Bij duurzaam en diervriendelijk denk je waarschijnlijk niet direct aan verkeersborden, dat deed ik ook niet. Maar we hebben er natuurlijk wel heel veel van, dus als je die kan verduurzamen, heeft dat meteen impact. En dat gebeurde in Haarlem. Met ingrediënten als bamboe, gerecyclede petflessen en een 3D-printer kwamen er duurzame én innovatieve verkeersborden waar bovendien plek is voor een vogelhuisje of een insectenhotel.
Nieuwe verkeersborden
Aanleiding voor de nieuwe borden waren fietsers op het voetpad in het Kenaupark. Dan kun je natuurlijk traditionele verkeersborden plaatsen om duidelijk te maken dat je daar niet mag fietsen, maar de gemeente Haarlem besloot anders. Want: bij een bijzonder park, horen bijzondere borden. Die borden, inclusief de paal, zijn gemaakt van duurzaam bamboe. Dat is op zich al top en het ziet er bovendien leuk uit, maar het wordt nog leuker.
Een medewerker van de plaatselijke beheerder van de openbare ruimte, Spaarnelanden, kwam met een aanvullend idee. Wat als we vogelhuisjes en insectenhotels aan de achterkant van de verkeersborden plaatsen? Die zijn in dit geval gemaakt van gerecyclede petflessen en komen uit de 3D-printer.
Co2-neutraal en goed voor de biodiversiteit
De woordvoerder van wethouder Merijn Snoek van Openbare Ruimte van Haarlem somt verschillende voordelen op. “Bamboe gaat lang mee, de productie ervan is C02-neutraal en het materiaal heeft een natuurlijke uitstraling. Daarnaast wordt de biodiversiteit vergroot. De hotels en huisjes op de achterkant trekken insecten en vogels aan. De vogelhuisjes zijn bedoeld voor mezen en dat zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.’
Werkt het?
Het is nog een proef. Zo moet nog duidelijk worden of de borden in de smaak vallen, tegen een stootje kunnen en of vogels en insecten er ook echt in gaan huizen. Ik hoop dat het lukt en wil de gemeente Haarlem in ieder geval alvast een dikke pluim geven voor het mogelijk maken van deze proef. Hoe fijn zou het zijn als dit straks op veel meer plekken kan worden toegepast? Geen ontsierende metalen borden meer in parken en bossen plus heerlijk gezoem en gefluit als bonus. Ik ben voor.
Ken jij meer van dit soort innovatieve voorbeelden die onze openbare ruimte verduurzamen? Laat het ons weten hieronder een reactie achter te laten.
1 gedachte over “In deze stad staan verkeersborden met vogelhuisjes en insectenhotels”
Wat ik me afvraag is of deze plastic blokken uit de printer massief zijn of hol. Ik heb het sterke vermoeden dat ze hol zijn en dus dozen met gaatjes zijn. Dan ben ik benieuwd wat voor insecten daar in komen. Daarnaast is kunststof, ook al is dat gerecycled een bijzonder slecht idee voor insectenhotels als het massief blijkt te zijn. In de meeste plastics zitten weekmakers die heel langzaam uitdampen. Dat weten we al heel lang. Aangezien een wilde bijenlarve een jaar in zijn holte zit, kan dat problemen op gaan leveren, ook omdat plastic geen vocht opneemt. Dat is bekend van de kunststof of glazen buisjes die in “educatieve”. insectenhotels zitten. Daar komt nooit wat van terecht.
Reacties zijn gesloten.