Een dorp in Spanje dat jarenlang verlaten was, heeft dankzij een Nederlandse familie een tweede kans gekregen. Sierra Estronad, gelegen in de provincie Zaragoza nabij de grens met Huesca in Aragón, werd meer dan 25 jaar geleden gekocht door een Nederlandse familie. Het dorp, dat ooit meer dan 150 bewoners telde, lag volledig in verval. De familie besloot het opnieuw op te bouwen en nieuw leven in te blazen. “Ons familiehuis hoeft niet in één keer af”, appte mijn neef met een grote knipoog in de familie-app als hij de link naar een artikel over deze familie op de site Spanje Vandaag naar ons doorstuurt.
Hoofdfoto: still uit Youtube video over de familie
Veel mensen dromen van een (zelfvoorzienend) huis in Nederland of in het buitenland en realiseren deze dromen ook. Daar schrijven we natuurlijk heel regelmatig over, maar het kopen van een heel dorp in het buitenland om op te knappen, vind ik wel weer next level. Toch kan het wel, blijkt uit het verhaal van deze familie.
Een paradijs voor natuurliefhebbers
Even voor je oriëntatie iets over de regio waar deze familie het dorp kocht. Aragón ligt ten westen van Barcelona en is een paradijs voor natuurliefhebbers met een ongeëvenaarde diversiteit aan landschappen. In het noorden, bij de Pyreneeën in Huesca, wachten besneeuwde toppen, bergmeren en het spectaculaire Ordesa y Monte Perdido Nationaal Park. Iets zuidelijker vind je indrukwekkende kloven en de steile Mallos de Riglos, waar vale gieren rondcirkelen.
Verder naar het zuiden ligt Los Monegros, een uitgestrekt, droog gebied dat doet denken aan een woestijn. Helemaal in het zuiden ontdek je het groene heuvellandschap van Teruel, met de schilderachtige Matarraña-streek, ook wel het Toscane van Spanje genoemd.
Naast de prachtige natuur vind je er ook oude steden en traditionele dorpen, waarvan sommigen vol leven, want in deze regio is niet elk dorp in Spanje te koop. Aragón was in de middeleeuwen een koninkrijk en dat zie je terug in bijzondere bouwwerken en historische steden.
Als je rust, een zelfvoorzienend leven en een community zoekt, is dit misschien wel de ideale plek om je te settelen.
Het restauratieproces verloopt gestaag
Het restauratieproces van het dorp verloopt gestaag. Tot nu toe restaureerden ze vier huizen volledig en zijn er drie behouden gebleven, die behoorlijk wat onderhoud nodig hadden. Naast de restauratie investeert de familie ook in duurzame landbouw en fokken ze lokale runderen die met uitsterven bedreigd worden.
Het dagelijks leven in Sierra Estronad is eenvoudig maar bevredigend. Er is altijd werk te doen, van hout hakken voor de kachel tot het verzorgen van de dieren. En dat maakt het leven gezond: geen overmatige stress en genoeg fysieke inspanning. En ze nemen dus echt de tijd voor de restauratie.
In onderstaande video (helaas in het Spaans) krijg je een indruk van het dorp. En de mogelijkheden, waar je wel even doorheen moet kijken.
De familie staat open voor nieuwe bewoners
De familie staat ook open voor nieuwe bewoners. Je kunt in het dorp een huis huren voor een periode van 30 jaar. Het idee is dat je dat huis dan zelf renoveert en je eigen bedrijfsplan ontwikkelt om bij te dragen aan de ontwikkeling van het dorp. Zo wil de familie een gemeenschap bouwen van mensen die graag zelfvoorzienend willen wonen, duurzaam en dichtbij de natuur, met respect voor tradities.
Niet de enige familie die een dorp in Spanje nieuw leven inblaast
Deze familie is niet de enige die aan zo’n groot project begint. Begin 2024 kocht een stel het verlaten dorp Bárcena de Bureba in Burgos, met plannen om er een zelfvoorzienende eco-community van te maken. Ze trekken nieuwe families aan en richten zich op duurzaamheid met zonne-energie, waterzuivering en voedselbossen.
Daarnaast zijn er in de provincie Huesca Nederlanders die in een verlaten dorp hun eigen bierbrouwerij zijn begonnen. Ze hebben een nieuw leven opgebouwd en verkopen succesvol hun eigen bier.
Dit soort initiatieven draagt bij aan het behoud van dorpen en cultureel erfgoed, maar ook aan de ontwikkeling van rurale gebieden in Spanje. Ik vind het idee wel interessant. Zou jij in zo’n dorp in Spanje willen wonen?
Is je antwoord ‘nee’ en zie je meer in een vakantie naar Spanje dan een nieuwe woonplaats? En wil je alles weten over Duurzaam Reizen? Schrijf je dan gratis in voor onze Duurzaam Reizen maand die maandag 13 januari van start gaan. Je krijgt elke week een speciale nieuwsbrief over duurzaam reizen, die na deze themamaand automatisch stopt. Schrijf je hier in en mis niks!