Opruimen, ontspullen, minimaliseren. Een strak, opgeruimd en schoon huis is fijn, maar als je net íets te veel Marie Kondo bent gegaan, is de gezelligheid misschien ook een beetje verdwenen uit je huis. Hoe zorg je ervoor dat je huis fijn en netjes is, maar niet aanvoelt als een kale ziekenhuisruimte? Creëer een fijne sfeer met een open inrichting, industriële meubels en de juiste verlichting.
Minimalistisch wonen
Minimalisme en Marie Kondo zijn over komen waaien uit Japan. Bij minimalistisch wonen gaat het niet om zo min mogelijk spullen hebben, maar vooral om het houden van de juiste spullen. Dus die comfortabele bank, dat vaasje bloemen en het schilderij van je opa mogen gerust blijven, als die spullen je blij maken en bijdragen aan het hebben van een fijn huis. Bij minimalisme draait het erom dat je afstand doet van de spullen die je niet zoveel gebruikt of niet nodig zijn. Het niet hebben van spullen, om het hebben van spullen. Dat houdt ook in dat je, voordat je iets koopt, je eerst afvraagt of je het wel echt nodig hebt. Heb je écht nog een koffiemok nodig, of heb je er eigenlijk wel genoeg?
Voordelen van een opgeruimd huis
Dat er voordelen kleven aan een opgeruimd huis snappen de meeste mensen wel, maar we benoemen er toch een paar.
- Als je je hele huis een keer goed opruimt en onnodige spullen naar de kringloop brengt, scheelt dat ontzetten in je reguliere schoonmaak- en opruimrondes.
- Rust! Een rustig huis is een rustig hoofd. Naast dat je niet raakt afgeleid door de prutteltjes om te heen, krijg je minder zin te gaan shoppen door een minimalistische mindset.
- Je creëert meer tijd voor jezelf, doordat je minder tijd spendeert aan continue allerlei dingen op te ruimen (of te shoppen)
- Minder spenderen. Als je kwalitatief goede, industriële meubelen koopt, kun je daar een leven lang mee verder.
- Na een tijdje kan je de bewuste keuzes in je huishouden, ook doorvoeren in andere keuzes. Zoals bewust boodschappen doen, niet doelloos kleding kopen, geen eten over datum laten gaan en meer van zulks. Goed voor jou, goed voor de wereld!
Minimalistisch en toch gezellig
Hoe zorg je er nou voor dat het binnen dan toch gezellig blijft? Dat heeft te maken met een aantal dingen. Ruimte, licht, kleur en meubels. Een ruime opstelling van de meubels (dus niet te veel stoelen en banken in een kleine ruimte zetten) creëert rust. Bij een zen-opstelling wordt de geest niet zoveel geprikkeld en kom je automatisch tot rust.
Kies qua meubels voor warme, industriële kleuren, om die gezelligheid te houden. Houttinten, strakke afwerking, zwart of aluminium onderstel. Rustige beide, terracotta of bruine tinten passen daar goed bij.
Haal buiten naar binnen met grote ramen en openslaande deuren. Ramen die tot de vloer reiken zijn dan heerlijk, dan lijkt het net of je al buiten bent. Natuurlijk licht zorgt voor een positieve stemming, zowel in huis als in je hoofd. Zorg er daarom ook voor dat je in de avonduren geen TL-licht in je kamer hebt, maar zachtgeel, warm licht.
Wil je graag wat op tafel hebben staan? Een bos bloemen en groepje kaarsjes creëren alle gezelligheid die je nodig hebt.
1 gedachte over “Minimalistisch maar toch gezellig: zo tover je je woonkamer om”
Ik vervang die bos bloemen door een bloeiende plant , een stuk goedkoper en als je er goed voor zorgt heb je er langer plezier van.
Reacties zijn gesloten.