Afval scheiden, tweedehands kleding kopen, een eigen moestuin aanleggen en vaker de fiets pakken in plaats van de auto. In je dagelijks leven zijn er behoorlijk wat keuzes te maken die bijdragen aan een beter milieu. Als je nog een stapje verder wilt gaan, zijn ook diverse duurzame aanpassingen aan je woning denkbaar. Zo kun je ervoor kiezen om een warmtepomp te installeren of om betere dakisolatie toe te passen. Om dit soort zaken te financieren, kan een ‘groene lening’ van pas komen.
Duurzaam verbouwen
Een groene lening is in feite een persoonlijke lening die je in kunt zetten om duurzame renovaties of verbouwingen aan je woning te realiseren. Het doel van dit krediet is dus om een woning te renoveren, maar dan vanuit een energiebesparend oogpunt. Het verschilt per bank, financiële instelling of fonds onder welke naam ze een dergelijke lening aanbieden. Zo kan het ook een groene lening of een groene energielening heten. Daarnaast is kan je de werkzaamheden soms ook financieren met een renovatielening.
Energie besparen
Zoals gezegd, gaat het om de financiering van energiebesparende maatregelen aan je woning. Je kunt het geleende geld dus niet zomaar overal voor inzetten. Vaak is het een vereiste om offertes of facturen te tonen aan de kredietverstrekker, zodat hij zeker weet dat je van het geld bijvoorbeeld geen nieuwe auto of motor koopt.
Het is verstandig om per aanbieder goed na te gaan wat precies onder energiebesparende maatregelen wordt verstaan. Hoewel het kan verschillen, geldt over het algemeen dat zaken als dak-, vloer- of gevelisolatie en het installeren van een hoogrendementsketel, warmtepomp of zonneboiler als duurzame aanpassingen aan je huis worden gezien.
Voor zonnepanelen is dit niet altijd het geval omdat je er namelijk zelf stroom mee opwekt en je door deze aanpassing niet per se minder energie gaat gebruiken. Wel gaat je energierekening erdoor omlaag. Voor de energiebespaarlening, wat betaald wordt uit een fonds van de Rijksoverheid, Rabobank, ASN Bank en de Council of Europe Development Bank (CEB), geldt bijvoorbeeld dat je maximaal 75 procent van het geleende geld kunt gebruiken voor de installatie van zonnepanelen. De rest van het bedrag kun je besteden aan andere duurzame aanpassingen aan je huis.
Voordelen voor je huis, het milieu en je portemonnee
Een energiezuiniger huis levert niet alleen een bijdrage aan een beter milieu, je gaat het ook merken in je portemonnee. Dankzij de aanpassingen bespaar je namelijk op je energierekening. Daarnaast stijgt ook de waarde van je woning, wat goed van pas kan komen als je van plan bent het op termijn te verkopen.
Wanneer je een huis wilt verkopen, ben je verplicht om een energielabel aan te vragen. Dit label geeft door middel van diverse klassen (A tot en met G) aan hoe duurzaam je huis is. Een hogere klasse (A) is daarbij vanzelfsprekend aantrekkelijker, dan aan een lagere. A laat potentiële kopers weten dat het huis meer wooncomfort, een lagere energierekening en een lagere CO2-uitstoot heeft.
Aanbod en opties vergelijken
Het is slim om het aanbod en de opties te vergelijken voordat je een keuze maakt. Zo zie je welke lening het beste bij jouw persoonlijke situatie aansluit. Zaken als het te lenen bedrag, de rentepercentages en de looptijd verschillen namelijk per aanbieder.
Voor sommige leningen geldt een minimumbedrag van 5.000 euro en kan je tot 75.000 euro lenen, terwijl andere banken maximaal 50.000 euro verstrekken. Hoe hoog het bedrag precies is, hangt onder meer af van je inkomen, vaste lasten en woonsituatie. De rente die je over een groene lening moet betalen, is in verhouding met andere leningen lager om zo energiebesparende investeringen te stimuleren. De looptijd van de lening wordt onder meer bepaald aan de hand van je terugbetalingscapaciteit en het bedrag dat je leent.
‘Groene’ investeringen in je woning zijn vaak ook mee te financieren in de hypotheek. Als je van plan bent je eigen huis te verduurzamen, kan je bij meerdere aanbieders tot 106 procent van de waarde van je woning lenen. Daarnaast kan je voor financiële ondersteuning ook aankloppen bij een aantal Nederlandse gemeenten en provincies voor een duurzaamheidslening.
TopCompare
Deze blog kwam tot stand in samenwerking met TopCompare. TopCompare informeert consumenten over hun persoonlijke financiën op een objectieve en transparante manier. Op haar website zijn diverse financiële producten gratis te vergelijken. Ook bieden artikelen en blogs handige achtergrondinformatie waardoor je als consument een afgewogen keuze kan maken en geld kan besparen.