Econoom Kate Raworth legt uit hoe de Donut Economie werkt

De Engelse econoom Kate Raworth is in het land. Op uitnodiging van de Partij voor de Dieren spreekt ze vandaag in de Tweede Kamer en woensdag geeft ze voor The School of Life een masterclass over de grenzen van economische groei. Ze schreef de bestseller Donut Economie: in zeven stappen naar een economie voor de 21e eeuw. Een boek, dat ‘briljant, opwindend en avontuurlijk’ werd genoemd. De Britse krant The Guardian noemde Raworth de nieuwe Keynes en econonoom Tim Jackson stelde dat Raworth de economische wetenschap uit het academische stof heeft getrokken.  Het is duidelijk: alle ogen zijn gericht op Raworth en haar revolutionaire ideeën.

De Donut Economie

In haar boek stelt Raworth dat het huidige economische systeem achterhaald is. Eeuwige groei is simpelweg niet mogelijk en een economie waarin alles draait om het behalen van zoveel mogelijk winst is gedoemd te mislukken. Het is tijd voor een andere manier van denken en een nieuw economisch model: het model van de donut economie. Hierin worden de natuurlijke grenzen van de aarde gerespecteerd en staan de levensbehoeften van de mens centraal. In plaats van streven naar eeuwige groei ten koste van alles, moeten we streven naar ‘bloei in balans’. Wat we de komende 50 jaar met onze planeet doen, bepaalt namelijk de toekomst van de komende 10.000 jaar.

Donut Economie Boek

Terug naar de essentie van economie

In het programma Buitenhof vertelt Raworth dat er duidelijk behoefte is aan een nieuwe vorm van economie. “Economie draait op dit moment vooral om termen als ‘inflatie’, ‘rente’ en ‘bankieren’, alsof het niks te maken heeft met het normale, dagelijks bestaan,” zo stelt ze. “Maar als je het begrip economie terugbrengt naar de essentie, staat het voor het beheren van je huishouding. En die huishouding bestaat op dit moment uit de aarde. We moeten onze planeet goed gaan beheren. Dat is in het belang van iedereen.”

De donut

Haar donutmodel is een cirkel, waarbij de binnenste ring bestaat uit de eerste levensbehoeften van mensen, de sociale fundering. Denk daarbij aan voedsel, water, gezondheid, huizen en sociale gelijkheid. De buitenste ring bestaat uit de de ecologische grenzen van de aarde, het plafond. Denk daarbij aan klimaatverandering, de verzuring van de zee of het tekort aan zoet water. Het is de bedoeling dat we in balans leven met beiden: economische groei moet in dienst staat van het welzijn van iedereen en van de planeet. Het moet niet ten koste gaan van de mens en de aarde.

Groei

We zijn zo geprogrammeerd dat we er vanuitgaan dat ‘welzijn’ niet zonder economische groei kan.  “Als je een stap terugneemt en je kijkt naar de natuur, dan zie je dat niks voor altijd door groeit,” legt Raworth uit. “De natuur floreert al miljarden jaren. Het is dus een goed voorbeeld om van te leren, zeker als wij als soort willen voortbestaan.” “We moeten af van het idee dat de waarde die we uit de economie halen alleen maar financieel is, want er is ook sociale en ecologische waarde. Als we de financiële waarde boven die andere twee stellen, zal het systeem uiteindelijk instorten.”

De politiek

Het is belangrijk dat ook politici afstappen van het idee dat groei gelijk staat aan welvaart en welzijn. Raworth heeft inmiddels met verschillende politici in Groot Britannië, Australië en België gesproken en ze is optimistisch. “Ook politici hebben behoefte aan een nieuw verhaal. Ze weten dat het oude verhaal, waarin groei centraal staat, aan slijtage onderhevig is,” zegt ze in Buitenhof. “Ook zij zijn op zoek naar nieuwe manieren om de economie te scheppen.” Vandaag is dus de beurt aan de Nederlandse politici in de Tweede Kamer, die ook kort de tijd krijgen om vragen te stellen.

Over de schrijver

1 gedachte over “Econoom Kate Raworth legt uit hoe de Donut Economie werkt”

  1. Heb verder gezocht naar informatie over energiezuinig wonen voor euro. 38000. Kwam bij een Frans bedrijf uit. Zij gaven een heel andere prijsopgave. Zeker 100000 duurder. Bedrag van 38000 is dus een lokkertje.

Reacties zijn gesloten.