papier maken van landbouwafval. Een soort pulp van restmateriaal, waar ze nieuwe boeken van printen. Mensen kunnen het op mijn website en Instagram kopen. Ik werk samen met illustrator Karlijn, zij beeldt het verhaal prachtig uit.”

Benieuwd naar het prentenboek? Je kunt er één winnen! Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief (als je nog niet geabonneerd bent) en like onze post over dit boek op Instagram. Lees ook: verander de wereld, ruim elke dag een stuk zwerfafval op.

Over de schrijver