Voedingsdeskundige Juglen Zwaan raadde ons vorige week aan om meer groente te eten. Tot 800 gram per dag heeft dat gezondheidsvoordelen. Toch komen de meesten van ons niet eens aan de door het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid van 250 gram per dag. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we meer groente binnen krijgen? Door ’s ochtends al te beginnen met een gezonde portie, in je smoothie bijvoorbeeld, om het makkelijk te maken. Daarom zetten we 5 recepten van groene smoothies voor je op een rij:
2 handen vol spinazie
2 kopjes plantaardige melk (kokos bijv)
het sap van 1 sinaasappel
een kopje gekookte zoete aardappel (koud)
een handvol (bevroren) ananas
Een stuk verse gember (ongeveer 2 cm)
2 eetlepels hennepzaadjes (of plantaardige proteïnepoeder)
Blend eerst de spinazie en melk tot een glad goedje. Voeg dan de andere ingrediënten toe in de blender en mix tot er een gladde smoothie ontstaat. En wat betreft de gekookte zoete aardappel: dat klinkt als heeeeel veel werk, maar het valt reuze mee. Snijd je aardappel in stukken en stoom het ongeveer 10 minuten. Leg het dan heel even in de koelkast om koud te worden of ga eerst je dagelijkse rondje yoga, meditatie, hardlopen of hond uitlaten doen voordat je je smoothie afmaakt. Je kan natuurlijk ook gewoon restjes zoete aardappel van de avond ervoor gebruiken ????
1/2 komkommer
handvol ananas of mango
handvol spinazie
6-8 blaadjes basilicum
1/2 limoen en 100 ml kokoswater (eventueel aangevuld met water)
Doe eerst de ananas/mango, dan de komkommer, spinazie en basilicum in de blender. Giet daar eerst het kokoswater overheen en tot slot het sap van de 1/2 limoen om de smaken goed te laten blenden.
1 appel
100 gr bevroren of een halve verse mango
2 stengels bleekselderij
2 handen veldsla
1 kopje havermelk of andere vegan melk
Evt 3 el havermout voor extra vulling
Doe eerst de veldsla en plantaardige melk in de blender om te voorkomen dat er kleine stukje blad in je smoothie drijven. Voeg daarna de andere ingrediënten toe. Voeg de optionele havermout voor de extra vulling aan het einde toe. Je kan dit ook als smoothie bowl eten door het in een kommetje te gieten en er toppings overheen te strooien. Bijvoorbeeld kiwi, gepofte quinoa (op dezelfde manier klaar te maken als popcorn) en rozijntjes. Of mango, pompoenzaad en kokos (mijn favoriet).
2 handen spinazie
1 glaasje kokoswater
3 stengels bleekselderij
2 kiwi’s
Het sap van 1 limoen
1 el chiazaad (optie)
Blend eerst de spinazie met kokoswater en de limoensap om te voorkomen dat er stukjes blad door je smoothie drijven. Voeg dan de overige ingrediënten toe. Houdt er rekening mee dat chiazaadjes veel vocht opnemen, dus hoe langer je de smoothie laat staan, hoe dikker die wordt. Van de 5 smoothies is dit de minst zoete. Door de kiwi en de lime (waar je ook een 1/2 citroen kan gebruiken) heeft het een friszure smaak. Mocht je de smaak van bleekselderij te heftig vinden, dan kan je natuurlijk altijd een stengeltje minder doen.
200 ml plantaardige melk
100 gr soja yoghurt
1 banaan
1 handje spinazie
15 gr gepelde pistachenoten
2 dadels
½ theelepel matchapoeder
Dit is de zoetste van het stel, dankzij de dadels én de banaan. Soms is dat wel even lekker, maar je zou kunnen overwegen om de dadels weg te laten en er een extra handje spinazie in te gooien. Doe alle ingrediënten in de blender en serveer direct. Desgewenst kan je een smoothie trouwens ongeveer een dag in de koelkast bewaren.
Je kan natuurlijk zelf eindeloos variëren met de groenten die je in je koelkast hebt. Zo is rode biet of wortel met appel en gember ook heel lekker. Of spinazie, avocado en blauwe bessen. Of andijvie met avocado, bleekselderij en banaan. Afijn, we kunnen nog wel even doorgaan. Om het qua suiker een beetje in balans te houden, is het slim om je smoothie voor minimaal 50% uit groente te laten bestaan (en dus maximaal 50% fruit). Meng je ingrediënten met plantaardige melk, kokoswater of kraanwater. En voeg je favoriete noten of zaden toe of eventueel een beetje havermout voor wat extra vulling.
Wat is jouw favoriete groene smoothie? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
Wyke Potjer is content manager van hetkanWEL. Ze heeft journalistiek gestudeerd en werkt sindsdien fulltime voor landelijke radio, televisie, print en online media. Ze is vegan, heeft geen auto, probeert plastic uit haar leven te bannen en biologisch te eten. Naast haar freelance bestaan als journalist geeft ze yogales (vinyasa en yin).