Zo maak jij je huis energieneutraal met hulp van de zon

Het aantal zonnepanelen groeit in Nederland als een dolle. In de eerste helft van 2018 zelfs met 2,3 miljoen exemplaren. Uit onderzoek bleek dat Nederlanders liever investeren in zonnepanelen, dan in een nieuwe keuken, want een energieneutraal huis is voor velen een droom. En dat is niet zo gek, want zonne-energie heeft veel voordelen. We zetten er 9 voor je op een rij.

1. Je bent zelfvoorzienend

Zonnepanelen maken je (deels) zelfvoorzienend. Je kunt met het opwekken van energie, je verbruik compenseren. Met een slimme meter maak je dat proces volledig inzichtelijk. Je hoeft je met zonnepanelen ook geen zorgen te maken over een steeds duurdere energierekening, want de opbrengst van jouw eigen stroom stijgt ook.

2. Jouw dak, mijn dak

Je hoeft geen ideaal dak te hebben om zonnestroom op te wekken. Het kan ook op een dak van een ander. Of je combineert je eigen dak met dat van een ander. Vooral als je meer stroom verbruikt dan de panelen op je eigen dak kunnen opwekken. Je kunt dus volledig zelfvoorzienend zijn in elk huishouden.

3. 1.400 pakken suiker per jaar

Als je voor zonnepanelen kiest, bespaar je heel veel CO2 uitstoot. Elke kWh in Nederland zorgt voor ongeveer 0,47 kilogram CO2-uitstoot. Dit kun je jaarlijks vergelijken met bijna 1400 pakken suiker. De energie die het kostte om de panelen te maken, compenseer je in 1,5 tot 3 jaar. De jaren daarna zijn pure milieuwinst.

4. Zonnepanelen zijn betaalbaar

Veel mensen denken dat zonnepanelen duur zijn, maar dat valt inmiddels best mee. In de afgelopen jaren zakten de prijzen en nam het rendement toe. De prijs van zonnepanelen op je dak, hangt af van de kwaliteit. Je hebt nu 10 panelen voor ongeveer 3.750 euro. Als je investeert in een zonneproject, zoals van Zonnepanelendelen.nl dan kun je al een zonnedeel kopen vanaf 25 euro.

5. De technologie ontwikkelt zich snel

De techniek van zonnepanelen wordt steeds beter en efficiënter. Als de opbrengst van een paneel omhoog gaat, gaat de energie-terugverdientijd naar beneden. En ook de kostprijs gaat omlaag. Hoe meer zonnepanelen er komen, hoe meer mensen ze gaan kopen. Zo gaat de transitie naar duurzame energie nog sneller.

6. Het heft in eigen handen

Door te kiezen voor zonnepanelen op je eigen dak of het dak van een ander wek je energie op, die er anders nooit zou komen. Daarnaast verklein je de afhankelijkheid van andere landen die vervuilende grondstoffen, zoals gas en olie aan Nederland leveren. Zo neem je het heft in eigen handen.

7. Nederland heeft een goed klimaat

Ook al schijnt de zon niet de hele dag in Nederland, toch is het een ideale plek voor zonnepanelen. Er is voldoende zon en het is niet te warm. Natuurlijk wek je meer energie op als de zon lang en hard schijnt, maar ook in de winter en bij bewolking wekken de zonnecellen stroom op.

8. Zonnepanelen worden steeds mooier

We schreven er al eerder over, maar zonnepanelen worden ook nog eens mooier. Denk bijvoorbeeld aan zonnepannen, als je liever geen panelen op je dak wilt. Daarmee ziet je huis er hetzelfde uit, maar wek je gigantisch veel stroom op.

9. Een goed gevoel

Last but not least: energie opwekken met zonnepanelen geeft je een goed gevoel. Vooral als je ziet hoeveel geld je bespaart en energie je opwekt. Bij Zonnepanelendelen.nl kun je dit direct zien via de Zonnedelen App. Een mooie bijkomstigheid van dit inzicht is, dat je je nog duurzamer gaat gedragen.
Dit blog is mede mogelijk gemaakt door Zonnepanelendelen.nl

Over de schrijver

1 gedachte over “Zo maak jij je huis energieneutraal met hulp van de zon”

  1. Zonnepanelen hebben ook veel nadelen en risico’s als ze lukraak op daken geplaatst worden. M.n. als dat gebeurt door bedrijven die flink willen verdienen maar onvoldoende goede installateurs en tijd ter beschikking hebben. En als particulieren m.n. het verdienmodel als uitgangspunt nemen en hun hele dak volplempen zonder naar gevaar, milieu (straling) en esthetiek e.d. te kijken.
    Dit jaar alleen al 21 dakbranden; brandweer laat zonnepaneelwoningen gecontroleerd uitbranden wegens gevaar voor elektrocutie. Gedeeld dak is buren ook blootstellen aan brandgevaar. Fijn die zonnepanelen!

Reacties zijn gesloten.