Wat zijn de voordelen van de nieuwe energielabels voor woningen?

Sinds begin 2021 zijn de energielabels veranderd voor producten en voor woningen. Voor producten liepen de labels van D tot A+++, maar inmiddels is dit aangepast naar G tot en met A. Voor woningen zijn er naast energielabel G tot en met A++ zijn er twee nieuwe labels bij gekomen: A+++ en A++++. Nóg duurzamer dus. En dat is een goede ontwikkeling om de duurzaamheid op de woningmarkt goed te blijven beoordelen.

Energielabel A

Gelukkig was het nodig om nieuwe labels te maken, want dat betekent dat er volop verduurzaming plaatsvindt in de ontwikkeling van nieuwbouwwoningen.

Huizen met energielabel A++++ zijn volledig energieneutraal. Dit worden ook wel 0-op-de-meter-woningen genoemd. Vooral nieuwbouwwoningen krijgen dit energielabel, omdat ze aan de BENG-eisen (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen) moeten voldoen. Dat geldt ook voor de iets lagere labels vanaf A+: het is lastig om zo’n hoog label te krijgen bij een wat oudere woning.

Energielabel G is nog altijd het laagste label. Woningen met dit label hebben een flinke ingreep nodig om minder energie te verbruiken. Vaak is zowel de energievoorziening als de isolatie verouderd en slecht.

Bepalen van het energielabel nauwkeuriger

Sinds 2021 zijn niet alleen de labels veranderd, maar ook de manier waarop deze worden toegekend aan woningen. Voorheen gaf je enkele woonkenmerken online door, waarna het energielabel op afstand werd bepaald door een expert.

Op dit moment geldt dat een energieadviseur langskomt om het energielabel van de woning te bepalen. Hierbij krijgt de eigenaar direct adviezen over verbetermogelijkheden die specifiek voor zijn woning gelden, zodat het makkelijker wordt om de best passende maatregelen te treffen voor verduurzaming.

Voordeel halen uit nieuwe energielabels

Doordat de aanpak van energielabels is gewijzigd, is het makkelijker om te weten te komen hoe je je huis verder kunt verduurzamen. Misschien is jouw huis vooral toe aan vloer- of dakisolatie, of behaal je juist de meeste energiewinst met het aanleggen van zonnepanelen of een warmtepomp. Dit kan de energieadviseur voor jouw huis bepalen.

Op die manier heb je een goed startpunt voor de belangrijkste verduurzaming. Je kunt nu offertes opvragen en berekenen wat de milieuwinst is van je verduurzamende maatregel in huis. En daarna natuurlijk de aanpassingen aan je huis doen!

Op naar een beter energielabel!

De nieuwe energielabels stimuleren daarnaast om extra stappen te zetten richting een energieneutrale woning, doordat er meer variatie in de energielabels zit. A++ is inmiddels niet meer het ‘beste’ huis, maar A++++. Hoe meer je doet aan duurzaamheid, hoe hoger het energielabel. Dit maakt je huis bij verkoop interessanter voor woningzoekers.

Ook andere energielabels voor producten

Naast de energielabels voor woningen zijn ook de energielabels voor producten aangepast in 2021. Eerder liepen de labels van D tot A+++, maar inmiddels is dit aangepast naar G tot en met A. De bedoeling hiervan is dat de labels duidelijker en overzichtelijker worden.

Het oude label A klonk al vrij duurzaam, maar lijkt dat nu niet meer. Het stimuleert daarom om een nog betere keuze te maken voor het klimaat bij aankoop van nieuwe spullen.

Is jouw inboedel, zoals je wasmachine, stofzuiger of vriezer, toe aan een upgrade vanwege lage energielabels en veroudering? Check na aankoop van je zuinige apparatuur of je inboedelverzekering nog wel toereikend is: misschien zijn ze zodanig waardevoller geworden dat het nodig is om het verzekerde bedrag op te hogen. Zo kan je zorgeloos gebruikmaken van je duurzamere huishoudelijke producten.

Over de schrijver