De duurzaamheidscheck van jouw (toekomstige) energieleverancier

Bij een duurzame levensstijl hoort een duurzaam huishouden. Misschien heb je al zonnepanelen laten installeren, heb je jouw CV-ketel vervangen voor een waterpomp of/en heeft jouw gasfornuis plaatsgemaakt voor inductie. Zelf doe je er alles aan om zo milieuvriendelijk mogelijk te leven, maar hoe zit dat eigenlijk met je energieleverancier? In dit artikel ontdek je hoe je meer inzicht krijgt in de bronnen van jouw energieleverancier en of overstappen van energieleverancier bijdraagt aan jouw duurzaamheidsprincipes.  

Aandachtspunten

De oorsprong van de stroom die jij verbruikt verschilt per energieleverancier en maakt jouw verbruik groen of niet. Zogenoemde ‘grijze’ stroom wordt gemaakt uit fossiele brandstoffen dat in gas-en kolencentrales wordt opgewekt. Maar dit kan ook uit duurzame bronnen komen, zoals windkracht, waterstof, zonne-energie en biomassa. 

Heb jij al zonnepanelen op het dak? Goed bezig, want energie die wordt opgewekt in Nederland draagt bij aan de optimale duurzaamheid van jouw stroom. Dus een energieleverancier die zijn stroomvoorziening uit Nederland haalt, scoort goed op duurzaamheid. Let op het duurzaamheidsbeleid van de energieleverancier. Hier kun je terugvinden hoeveel het bedrijf daadwerkelijk investeert in het opwekken van duurzame energie. 

Kosten

Vaak wordt duurzaamheid geassocieerd met een prijskaartje. In zekere zin is het verduurzamen van je huis een kostbare investering. Maar voor het overstappen op een groene energieleverancier hoef je niet dieper in de buidel te tasten. ‘Meestal verschilt het qua prijs niet veel. Groene energie hoeft zelfs niet eens duurder te zijn’, aldus Joris Kerkhof, expert energie bij Independer. Daarnaast wijst hij erop dat het prijsverschil tussen duurzame leveranciers kan verschillen en het daarom verstandig is om vooraf de leveranciers met elkaar te vergelijken waardoor je voor een duurzame én betaalbare optie kiest. 

Garantie en betrouwbaarheid

Binnen deze sector zijn er een aantal geverifieerde keurmerken die jou ervan verzekeren dat energieleveranciers ook daadwerkelijk woord bij daad voegen: 

  • Het Europese ‘Garantie van Oorsprong’, of GoV keurmerk verzekert dat de energie duurzaam is opgewekt en licht toe waar de energie is opgewekt, wanneer en uit welke bron.
  • Door middel van het stroometiket kun je achterhalen wat de oorsprong van jouw stroom is en waar het vandaan komt. Je krijgt het etiket ieder jaar bij de jaarrekening van jouw energiebedrijf. 
  • Wil je écht zeker weten dat jouw stroom uit groene bronnen komt? Dan bestaat er ook nog het Milieukeur, die extra kwaliteitseisen stelt met betrekking tot de opwekking van groene stroom. Hierbij wordt er rekening gehouden dat de stroom in nieuwe installaties moet zijn opgewekt. 

Misleiding ligt op de loer 

Door het overschot aan GvO’s, vooral door het grote aantal waterkrachtcentrales in Scandinavië, worden GvO’s massaal gekocht en verkocht. Een Nederlandse energieleverancier kan bijvoorbeeld een GvO uit Noorwegen kopen, maar zelf grijze stroom leveren aan de klant in Nederland. 

Dit wordt ook wel vergroende stroom genoemd omdat de stroom die thuis bij jou wordt aangeleverd dus niet daadwerkelijk groen is. Dit is misleidend en kan jouw vertrouwen schaden. Dus, wanneer je er waarde aan hecht dat de stroom die jij thuis verbruikt ook daadwerkelijk groen is, dan is het verstandig om voor een leverancier te kiezen die zijn stroom voor minimaal 80% uit Nederland haalt. Bij het invullen van een energievergelijker heb je de optie om aan te geven dat jouw energievoorziening uitsluitend uit Nederland mag komen.

Ga er niet vanuit dat de stroom die jij thuis verbruikt 100% groen is, ook al claimt jouw energiecontract dat wel. Dit is onmogelijk omdat er geen apart stroomnet kan worden opgezet voor enkel groene stroom. In werkelijkheid wordt groene stroom bij grijze stroom toegevoegd. Wel is het zo dat hoe meer mensen overstappen op groene stroom, hoe groter het aandeel van groene stroom op het stroomnet wordt. 

Over de schrijver