De snelste route naar een slankere taille, gezonder leven en een beter milieu, die vind je op de fiets. Terwijl je aan het fietsen naar je werk bent. En als je daarbij gebruik maakt van fietssnelwegen dan ben je ook nog eens op de snelste route naar je werk.
Daarom laten we je in dit artikel zien:
- hoe je gebruik maakt van deze fietssnelwegen
- waar ze zoal liggen
- waarom ze zo voordelig zijn
- en hoe ze bijdragen aan al jouw goede voornemens
Route 1: snel weg met fietssnelwegen
Een fietssnelweg, ook wel snelfietsroute genoemd, brengt je op de meeste snelle en efficiënte manier van je huis naar je werk. Inderdaad op de fiets.
Stel je voor: jij zit op je oude vertrouwde stalen ros, je haren wapperen vrolijk in de wind, je voelt de frisse lucht langs je wangen gaan en je taille slinkt bijna bij iedere trapbeweging (want fietsen is goed voor de lijn). En ondertussen zwaai je naar al die mensen die in de file staan te dampen in hun vervuilende statusbakken.
Fietssnelwegen zijn speciaal gemaakt om jou als fietser een alternatief te bieden op die auto en de vele files. Ze lopen vaak van het centrum van een grote stad naar de volgende stad, maar ook als je in een kleinere stad of dorp woont kun je gewoon halverwege aanhaken.
Route 2: natuurlijk fietssnelwegen
Fietssnelwegen zijn zo ontworpen dat een fietser zo weinig mogelijk obstakels onderweg tegenkomt. Fietser first – daar houden we van.
In de praktijk houdt dit in dat jij voorrang krijgt bij stoplichten en kruisingen, dat de bochten flauwer zijn en de paden breder en dat je kilometers aaneen door kan peddelen.
En om het je nog aangenamer te maken zijn ze ook meestal gelegen in een prachtige omgeving, zoals door natuurgebieden en heel veel groen. Dat noem je nou een frisse start van je dag.
Want fietsen naar je werk heeft een paar hele grote voordelen:
- je komt fris en vol energie aan
- je hebt je beste ideeën al bedacht
- je wordt productiever, creatiever en …
- mensen die fietsen naar het werk zijn minder vaak ziek
Laat die auto maar staan voortaan, want hier komt het …
Route 3: de snelste route is een snelfietsroute
De naam zegt het al: een fietssnelweg is een concurrent van de autosnelweg. Om zoveel mogelijk mensen op de fiets naar het werk te zetten en ze een uitstekend alternatief te bieden kun je nu je vier wielen inruilen voor een ritje op je tweewieler.
Want in de meeste gevallen ben je zelfs sneller op de fiets dan met de auto:
- je hebt namelijk geen last van files
- opstoppingen in steden
- druk verkeer
- of omleidingen en omwegen
Ik hoor je nu denken: leuk dat soort uitvindingen, maar weet je wel hoever ik van mijn werk woon! En dat snappen we heel goed, maar ken jij al de gouden combo?
Dat is een e-bike in combinatie met je snelfietsroute. Ze zijn namelijk zo ontworpen dat zelfs speed pedelecs kilometers lang op topsnelheid kunnen draaien. Maar ook je gewone e-bike kan zijn pedal power bewijzen op deze routes. Want met de flauwe bochten en veel voorrang heb jij nauwelijks meer een reden om af te moeten remmen. Voel je de wind in je haren al?
Quote: 90,3% van de tijd kan jij droog naar het werk fietsen
Route 4: comfortabel op de fiets naar je werk
Nog een voordeel van een e-bike is dat je door de trapondersteuning weinig tot niet zweet. En zweten is de meest voorkomende reden waarom mensen hun fiets liever laten staan.
Nog een reden is de regen. Maar als je de cijfers erbij pakt blijkt het minder dan 10% van de dagen te regenen. Dat betekent dat je 90,3% van de tijd gewoon als blije fietser droog aan een nieuwe werkdag kan beginnen.
En je spullen dan? Een laptop kun je meenemen in een waterdichte rugtas, een fietstas die speciaal voor laptops is ontworpen. En nog een tip: zet hem altijd helemaal uit voor je hem meeneemt en niet op standby, dat vinden je schijven niet leuk. En laat hem ook liever niet bungelen aan je stuur, mocht hij ergens per ongeluk tegenaan komen (zoals je eigen stuur).
Een (elektrische) fiets te duur? Misschien biedt jouw werk wel een fietsplan aan. Dan betaal je maandelijk via je salaris waardoor je voor een klein vast bedrag per maand (zonder rente) op een prachtige nieuwe fiets kan rijden. Hier vind je informatie over de beste elektrische fiets.
Route 5: vernuftige snufjes
In de strijd om wie zich de beste fietsstad van Nederland mag noemen zijn er heel wat vernuftige snufjes bedacht. Zo heeft Rotterdam stoplichten met warmtesensoren bedacht die meten hoe druk het voor het rode licht is. Rotterdam, Enschede en Groningen hebben regensensoren die de fietsers voorrang geven als het regent. En Utrecht maakt gebruik van Flo die je vertelt hoe hard je precies moet fietsen om groen licht te halen.
Route 6: dit zijn de bekendste fietssnelwegen
Nu wil je natuurlijk weten waar je die snelle fietsroutes vindt, want je wil dit wel eens uitproberen. Dit zijn er vast een paar die bij de grote steden liggen.
- F59 van Den Bosch naar Oss | 20.5 km
- RijnWaalPad van Arnhem naar Nijmegen | 18.5 km
- van Greenport Bikeway Venlo naar Horst en Sevenum | 11.6 km
- de Velostrada van Leiden naar Den Haag | 9.5 km
- van Groningen naar Ten Boer | 8.9 km
- van Utrecht naar Houten | 8.9 km
- F35 van Hengelo naar Enschede | 7.1 km
- van Amsterdam naar Zaandam | 6.6 km
- van Leeuwarden naar Stiens | 5.6 km
Dit zijn ze nog lang niet allemaal. Nederland fietsland telt inmiddels letterlijk honderden kilometers aan fietssnelwegen en er staan er nog veel meer op de planning.
De beste en snelste route naar je werk vind je op de fiets. Maar ook een bezoekje aan oma op zondag of een picknick met vrienden in het weekend. Pak gewoon die fiets – het is goed voor de wereld, voor jezelf en voor een gezonde rode blos op je wangen. Lees ook ons verhaal over fietssnelwegen in Duitsland: wel zo handig voor als je deze zomer plannen hebt om met de fiets of elektrische fatbike de grens over te gaan.