Dit groene woonproject in Overijssel zoekt bewoners

Het is nu nog een groen weiland bij een Hanzestadje, op een prachtige plek aan de IJssel. Maar over een tijdje gaat hier de eerste paal in de grond. Woonproject Groene Buren in Kampen gaat van start én heeft nog een paar appartementen en huizen te koop. “Milieuvriendelijk, duurzaam, tuinieren. Samen met elkaar, maar toch privé”, vat Ruud van Andel (66) het kort samen. “Samen wonen in de natuur.”

Zelf waren Ruud en zijn vriendin al een tijdje op zoek naar een duurzame woning waar ze in harmonie met de natuur konden leven. “Ik ben geboren en getogen in Amsterdam, maar de stad en ik zijn uit elkaar gegroeid. Het is er nog steeds heel fijn, maar in al die jaren is het een andere stad geworden. Veel expats, drukker, anoniemer”, geeft hij aan. “We spendeerden steeds meer tijd in het zomerhuisje net buiten de stad. En uiteindelijk vonden we dit project. Vlakbij leuke steden als Zwolle en Deventer, waar ook op cultureel vlak genoeg te doen is.”

Duurzaam woonproject

Vijf jaar geleden begonnen wat Kampenaren met dit initiatief. Het plan was om 26 duurzaam gebouwde huizen in de natuur te realiseren, met een gezamenlijke moestuin en boomgaard en een gezamenlijk erf waar activiteiten kunnen worden gehouden. Maar ook met privéruimtes, eigen balkons en (moes)tuinen. Inmiddels heeft de lange adem ervoor gezorgd dat er een ontwerp ligt en dat deze maand de bouw van het woonproject van start gaat. “Er vielen mensen af, er kwamen mensen bij. We hebben nu alle vergunningen rond. De seinen staan op groen!” In de omgeving zijn nog meer bouwplannen, maar ‘de boel wordt niet volgeplempt met gebouwen’. “En”, zo vertelt Ruud, “we worden meegenomen in al die beslissingen.”

Sociale mix

Er komt een mix aan mensen te wonen in dit duurzame woonproject, zegt Ruud. “We hebben sociale huurwoningen en koopwoningen in een verschillend segment. De oudste persoon is daardoor 74 jaar en de jongste 22 jaar.” De bouw moet begin 2025 af zijn. En het mooiste is, er zijn nog vier huizen en appartementen te koop. “Het is zo leuk om collectief te gaan bouwen, met mensen waarmee het klikt.” Het worden houten huizen, met een centraal warmtenet en zonnecollectoren. “Nul op de meter. Heel toekomstgericht.”

Modern boerenerf

Om hier te kunnen wonen hoef je niet iets speciaals te doen. “We hebben geen heftige leef- of stijlregels. Natuurlijk is het wel fijn dat je affiniteit hebt met wat we hier gaan doen, dus blind bieden heeft geen zin. Milieuvriendelijk en duurzaam willen leven, groene vingers hebben (of willen krijgen) en een stukje voor elkaar zorgen. Het moet een modern boerenerf worden, een klein minidorpje.” Het collectief gaat aspirant-bewoners dan ook niet aan een ballotage onderwerpen, maar er zal wel een kennismakingsgesprek met een aantal bewoners zijn. “Maar natuurlijk eerst kijken of er een huis voor je bij zit, of de plek iets voor je is. De rest komt daarna.”

Ben je benieuwd naar dit woonproject? Kijk dan op groeneburenkampen.nl Lees ook de oproep Erfdelen Doesburg die nog op zoek zijn naar bewoners. De deadline daarvoor is 15 oktober. En tot 20 oktober kan je je inschrijven voor 10 plekken voor tiny houses die nog te vergeven zijn in Buurtschap te Veld in Eindhoven.

Over de schrijver