Als kind liep ze in restaurants altijd al achter de ober aan de keuken in om een kijkje te nemen. Op haar elfde kookte ze haar eerste kerstdiner en in 2011 won ze Masterchef. Sascha de Lint is al haar hele leven bezig met lekker en gezond eten. Het is dan ook niet meer dan logisch dat ze er haar werk van heeft gemaakt. Samen met Addy Rouwenhorst runt ze sinds 2013 hun bedrijf GreenAge waarmee ze producten op de markt zet, die natuurlijk, fair en hartstikke lekker zijn, of ‘jammie’ zoals ze het zelf noemt.
Als we elkaar spreken is ze voor het eerst sinds lange, lange tijd weer eens op reis. Voor werk wel te verstaan. In een week tijd bezoekt ze boeren en leveranciers in Ierland waarmee ze samenwerkt. Het is een druk programma, maar Sascha wordt er blij van. Net als van het praten over eten. Gooi er een kwartje in en er komt een encyclopedie aan kennis uitrollen. Kennis, die ze graag met iedereen deelt.
“Mijn vrienden zeggen dat ik een encyclopedie van nutteloze feiten ben”- Sascha de Lint
Chiazaadjes, rauwe granen en kiemen
Wist je bijvoorbeeld dat je chiazaadjes moet malen of op z’n minst moet weken voordat je er als mens de voedingsstoffen uit kunt halen? “Anders is het gewoon heel duur vogelzaad.” En dat rauwe granen, zoals in muesli, lastiger te verteren zijn? Of dat je hele granen kan kiemen, waardoor ze bomvol komen te zitten met eiwitten en een lagere hoeveelheid koolhydraten krijgen?
“Mijn vrienden zeggen dat ik een encyclopedie van nutteloze feiten ben,” lacht Sascha. “Mijn ouders waren arts en ik heb van huis uit meegekregen dat als je iets niet weet, je het opzoekt. Dingen worden ook leuker naarmate je er meer van weet, is mijn ervaring. En die kennis deel ik dan weer graag met mensen. Zo verkoop ik met GreenAge niet alleen mooie producten, maar geef ik er ook een bak informatie bij.”
Macrobiotisch koken
Die informatie heeft ze haar hele leven door verzameld. “Omdat mijn ouders arts zijn, hadden wij vroeger oppas aan huis die ook voor ons kookte. Tussen de middag aten we warm. Ik stond er met mijn neus bovenop als het eten werd klaar gemaakt. Op een gegeven moment hadden we een oppas die macrobiotisch kookte. Het was het begin van de jaren ’80, dus er was niet heel veel te krijgen en wat er was, was niet om over naar huis te schrijven. Je moest dus een creatieve kok zijn om er iets lekkers van te maken. Van haar heb ik veel geleerd, zoals het klaarmaken van Gomasio (geroosterd sesamzaad met zeezout, gebruikt als smaakmaker). Tegen de tijd dat ik naar de middelbare school ging, kookte ik zelf heel vaak en graag.”
Goed eten voor jezelf en voor de planeet
“Toen Addy en ik met GreenAge begonnen was dat aanvankelijk vooral bedoeld voor leuk erbij. We hadden allebei een passie voor reizen, eten en koken en dat kwam samen in ons bedrijf. We wilden al die mooie producten uit het buitenland naar Nederland halen, ook vanuit een sterke overtuiging dat we meer biologisch moesten eten, want dan krijg je tenminste geen chemische toevoegingen binnen. Daarnaast wilden we bijdragen aan het behoud van onze planeet voor onze kinderen en de kinderen van onze kinderen.”
Die kinderen moeten dan wel het één en ander leren over voeding. “Ik wil er echt graag voor zorgen dat mijn kinderen gezond kunnen eten, maar ik wil ook bijdragen aan het kennisniveau, zeker bij kinderen. Het allermooist zou ik het vinden als voedingsleer een verplicht vak zou zijn op school, echt al vanaf de kleuterschool, net als aardrijkskunde, zodat ze op z’n minst snappen hoe eten op tafel komt.”
Alles begint met kennis
Sascha herinnert zich hoe ze na het winnen van Masterchef een keer mocht jureren bij een kinderkookwedstrijd, waar ook een quiz werd gehouden. Van de zes teams wisten maar twee dat karnemelk van koemelk gemaakt werd. “Dat vond ik zo shockerend, ook al waren het stadskinderen. Ze hadden geen idee. Voeding moet weer belangrijk gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld in Italië. Zo zag ik een keer een uitzending van Jamie Oliver op televisie, die allerlei groenten omhooghield voor kinderen en vroeg wat het was. In Italië wisten ze alles, in Engeland kwamen de kinderen niet verder dan een tomaat of komkommer.”
“We zullen echt anders moeten gaan eten: voor onze eigen gezondheid en voor de planeet”- Sascha de Lint
Knaloranje abrikozen en gele rozijnen
Er is veel wat wij, als volwassenen, ook niet weten. “Knaloranje abrikozen zijn die kleur omdat ze in zwavelbak worden gelegd. Gele rozijnen: bestaan niet, die zijn gebleekt, daarom zijn ze geel. We zijn gebrainwasht met z’n allen en weten niet meer hoe het hoort, hoe een abrikoos eruitziet of wat een pond gehakt echt zou moeten kosten. Of dat er voor reguliere Basmati rijst zoveel chemicaliën gebruikt worden, dat de mensen die het voor ons oogsten allemaal ziek worden, omdat ze de hele dag in dat water vol chemicaliën staan, die via hun huid hun lijf binnenkomen.”
We zullen echt anders moeten gaan eten
“We zullen echt anders moeten gaan eten, voor onze eigen gezondheid en voor de planeet. De EU streeft ernaar dat in 2030 25% van de landbouw biologisch is.” In Nederland is het in 20 jaar tijd gegroeid naar 3% van de totale landbouwgrond en dus lopen we hopeloos achter. “De overheid moet echt een paar flinke knopen gaan doorhakken. Wat ik daarin een interessant land vind, is Denemarken. Daar heeft de overheid rigoureuze beslissingen genomen waardoor de kans dat ze 25% in 2030 halen een stuk groter is én waarmee ze tegelijkertijd de economie stimuleren. Ze helpen de boeren die willen overstappen met geld, dat doen ze in Nederland minder. Plus alle overheidsgebouwen en educatieve – en zorginstellingen moeten 100% biologisch eten aanbieden. Dat hebben ze al jaren geleden ingevoerd.”
“In Nederland wordt veel aan de consument overgelaten en die heeft de tijd niet om voldoende kennis op te doen om zo goede beslissingen te kunnen maken, dus bepaalt marketing en de portemonnee nu wat ze kopen. Ik geloof echt dat alles bij kennis begint en die kennisoverdracht wordt nu overgelaten aan ondernemers. Dat werkt natuurlijk niet. Het moet op school geleerd worden. Als kinderen van jongs af aan leren over voeding, kunnen ze gefundeerde beslissingen maken.”
Wil jij meer leren over voeding? Schrijf je dan in voor de online masterclass van Sascha de Lint op dinsdag 12 oktober. Ze gaat dan alles vertellen over granen en pseudo-granen, zoals spelt, tarwe, amarant en kamut: wat is er allemaal aan granen, wat hebben we eraan qua voedingsstoffen en wat kan je ermee maken? Tijdens de masterclass is er ruimte om vragen te stellen en na afloop krijg je de link én wat recepten in je mailbox.