Deze Schotse onderzoeker ging op zoek naar geluk en deelt zijn belangrijkste lessen

Deze week verscheen het jaarlijkse World Happiness Report van de Verenigde Naties weer. Heel veel leek er niet veranderd, want Finland stond voor de zesde keer op rij op nummer één als het meest gelukkige volk op aarde. Nederland eindigde, net als vorig jaar en het jaar daarvoor, op de vijfde plek in de ranglijst.  Ook Denemarken (2) en IJsland (3) bleven op dezelfde plek staan. Alleen Zwitserland zakte van de vierde naar de achtste plek en Israël pronkte als nieuw land in top-5.

Veerkrachtig en gelukkig

We zijn opvallend veerkrachtig gebleken na de pandemie, zo was de conclusie van het rapport. Dat verbaasde me enigszins. Want hoewel we weer ‘gewoon’ ons leven leiden alsof er niks gebeurd is en daar met volle teugen van genieten (ook ik), zie ik toch ook een groeiende polarisatie en boosheid.  

Er wordt gescholden, geshamed en gecanceled alsof het een lieve lust is. Er is toenemend geweld onder jongeren. En de ontevredenheid over het beleid van de overheid (zowel vanuit links als vanuit rechts) lijkt groter dan ooit. Et voilà: een overweldigende verkiezingswinst van BBB, wat voor velen toch ook een proteststem was. Of een ‘schreeuw om vertegenwoordiging en inspraak’, zoals Kustaw Bessems het omschreef in zijn column in de Volkskrant. 2023 wordt het jaar van het burgerberaad, postte Eva Rovers dan ook op LinkedIn. De tijd is er rijp voor.

Wat maakt ons gelukkig?

Maar goed, even terug naar dat geluk. Want wat maakt ons dan zo gelukkig, is de vraag. Volgens marktonderzoeksbureau Ipsos wordt geluk wereldwijd bepaald door dezelfde factoren, namelijk welzijn (zowel lichamelijk als geestelijk), familie en een gevoel van ‘doelgerichtheid’. Daarna komen pas zaken als levensomstandigheden, in de natuur zijn of een zinvolle baan hebben.

Volgens Brits onderzoek ligt geluk vooral in de kleine dingen. Denk aan slapen in een bed dat net verschoond is, taart eten of de zon op je gezicht. De hele top-50 van kleine dingen die ons gelukkig maken, vind je hier. Laat vooral een reactie achter van wat jou gelukkig maakt, altijd leuk en vooral inspirerend om te lezen.

Fietsen naar Bhutan

Christopher Boyce deed tien jaar lang onderzoek naar geluk aan de universiteit van Stirling (Schotland) toen hij zich realiseerde dat hij zelf eigenlijk helemaal geen idee had wat geluk was. En omdat hij niet gelukkig was, gaf hij zijn baan op en vertrok hij – op de fiets- naar Bhutan. Het land dat grote beslissingen niet baseert op het Bruto Nationaal Product (geld), maar op het Bruto Nationaal Geluk. Pas tijdens deze reis van 18 maanden ervoer hij wat echt, diepgevoeld geluk is. Dit is wat hij onderweg leerde, zo staat te lezen op Positive News:

6 lessen voor een gelukkig leven

  1. Voor duurzaam geluk moet je diep gaan. Geluk is niet een kwestie van continu lachen of blij zijn. In tegendeel: huilen of gevoelens van angst en spanning horen ook bij het leven. Een dieper gevoel van geluk zit vooral in connectie, purpose en hoop.
  2. Heb doelen, maar wees bereid om die ook los te laten. Een doel kan richting geven aan je dagelijkse bezigheden, maar soms raken we zo verstrikt in het behalen van dat doel, dat we niet meer in het hier en nu zijn. We gokken er dan op dat het behalen van het doel ons geluk zal brengen, maar als we onderweg daar naar toe niet gelukkig zijn, wat heeft het dan voor zin?
  3. Laat je niet misleiden door verhalen. We vertellen onszelf vaak verhalen waar we in gaan geloven, zoals ‘als ik meer geld of spullen heb, ben ik gelukkig’. Maar als je niet in overeenstemming leeft met wie je bent en wat je in je hart belangrijk vindt (bijvoorbeeld vriendschap, liefde en familie), dan gaat geld je geen geluk brengen. Geld werkt dan alleen maar om het BNP te verhogen, niet om het welzijn van de mensen te vergroten.
  4. Sta anderen toe om te geven. We denken vaak dat we aan een bepaalde standaard moeten voldoen om vrienden te maken. Maar vriendschappen bestaan ook uit onvoorwaardelijk en zonder achterdocht te leren ontvangen. Accepteer de gulheid van anderen en dat ze daar vaak helemaal niks voor terug willen.  
  5. Een crisis is niet het einde van de wereld. Of het einde van je geluk. Maar om door een crisis te komen, hebben we wel de hulp van anderen nodig (en moeten we daar dus ook voor openstaan). Ook moeten we onszelf de tijd gunnen om de crisis te verwerken, zodat we doelgericht verder kunnen gaan. Dat is essentieel voor veerkracht.
  6. Er gaan niets boven een hotel met een miljoen sterren. Niets is zo indrukwekkend als onder de sterrenhemel slapen. We vergeten vaak dat we als mens onderdeel zijn van de natuur en brengen de meeste tijd binnen door, tussen vier muren en met een dak boven ons hoofd. Ook fijn, zeker als het regent, maar in de natuur zijn is essentieel voor ons welzijn.  

Lees ook onze 52 levenslessen voor een duurzaam 2023. Deel jouw eigen tips en levenslessen hieronder door een reactie achter te laten.

Over de schrijver

3 gedachten over “Deze Schotse onderzoeker ging op zoek naar geluk en deelt zijn belangrijkste lessen”

  1. Geluk is dat je geniet van mooie, kleine momenten. En bereid bent te Luisteren, te delen en te geven. Ik woon voor mijn gevoel in het mooiste dorp dat ik geen Vreeland noem, maar TeVreeland met als pay off een dorp waar vriendelijkheid nog besmettelijk is. Als tegenprestatie span ik mij in om van Vreeland het gelukkigste dorp van de provincie Utrecht te maken. (volgens sommigen zijn we dat al …). We zorgen voor nieuwe contacten, brengen mensen in beweging en proberen zoveel mogelijk doelgroepen te bereiken, van kinderen, studerende kinderen tot vitale ouderen. Voor meer inspiratie zie http://www.broccori.nl of mijn blog http://www.tevreeland.com
    PS Ik heb wel het geluk dat ik een deel van mijn tijd mag werken als sociaal ondernemer zonder enig winstoogmerk

  2. Geluk is het enige dat meer wordt als je het deelt ♥
    Wil je aandacht besteden aan geluk? Maak een lach wandeling bij LachenZonderReden.nl in Eindhoven
    Als lach expert (10 jaar ervaring) en wandelcoach organiseer ik regelmatig en graag lach wandelingen
    Dan neem ik je graag mee de natuur in,
    het buiten, offline zijn, de geluiden van de vogels ipv het verkeer en of je mobieltje,
    zal bijdragen aan minder piekeren, kortom je leeft in het hier en NU.
    Lachen draagt bij aan het vergroten van het saamhorigheidsgevoel en je maakt een aantal geluksstofjes aan, waardoor jij je nog gelukkiger gaat voelen. Een warm welkom ♥ kleine groepen (6-15 volw deelnemers). Vrolijke groet en graag tot ziens ☻

Reacties zijn gesloten.