Een beter brein: tips voor gezonde hersenen

Je hersenen bepalen je intelligentie, persoonlijkheid en de aansturing van het lichaam. En je levensstijl heeft grote invloed op je brein. In Nederland vinden we onszelf behoorlijk gezond. Gemiddeld vindt 79% van de Nederlanders dat hij of zij een goede gezondheid heeft. In de praktijk blijkt dat percentage vaak toch wat lager te liggen. Gelukkig kun je zelf het één en ander doen om mentaal (én lichamelijk) fit te blijven. We verzamelden tips voor gezonde hersenen.

Waarom zijn gezonde hersenen belangrijk?

Wanneer je aan een gezonde levensstijl denkt, denk je vaak alleen maar aan sporten en gebalanceerd eten. Er komt nog veel meer kijken bij zo’n lifestyle, want gezonde hersenen zijn hierbij ook van groot belang. Het is belangrijk om actief aan de slag te gaan met het trainen van je brein om je in het dagelijks leven beter te concentreren. Ook is brain training aan te raden voor je langetermijngeheugen. Uit divers onderzoek blijkt dat het trainen van je hersenen van grote invloed is op het herinneren van bepaalde zaken.

Net als het trainen van je spieren

Je moet je hersenen eigenlijk zien als een soort spier die regelmatig getraind moet worden. Doe je dat niet dan wordt de spier, net als met andere spieren in je lichaam, zwakker. Hersentraining kan je helpen bij het mentaal sterker worden. Je hoeft dit natuurlijk niet alleen te doen als je dat niet direct lukt. Er zijn verzekeraars, zoals De Friesland die hier aandacht aan besteden en vitaal leven hoog in het vaandel hebben staan. Zij adviseren en helpen je om een gezonder brein te krijgen.

Genoeg bewegen voor een gezonder brein

Een van de beste, al dan niet dé beste, tips die je op kunt volgen binnen dit onderwerp is het trainen van je hersenen door middel van genoeg bewegen. Doe bijvoorbeeld voldoende aan sport, ga er regelmatig op uit voor een wandeling of fietstocht en onderbreek je werk doordeweeks voor fitness, yoga of zwemmen. Het maakt niet uit welke sport je beoefent – zolang je maar beweegt.

Sporten verbetert sowieso je algemene gezondheid; het is goed voor je hart, goed voor je energie en je gewicht. Ook zorgt sporten ervoor dat je neurotrofines aanmaakt. Dat zijn speciale stoffen die ervoor zorgen dat je hersenen sterker worden. Bij verschillende sporten komen verschillende neurotrofines vrij. Ze hebben allemaal wel hetzelfde doel: jouw hersenen en zo lijf sterker maken. Ook wordt je humeur beter door de stijging van het dopamine- en serotonineniveau en kun je je beter concentreren.

Gezond eten als voeding voor hersenen

Het is niet alleen je beweging die van invloed is op hoe je hersenen functioneren. Het soort voeding wat je binnenkrijgt, telt ook mee aan de gezondheid van je hersenpan. Neem bijvoorbeeld vitamines – een absolute must voor je gezondheid. Vitamines zijn namelijk een flinke boost voor je immuunsysteem. Daarnaast helpen ze met het beschermen van je zenuwcellen. Wist je bijvoorbeeld dat vitamine b12 onmisbaar is voor je hersenen? B12 zorgt voor een betere concentratie. Deze vitamine vind je onder andere in zuivelproducten en vlees.

Ook Omega-3 mag niet ontbreken in je dagelijkse voeding. Omega-3 helpt bijvoorbeeld bij het behoud en versterken van hart- en hersenfuncties. Ook werkt het ontstekingsremmend en zorgt het ervoor dat je onverzadigde vetzuur op peil blijft. Een groot deel van de hersenen bestaat uit vet, waardoor het dus verstandig is om voldoende eten binnen te krijgen waarin Omega-3 zit verwerkt. Dit stofje vind je onder andere in vette vis zoals zalm of noten zoals walnoten.

Zorg voor voldoende slaap om te functioneren

Tot slot is het goed om te weten dat slaap cruciaal is voor je gezondheid en dus ook voor je hersenen. Mensen die te weinig of slecht slapen, hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten en andere aandoeningen zoals obesitas en diabetes. Veel mensen denken dat ze prima kunnen functioneren op een paar uurtjes slaap. Hoewel de één meer slaap nodig heeft dan de ander is het een feit dat iedereen genoeg slaap nodig heeft om volledig te kunnen functioneren. Wanneer je slaapt, verwerk je namelijk je dag en alle prikkels die op je af zijn gekomen.

Ook worden de afvalstoffen en overige gifstoffen in je lichaam tijdens je slaap verwerkt en verwijderd, waardoor je uiteindelijk overdag profiteert van meer energie en een betere concentratie. Merk je dat je toch te weinig slaapt? Dan is dat vaak terug te zien in futloosheid en weinig concentratie. Te weinig slaap heeft zo dus direct invloed op de werking van je hersenen. Zorg er daarom altijd voor dat je genoeg nachtrust krijgt.

Heb jij nog tips om je brein gezond te houden? Laat het ons weten.

Over de schrijver