In de meeste steden zie je verwaarloosde en leegstaande gebouwen, wijken met flats en saaie, kale grond. Er is weinig vrolijkheid en groen in de stad. Daar hebben wilde bijen, vlinders en andere insecten veel last van. Maar ook de mensen die er wonen. In de zomer blijft de warmte lang hangen tussen al die gebouwen en puffen we van de hittestress. Cerian van Gestel wil daar met Guerrilla Gardening wat aan doen. Haar droom? Meer groene oases in de stad Ineke van Zanten en Rinske van Noortwijk interviewden Cerian.
Guerrilla Gardening, wat is dat?
“Guerilla Gardening is in de jaren ’70 begonnen door de ‘Green Guerrilla’s’. Deze groep bewoners was de rommel en verpaupering in hun buurt in New York zat. Ze begonnen een buurttuin op een stuk land waarvan niemand wist wie de eigenaar was. Er lag zoveel rommel dat het wel duidelijk was dat de grond al jaren niet gebruikt werd. In een jaar tijd ruimden ze de troep op en legden ze een tuin aan waar iedereen in de buurt van kon genieten. Dit initiatief inspireerde in de hele wereld nieuwe guerrilla gardeners om in actie te komen.”
Hoe begon jij ermee?
“Ik werkte bij een politieke partij als campagnecoördinator aan een actie voor meer groen in Nederland. Guerrilla Gardening paste hier heel mooi in. We riepen mensen op om met een schop en wat bloemzaden de openbare ruimte mooier te gaan maken. Minder beton en meer groen dus. We hadden ook een website. Toen in 2014 bij een reorganisatie mijn baan verdween, mocht ik guerrilla gardeners meenemen. Ik vond het té mooi om er niks meer mee te doen.
In die tijd kreeg ik ander werk, als leider campagnes bij vredesorganisatie PAX en was ik ook heel actief met het trekken van een ander initiatief, KrijgdeKleertjes. Dit is een community waar ouders onderling kinderkleding ruilen. De socials van GuerrillaGardeners.nl deed ik er eigenlijk een beetje bij. Ik plaatste af en toe berichtjes. Ondanks dat ik er weinig aan deed, merkte ik dat er steeds meer volgers bij kwamen. De aandacht voor groen groeide.”
Wanneer besloot je om er full speed voor te gaan?
“Op een gegeven moment deed ik wel erg veel tegelijk: m’n baan, KrijgdeKleertjes, GuerrillaGardeners.nl, de zorg voor m’n twee jonge kinderen. Dat was gewoon veel te veel. Ik besloot KrijgdeKleertjes over te dragen. Anderhalf jaar zochten we naar vrijwilligers die alle taken van mij gingen overnemen. Dat lukte en daar ben ik trots op. KrijgdeKleertjes draait supergoed.
Vanaf voorjaar 2019 kon ik me nog meer gaan richten op GuerrillaGardeners.nl. Het voelde ook een beetje of alle puzzelstukjes toen samen kwamen. Ik heb Biologie en Milieukunde gestudeerd in Nijmegen en die ecologische kennis kan ik nu goed gebruiken. Ook m’n skills als campagnevoerder komen me goed van pas. En ik vind het ontzettend leuk om nieuwe dingen te leren. Een initiatief opzetten is één grote ontdekkingstocht. Sinds maart 2020 heb ik mijn baan bij PAX opgezegd. Dat is heel erg spannend en ook een beetje raar, nu in deze Corona-tijd. Maar ik wil mijn aandacht helemaal richten op een groener Nederland.”
Hoeveel mensen doen mee?
“In Nederland zijn duizenden mensen actief die samen hun buurt groener maken. Iedereen kan er aan meedoen. Op de website staat een kaart met talloze voorbeelden. We zijn nu heel actief met boomspiegels. Dat zijn de kale stukken rondom bomen. Als je die inzaait is dat niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook voor de boom zelf. Daar kun je het beste inheemse zaden voor gebruiken, van planten die van nature in Nederland groeien. Onze bijen en andere insecten hebben hier het meeste aan. Kwekerij Cruydt-Hoeck heeft voor ons een speciaal zadenmengsel gemaakt, biologisch en met alleen inheemse planten. Wat ook heel leuk is, is om samen blije bij bommen te maken. Vooral met kinderen is dat een hele leuke manier om met biodiversiteit aan de slag te gaan.
We werken met een team van mensen, die als vrijwilliger of ZZP-er groene educatieve activiteiten aanbieden. We delen dezelfde missie en gebruiken de rechtspersoon en materialen van GuerrillaGardeners.nl. Mensen die willen aansluiten zijn van harte welkom”.
Wat is jouw droom?
“Mijn motto is ‘Problems should be solved by those who see them’. Als je iets ziet dat je niet bevalt, kijk dan wat je er zelf aan kunt doen. Je kunt heel gemakkelijk als bloembommenwerper of stadsvergroener je eigen omgeving opfleuren. En het geeft veel energie om dat samen te doen. Mijn doel is dat binnen 10 jaar alle boomspiegels in Nederland vol bloemen staan en dat er geen kale strook grond meer te bekennen is in de bebouwde kom. En ik droom van een eigen plek, een hub waar mensen samenkomen, werken, planten kweken en ruilen, compost maken.”
Wat zou je anderen adviseren die een eigen initiatief willen starten?
“Kies iets waar je helemaal warm voor loopt, en wat je veel energie geeft. Je moet het écht graag willen. Dat je er bij wijze van spreken altijd aan denkt, tijdens het wandelen, de afwas en onder de douche. Het vraagt namelijk enorm veel tijd en energie om iets op te zetten.
Ik heb geen recept voor of je iets naast je werk moet doen of niet. Voor de een is de veiligheid van een baan en salaris belangrijk om de vrijheid te voelen met een eigen initiatief aan de slag te gaan. Voor de ander werkt dat misschien juist wel belemmerend, omdat je je tijd moet verdelen. Ik heb het allebei gedaan, en ben nog maar net zelfstandig ondernemer. Houd in ieder geval je missie voor ogen. Als je weet waarom je het doet, geeft dat veel kracht.”
Van je droom je werk maken, het kan! In deze tijd waarin veel mensen op een kruispunt in hun leven staan, is er -al dan niet noodgedwongen- ook ruimte voor reflectie. Misschien vraag je je af wat je zelf graag wilt. Of wellicht heb je een sluimerend idee, iets waar je al een tijdje mee rond loopt en is dit wel hét moment om dat idee serieus te nemen. Ineke van Zanten en Rinske van Noortwijk van GreenWish spraken een aantal mensen die al eerder in het diepe zijn gesprongen om hun idealen te realiseren en delen deze interviews via hetkanWEL.