Groen beleggen: dit moet je erover weten

Kijken we naar het aantal mensen in Nederland dat duurzamer wil leven, dan zien we dat dat aantal de laatste jaren behoorlijk is gegroeid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zaken als klimaatverandering en oorlog slechts twee van de redenen zijn waarom menig Nederlander duurzamer is gaan leven. Hierdoor is  groen beleggen ook steeds meer mainstream. Daarbij investeer je in projecten met groenverklaring van de overheid. Hoe dat precies werkt en wat je verder moet weten over groen beleggen, lees je in dit artikel.

Wat is groen beleggen precies en wat betekent het voor de wereld?

Grote kans dat je de laatste jaren iets gelezen hebt over groen en duurzaam beleggen. Het is namelijk steeds vaker mogelijk om geld in te leggen in een groenfonds om zo een steentje bij te dragen aan een betere wereld en er in de toekomst misschien zelfs iets aan te verdienen. Dat is een korte samenvatting van wat groen beleggen inhoudt. Wanneer je belegt in een groenfonds ontvang je vanuit de Nederlandse overheid belastingkorting. De bank kan dat geld vervolgens namelijk uitlenen aan groene projecten voor bijvoorbeeld duurzame mobiliteit of circulaire economie. Deze projecten hebben een groenverklaring nodig voor ze hiervoor mogen worden ingezet.

De overheid hanteert strenge criteria voor dit soort groene projecten en fondsen. Dat terwijl er wel veel interesse is vanuit consumenten. Het komt regelmatig voor dat groenfondsen nee moeten verkopen aan nieuwe geïnteresseerden. Nu het aantal geïnteresseerden in groen en duurzaam leven met het jaar lijkt te groeien, is de verwachting dat er steeds meer interesse zal zijn voor groen beleggen. Daarom is het goed om je hierover in te lezen, aangezien groen beleggen iets heel anders is dan duurzaam beleggen; ook al lijken deze twee vormen van beleggen qua naam op elkaar.

Verschil tussen groen beleggen en duurzaam beleggen

Hoewel de termen groen beleggen en duurzaam beleggen heel vaak door elkaar worden gebruikt, is het goed om te weten dat groen beleggen een vorm van duurzaam beleggen is. Dat zit zo: bij duurzaam beleggen kiezen mensen ervoor om te investeren in ondernemingen die maatschappelijk verantwoord bezig zijn. Daarom wordt deze vorm van beleggen ook vaak maatschappelijk verantwoord beleggen genoemd. Dit soort fondsen hebben altijd betrekking op het welzijn van mensen, een schoner milieu, een beter klimaat en andere duurzame aspecten in het dagelijks leven. Kies je voor duurzaam beleggen, dan kies je voor beleggen in en voor de toekomst en voor eerlijke bedrijven.

Groen beleggen heeft betrekking op fondsen die deelnemen aan projecten voor milieubescherming. Denk aan projecten waarbij bossen worden aangeplant of waarbij duurzaam wordt gebouwd. Wanneer je kiest voor groen beleggen, beleg je in een zogeheten groenfonds waarbij je een lagere vergoeding van de bank krijgt, maar wel direct profiteert van belastingvoordeel. De bank gebruikt het geld van de beleggingen om een lagere rente aan te bieden aan diverse groenprojecten, waardoor zij goedkoper kunnen lenen. In andere woorden: je belegt bij groen beleggen niet in aandelen, maar investeert in een beter milieu waarbij je zelf profiteert van belastingvoordeel. Heel interessant wanneer je iets voor de wereld wil betekenen!

Dit zijn de voordelen van groen beleggen voor de belegger

Het grootste voordeel van groen beleggen, is je misschien al wel duidelijk: je investeert actief in een betere wereld omdat je indirect investeert in groene en duurzame projecten. Maar: er is nog een reden waarom mensen kiezen voor groen beleggen. Het is namelijk een hele lucratieve manier om minder vermogensheffing te hoeven betalen. Dit is wel pas het geval als je op 1 januari 2024 meer dan 57.000 euro aan spaargeld en beleggingen hebt. In dat geval krijg je een vrijstelling onder de noemer groen sparen of groen beleggen. Dit gebeurt alleen bij erkende groenfondsen, dus let daar goed op. Per jaar verschilt het minimale bedrag.

Naast die vrijstelling heb je als groene belegger recht op een extra heffingskorting. Die korting kun je van je inkomstenbelasting aftrekken, waardoor het voor jezelf eveneens belastingvoordeel oplevert. De korting betreft 0,7% van het bedrag van de vrijstelling waar je recht op hebt. Zoals je leest, is groen beleggen echt even wat anders dan duurzaam beleggen. Maar: uiteindelijk investeer je alsnog in groene en duurzame initiatieven en bedrijven, waardoor je je steentje bijdraagt aan een betere wereld. Wanneer je interesse hebt in groen beleggen, raden we je aan om je goed hierin te verdiepen en waar mogelijk hulp in te schakelen voor een goed resultaat.

Over de schrijver