Dit gebouw is gemaakt van gerecyclede matrassen

Hoe kan je herbruikbare of gerecyclede materialen gebruiken om duurzamer te bouwen? Dat was de vraag die afgelopen weekend centraal stond in Kopenhagen tijdens Chart, een festival voor kunstenaars en ontwerpers. Op dit festival waren gebouwen te zien, die gemaakt zijn van latex, zout, papier, jute en dus ook van gerecyclede matrassen.

Gerecyclede matrassen

De ontwerpers bouwden een bar door oude matrassen van IKEA te gebruiken. Ze verwerkten de metalen veren, schuimvulling en stof tot muren van meerdere lagen. Deze zijn geplaatst in een houten frame van de twee verdiepingen tellende bar, die Sultan heet. Inderdaad, vernoemd naar de meest populaire matras van de meubelgigant. De bar werd in 72 uur gebouwd.

Hersenloze consumptie

Met dit project wilden de ontwerpers een statement maken tegen hersenloze consumptie door aandacht te vragen voor ons economisch systeem waarin het kopen van nieuwe producten nog steeds goedkoper is dan het recyclen van oude. En dat idee sloeg aan, want ze wonnen er de architectuurprijs van het festival mee.

Gerecyclede Matrassen

Ondervloer

Het gebruik van matrassen in de bouw is trouwens niet nieuw. Vorige zomer kwam nog in het nieuws, dat het Nederlandse bedrijf RetourMatras zo’n 300.000 oude matrassen ging verwerken tot ondervloer. Oude matrassen worden ook als isolatiemateriaal gebruik of als vulling in nieuwe matrassen. Toch verdwijnen oude matrassen nu nog vaak in de verbrandingsoven, omdat de recyclingcapaciteit nog onvoldoende is.

Daar komt binnenkort hopelijk verandering in. Deze zomer maakte RetourMatras bekend te gaan samenwerken met IKEA en afvalverwerker Renewi. Met deze samenwerking hopen ze meer dan een miljoen matrassen per jaar te kunnen recyclen. En daarmee zetten we weer een stapje dichter bij een circulaire economie waar afval niet bestaat, maar gewoon een grondstof is om iets nieuws en waardevols van te maken.

Wat vind jij van deze bar van oude matrassen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver