Zo vaak moet je handdoeken wassen

In een huishouden met meerdere mensen (lees: kinderen) en huisdieren is het beperken van de hoeveelheid was een constante uitdaging. En dan heb ik het niet alleen over kleding, maar in het bijzonder ook over handdoeken. En dat is niet zo gemakkelijk, dus vroeg ik me af: hoe vaak moet je handdoeken eigenlijk wassen? Als je ze te weinig wast, ruiken ze binnen de kortste keren naar natte hond. Was je ze te vaak, dan belast je het milieu onnodig. De ideale frequentie? Ik zocht het voor je uit.

Mijn puberzoon houdt van douchen. Gelukkig, hoor ik je denken. En daar heb je deels gelijk in. Hij ruikt heerlijk, maar elke douchebeurt pakt hij een schone handdoek. Niet vanuit hygiënisch oogpunt, maar meer vanuit een praktische noodzakelijkheid. Na het douchen laat hij zijn handdoek namelijk overal in huis slingeren en op het moment dat hij de douche uitzet, is er nooit een gebruikt exemplaar binnen handbereik. Dan zit er dus maar één ding op: een schone pakken.

Natte handdoeken gefrommeld onder het bed

Als ik ‘s avonds een keer een rondje door het huis loop om rondslingerende kleding, schoenen, boeken, elektronica en handdoeken weer terug op hun plek te leggen, vind ik er altijd wel een paar. Meestal ruiken ze muf, omdat ze ergens opgefrommeld onder of op een bank, bed of bureau hebben gelegen in plaats van netjes uitgehangen over de radiator. Dan zit er maar één ding op: in de was.

Een handdoeken rantsoen

Mijn zoon was zich van geen kwaad bewust – ook al vertelde ik hem dat dagelijks – dat ik onnodig veel wasjes moest draaien. Tot ik een briljante ingeving kreeg en mijn zoon op handdoekrantsoen zette. Eén handdoek voor een aantal dagen. En dat hielp. Als hij onder de douche vandaan kwam en er hing er geen, moest hij kleddernat op zoek gaan en dat bleek hij nog erger te vinden dan zijn handdoek opruimen. Dikke winst voor mij, maar toen ging ik me wel afvragen hoe vaak je een handdoek eigenlijk moet wassen om het een beetje hygiënisch te houden én tegelijkertijd het milieu niet onnodig te belasten.

Een broedplaats voor bacteriën en schimmels

Handdoeken zijn nu eenmaal een broedplaats voor bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Telkens wanneer we ons afdrogen, worden er dode huidcellen, talg en vocht op de handdoek overgedragen. Deze voedingsstoffen vormen een ideale omgeving voor bacteriën om te groeien en zich te vermenigvuldigen, vooral als ze lekker vochtig blijven. Als je ze dan niet regelmatig wast, gaan ze eerst stinken en daarna kunnen ze zelfs gezondheidsrisico’s veroorzaken.

Hoe vaak moet je handdoeken nou eigenlijk wassen?

De frequentie waarmee je handdoeken moet wassen, hangt daarnaast af van verschillende factoren. Denk aan het gebruik, de omgeving en je persoonlijke hygiëne. Over het algemeen wordt echter aanbevolen om handdoeken om de drie tot vier gebruiksdagen te wassen. Dat betekent dat je met twee handdoeken per week goed zit. Als je handdoeken intensiever gebruikt, zoals na het sporten, of als je huis vochtig is en schimmelgroei waarschijnlijker is, kun je overwegen het wat vaker te doen.

Tips voor het wassen van handdoeken

  • Scheid soorten handdoeken
    Het is aan te raden om verschillende soorten handdoeken, washandjes, handhanddoeken en keukendoekjes gescheiden te houden tijdens het wassen. Lichaamshanddoeken hebben meer vuil en bacteriën en kunnen dus apart worden gewassen. Doekjes uit de keuken zijn over het algemeen nog viezer. Die moet je trouwens ook echt vaker wassen dan een keer in de vier dagen.
  • Gebruik warm water
    Het wassen van handdoeken kan helpen om bacteriën en ziektekiemen effectief te doden. Gebruik warm water (40 graden bij ‘gewoon’ vieze was en 60 graden celsius bij echte vieze exemplaren). Hoe lager de temperatuur, hoe beter voor het milieu, dus hou daar rekening mee.
  • Gebruik mild wasmiddel
    Kies een mild wasmiddel dat vrij is van agressieve chemicaliën en parfums voor het milieu en om huidirritatie te voorkomen. Gebruik ook een klein beetje! De meeste mensen gebruiken veel te veel wasmiddel en dat is helemeaal niet nodig.
  • Vermijd overbelading van de machine
    Laad de wasmachine niet te vol, zodat de handdoeken voldoende ruimte hebben om grondig schoon te worden. In een te volle wasmachine heeft de was te weinig ruimte om echt goed schoon te worden en gaat het vaak ook nog stinken.
  • Droog de handdoeken volledig
    Zorg ervoor dat de handdoeken volledig droog zijn voordat je ze opbergt. Vochtige handdoeken zijn vatbaarder voor schimmelgroei.
  • Luchten na gebruik
    Hang gebruikte handdoeken op een goed geventileerde plaats om ze te laten drogen en om geurtjes te voorkomen. Vermijd het ophangen van meerdere handdoeken dicht bij elkaar. Dan drogen ze gewoon niet goed.

Heb jij nog tips? Of was jij je handdoeken veel vaker, of minder vaak? Laat het ons weten.

Over de schrijver

2 gedachten over “Zo vaak moet je handdoeken wassen”

  1. Ik wil nog even een Tipje geven betreft je Handdoek Blog; Koop Bamboekatoenen handdoeken.
    Die heb ik ook voor mijn Natuurlijk duurzame holistische Schoonheid/Wellness salon.
    Je wast dan op maximaal 30°C (tegenwoordig met de nieuwste mogen ze ook op 40°C)
    En je gebruikt alleen!! Puur natuurlijke wasmiddelen en geen wasverzachters (die laatste laat een vetfilm nl achter. En dan werken ze niet meer anti- bacterieel) Als nabehandeling voor de was evt wat Natuur azijn of e.o (lavendel ..) Voor schimmelvoet sokken doe je een paar druppels(±5) etherische olie (SPA -micose) erbij; want met een beetje wasmiddel in de gezins sokken/kousen was, trekt de schimmel niet eruit `T Werkt dan Anti septisch, doden de micose;.
    Met vriendelijke groet,
    Wouwsestraatweg 155
    inbalance face- & bodycentre
    4622AE Bergen op Zoom
    📱: 06-22603112

  2. Lijkt me handig om rekening te houden met hoe vaak je per week onder de douche gaat. Ik 2 tot 3 keer. En nee, ik stink niet en die ene handdoek ook niet……

Reacties zijn gesloten.