Bouwen met een groene gevel is op zich al niets nieuws meer, maar met dit gebouw hebben de architecten er wel iets heel bijzonders van gemaakt. De gevel bestaat namelijk vooral uit witte bloempotten, die vol met groen zitten. En daarmee trekt het ontwerp van deze groene villa uit Sint-Michielsgestel (Brabant) internationaal de aandacht.
Groene villa
Het gebouw van vier verdiepingen is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV onder leiding van Winy Maas, die ook de beroemde Markthal in Rotterdam heeft ontworpen. In dit geval gaat het om een appartementencomplex in de bocht van de rivier de Dommel, met op de begane grond kantoorruimte. Het gebouw is als het ware omgeven door een soort framewerk waarin witte potten van verschillend formaat zijn verwerkt met daarin groene planten, struiken en bomen.
Schaduw, privacy en een groen uitzicht
In de plantenbakken is een irrigatiesysteem verwerkt, dat door sensoren wordt aangestuurd en gebruik maakt van opgeslagen regenwater. Op die manier blijft de gevel groen zonder dat er veel werk in het onderhoud gaat zitten. De verschillende soorten planten maken de gevel levendig: van forsythia tot jasmijn en van dennen tot berken. Op naamplaatjes komt informatie over de verschillende planten. Het groen geeft de achterliggende appartementen zowel schaduw als privacy, maar ook een fantastisch groen uitzicht.
Groene Dip
“Dit ontwerp past heel goed bij ons verlangen naar verregaande vergroening,” zegt Winy Maas op de site van De Architect. “‘Het idee uit de jaren negentig van stadsparken als eiland in de stad is te beperkt. Wat nodig is, is een radicale ‘groene dip’. We moeten ook daken van woningen en gevels van hoogbouw bedekken met groen. Planten en bomen kunnen ons helpen de CO2-uitstoot te compenseren, onze steden te koelen en biodiversiteit te stimuleren.”
De bouw van deze Groene Villa start begin 2020. Binnenkort verschijnt er een boek van The Why Factory over de ontwerpfilosofie achter de groene dip.
Wat vind jij: is er genoeg groen in de stad? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
7 gedachten over “Deze groene villa bestaat uit honderden bloempotten vol planten”
Nee er is nog lang niet genoeg groen in de stad! Ik woon in Leeuwarden en op zo’n hete middag als vandaag, 31gr, kun je niet met goed fatsoen de deur uit omdat het zo heet is tussen al dat steen! Laat er vooral veeeel meer van dit soort groene gebouwen komen!
Mooi aan de buitenkant. Gaan de architecten er ook zelf in wonen? Ik zou als bewoner graag zelf bepalen hoeveel groen ervoor mijn ramen staat en welke soort. Wanneer ik schaduw wil, bepaal ik graag zelf hoe ik deze creëer. Ik houd van lichte ruimten en vrij uitzicht. Het ontwerp is prachtig, leuk voor een ontwerpwedstrijd, voor mij niet om in te wonen. Wanneer je groene gevels wilt maken, doe het dan niet voor het gehele raam, maar beperk hoogte tot balustrade.
het ziet er grappig uit en zal op hete dagen als vandaag aangenaam koel zijn. Als het eenmaal staat en eventuele kinderziektes opgelost is het voor herhaling in heel veelsteden en dorpen vatbaar.
Hans de Roos
Heel veel groen in bewoonde gebieden op welke manier ook is goed, nog meer groen is beter.
Daarom hulde voor deze oplossing.
Wat een prachtige villa. Zo zouden er meer moeten komen. Wat ik nog mis bij deze villa, zijn bijenkorven. In Parijs staan op veel daken bijenkorven, zelfs op het dak van de sacristie van de Notre Dame . Ze hebben de ramp gelukkig over leefd. Als er op en aan deze groene villa nectarplanten worden geplaatst, dan kunnen de honingbijen daarvan leven. Er is geen omkijken naar: de bijen gaan geheel hun eigen gang. Er kunnen ook korven zonder volk worden geplaatst. Die gaan dan onderdak bieden aan dakloze bijenzwermen. Interessante informatie over bijen en korven is te vinden op http://www.deschokkerbij.nl .
Fantastisch! Mooi gezicht aan de buitenkant, zal binnen mooi mooi zijn. De ramen naar binnen open slaan,,kun je ze eventueel zelf zemen. En de geur van de planten ruiken, stel je voor,Jasmijn voor je raam.
Wat een mooi idee, reuzebenieuwd als het klaar is en hoe bewoners ermee omgaan. Is er ook nagedacht over raambewassing bewoners en het schoonhouden van potten en ondergrond waar ze op staan? Witte potten vast vanwege terugkaatsen van warmte, maar wordt wel eerder vies. Bewoners kunnen er zo te zien niet zelf bij.
Reacties zijn gesloten.