Wanneer is een elektrische auto ook echt duurzaam?

Elektrisch rijden heeft de reputatie schoon en groen te zijn. Geen uitlaatgassen, geen CO2-uitstoot tijdens het rijden, en een fluisterstille motor. Maar hoe duurzaam is een elektrische auto echt? Want laten we eerlijk zijn: een auto komt niet zomaar op de weg. De productie van een elektrische auto, en vooral de accu, heeft een behoorlijke milieu-impact. Dus wanneer kunnen we een elektrische auto met een gerust hart duurzaam noemen?

Impact van productie en accu’s van de elektrische auto

De grote milieu-uitdaging van elektrische auto’s zit ‘m in de accu. Lithium, kobalt en nikkel zijn nodig om deze krachtige batterijen te maken, en de winning van deze grondstoffen brengt vervuiling en sociale misstanden met zich mee. Daarnaast kost het maken van een elektrische auto vaak meer energie dan een brandstofauto. Uit verschillende studies blijkt dat de CO2-uitstoot van de productie van een stekkerauto soms twee keer zo hoog is als die van een brandstofauto.

Maar, en dit is een belangrijke maar, die hogere uitstoot wordt tijdens het gebruik gecompenseerd. Een elektrische auto is efficiënter en stoot tijdens het rijden niets uit. De vraag is dus: hoe lang moet je ermee rijden voordat je daadwerkelijk duurzamer uitkomt?

Wanneer wordt elektrisch rijden echt duurzaam?

Het omslagpunt—waarop een elektrische auto minder CO2 heeft veroorzaakt dan een brandstofauto—ligt gemiddeld tussen de 30.000 en 50.000 kilometer, afhankelijk van hoe ‘schoon’ de elektriciteit is waarmee je laadt. In landen waar veel groene stroom wordt gebruikt, zoals Nederland, is dit punt sneller bereikt dan in landen waar kolencentrales nog de boventoon voeren.

Wil je je elektrische auto zo duurzaam mogelijk maken? Dan kun je op de volgende factoren letten:

Het formaat van de auto

Grote SUV’s met enorme accu’s rijden elektrisch, maar hun productie en stroomverbruik zijn niet per se duurzaam. In dat opzicht kun je zeggen dat de beste elektrische auto een kleinere, lichtere auto is met een bescheiden accupakket.

De levensduur verlengen

Hoe langer je auto meegaat, hoe duurzamer hij wordt. Dit betekent regelmatig onderhoud, goed omgaan met de accu (niet telkens tot 100% opladen of leeg rijden). Je kunt eventueel een tweede leven aan de batterij geven, bijvoorbeeld als thuisbatterij.

De juiste accu kiezen

Niet elke accu is hetzelfde. Lithium-ijzerfosfaat (LFP) accu’s zijn duurzamer en veiliger dan de traditionele lithium-ion batterijen met kobalt. Ook ontwikkelingen zoals solid-state batterijen beloven een kleinere milieu-impact.

Recycling en hergebruik

Accu’s kunnen steeds beter gerecycled worden en de grote fabrikanten zetten hier gelukkig steeds meer op in. Bij aankoop is het slim om te checken of de fabrikant een circulair plan heeft.

Groene stroom laden

Een elektrische auto opladen met grijze stroom (van gas- of kolencentrales) haalt het milieuvoordeel deels onderuit. Gebruik daarom bij voorkeur een laadpas die garandeert dat je groene stroom gebruikt, of laad op bij laadpalen die op zonne- of windenergie draaien.

Delen en slimmer gebruiken

Een auto die stil staat, is per definitie niet duurzaam. Overweeg deelauto’s of doe samen met een auto. Ook technologieën zoals bidirectioneel laden—waarbij je je auto ook thuisbatterij gebruikt —zorgen voor een efficiënter energiesysteem.

Is een elektrische auto de ultieme oplossing?

Elektrisch rijden is een enorme stap vooruit, maar het is zeker geen instant oplossing voor al onze milieuproblemen. Het blijft een feit dat auto’s ruimte innemen, materialen verbruiken en energie kosten om te maken. De écht duurzame keuze? Minder rijden, meer fietsen, en vaker het openbaar vervoer nemen. Maar als je een auto nodig hebt, dan is een elektrische variant—mits bewust gekozen en gebruikt—een veel beter alternatief dan een benzine- of dieselauto.

Duurzaamheid zit niet alleen in het product, maar vooral in hoe we ermee omgaan. Maak dus bewuste keuzes, denk na over je rijgedrag en haal het maximale uit je elektrische auto: voor jezelf én voor de planeet.

Over de schrijver

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *